Monday, May 21, 2012

DIY Repair PVC / Leather Seat kereta

Pertanyaan yang diajukan..
Syed said salam bro tertarik pd citer repair sarung seat kete yang bro citer.sarung kerusi kete perdana saya kulit tp nie dh barai sangat..koyak sana sini...sampai span pun dah terkeluar ... dah mula nak mereput especially kat seat driver... tang lain molek lagi pasal takde orang naik/duduk.  Nk tuko baru tak de budjet… ade tip tak bro? TQ
Jawapan Kami..
Terima kasih bertanya pada Syed  .. Sorry yerr saya tak ada experienced buat repair dan baik pulih sarung seat kereta ..Nak jawab soalan ni agak rumit nak terangkan lahh... Walau pun tak berapa jelas barai koyak tu camner keadaannya.. Tapi saya cuba berikan pandangan sikit..macam kat bawah ni.. mungkin agak membantu korang yerr..
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
DIY baik pulih PVC / Leather Seat kereta
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Masalah Sarung Seat PVC atau Leather terkoyak  atau berlubang sebegini mungkin disebab
overheat kepanasan sepertimana yang saya cakapkan macam kat atas tu.. Sarung seat sebegini senang koyak, terkopek berlubang...  Tapi ada cara nak repairnya kalau nak jimatkan kos lahhh... sementara nak tukar baru boleh guna cara ni...
Sarung Seat PVC atau Leather koyak, terkopek berlubang macam ni kalau di biarkan akan jadi lebih melarat lagi kalau tak di ambil perhatian
Cuba guna “Permatex Leather Repair Kit” kat dalam tu disertakankan sekali mixing bottle, Adhesive filler , Colour mix dan juga super glue.. Benda ni semua ada jual jugak kat kedai hardware atau kedai buat sarung seat kereta..kat laman web ebay pun ada jual...
Boleh dapatkan sekeping PVC atau Leather ( cari yang matching sama colour dengan seat asal) macam kat gambar tu.. Kepingan PVC atau Leather tu ada jual kat kedai hardware atau kedai buat sarung seat kereta.. Pastu gunting  agak-agak besar lubang seat tersebut…
Atau cara agak mudah ambil sehelai kertas tekap atas lubang tu ambil contoh ukuran bentuk lubang tu.. Pastu gunting kepingan PVC tersebut ikut ukuran yang diambil pada kertas tadi…
Pastu tampal kepingan PVC atau Leather tadi dengan Super glue, pada atas permukaan tempat yang berlubang tu
Ambil pula colour mix yang agak agak sama warna seat tu.. Sapukan kat atas permukaan tampalan seat yang berlubang tadi
Biar kan seketika untuk keringkannya.. Dah siap pon.. Cuma masih lagi tak nampak perfect ler .. Kira ok lahh kan dari berlubang sebelumnya kan…
Ok cara ni boleh kita gunakan juga kalau permukaan PVC atau Leather pada seat kereta terkelupas atau terguris sikit ajer senang ajer boleh di tutup bekas pada seat… Boleh lah sapukan ajer sedikit Adhesive filler.. Dan Sapu sikit colour mix selepas tu pulak
Kadang kala secara tak sengaja bila kita letak barang atas seat seperti Kotak kayu, Tool box, gunting, kunci atau apa-apa ajer barang bucu hujung tu boleh mengoyakkan permukaan sarung Seat PVC atau Leather.. ni berlaku secara tak sengaja...
Kalau sarung Seat PVC atau Leather koyak macam kat gambar tu.. Sama jugak caranya gunting kepingan PVC atau Leather agak agak besar kawasan koyak tersebut..
Pastu kepingan PVC atau Leather tersebut di sumbat sebelah lapisan dalam.. Selit jer masuk celah-celah tempat koyak kemudian ratakan
Pastu kawasan koyak tersebut tampal guna gam super glue, biar kan kering seketika..
Kemudian ambil Adhesive filler sapu pula kat atas bekas koyak pada seat tersebut..
Ambil sehelai kain, pastu tekap- tekap pada bahagian atas supaya tak comot.. Kemudian biarkan Adhesive filler benar-benar kering dulu..
Kemudian ambil pula colour mix yang agak agak sama warna seat tu.. Sapukan kat atas permukaan seat yang koyak tadi
Ni rupanya seat setelah bahagian koyak tersebut tampal rapat semula .. Kira ok lahh kan dari nampak sangat koyak sebelumnya kan…
Menjadi satu masalah bila mana sarung seat kereta dari PVC atau kulit ( leather ) yang berjemur kat panas matahari selalunya lama kelamaan akan merekah ( semacam tinggalkan kesan retak-retak pada PVC atau Leather tersebut)
Dapatkan kertas pasir paling halus sekali.. Pastu gosok kat permukaan sarung seat tersebut untuk membuang keruping-keruping rekahan dan meratakan & melicinkan permukaan bekas rekahan pada sarung seat..
Pastu dapatkan Vinyl repair Compound dan sapukan di atas rekahan tersebut.. Biarkan seketika…  gosok sekali lagi dengan kertas pasir.. Sikit ajer gosok sekadar membuang lebihan Vinyl repair Compound  tu ajerr..
Dapatkan Dynamix Colour Leather & repair products, cari lah warna yang sama dengan warna seat.. Pastu sapu ajer pada permukaan rekahan tadi.. Biarkan sampai benar-benar kering…  selesailah masalah rekahan tersebut
Sesetengah seat kereta yang dah terlalu lama benang jahitan dia tu dah reput dan mudah tetas...habis nampak span dalam seat tu... kalau biar lama-lama akan bertambah parah dan merebak koyak...
Kalau jahitan pada seat benang dah tetas.. Buka dan buang dulu benang jahitan lama tu..

