Pertanyaan yang diajukan..
tuan man : unik burasak tu x pernah mkn pun lepat pulut & ketupat palas penahla
tuan man :
luar biasa kali ni biasa baca pasal moto keta je.yg ni mmg lain la. Penah ngajar johor ada Munjung, tapi aku tak sure samade dia ni adat Jawa, atau asal Melayu.pasai aku orang utara. One thing for sure, ia adat yg baik. HOW TO DO MUNJUNG
Thanks pada tuan man.. cuma soalan macam tak habis ajerr... Tak aperr...Seperti mana