Boleh cari jarum bengkok ( Curved Needle) cam kat gambar tu.. Dan dapatkan benang sama warna dengan warna benang seat tersebut..
Pastu jahit leh kat bahagian tempat tetas tadi.. Kalau guna jarum bengkok (Curved Needle) ni agak
senang lah sikit kerja menjahit seat dilakukan..
Ni rupanya seat setelah bahagian tetas tersebut dijahit semula .. Kira ok lah asal bercantum semula walaupun nampak tak berapa kemas…  
 Sila tinggalkan pesanan.. Komentar.. atau saranan kami cuba perbaiki.. Bagi memantapkan lagi bahan pada episode akan datang di ruang Comment

10 comments:

tehr said...

kesan merekah juga masih boleh dibaiki rupanya
memang tak pernah aku tahu sebelum ni

Papa Mifz said...

rumit jugak yer...huhu

khairul said...

oo ada cara rupanya

Udinz.com said...

tq... tutorial yang menarik...
baru tahu cara nak hilangkan rekahan..camtu rupanya..hehe..

ABU said...

boleh buat rupanya benda ni..fuh.. syng nak ganti baru terus kan kalau masih blh guna..

logorithm said...

Uiks! Tak sangka PVC/leather yang rosak pun boleh direpair. Baru tahu ada jual leather repair kit. Walaupun seat kereta I jenis fabrik jer, tapi info nih berguna jugak kalau nak repair leather sofa.


Terbaru dari Logokoko:

[U] Rasa macam kucing

[U] Kantoi skodeng tengah bogel!

[U] Bercuti di Damai Laut

MERAN QAMAR said...

agak agak kedai mane ada jual kit tuuuuu......... tnya hardware haritu...hampeh xtau jugak jawabnya....

leatherrepairs said...

I wanted to thank you for this excellent read!! I definitely loved every little bit of it.Cheers for the info!!!! & This is the perfect blog for anyone who wants to know about this topic. You know so much its almost hard to argue with you .........
thanks Leather Repairs Manchester

nadia itsuki said...

saya nak tanya. mana nak cari dynamix colour leather? sb saya tanya kat kedai hardware tak ada jual.

Nona Sue said...

Sy nak mencari kedai yang jual kulit pvc u buat sofa....klu area klang or shah alam kat mana ye ada kedai jual kulit pvc...klu tahu blh emailkkan saya tmpatnya..kiyazulaiqha@yahoo.com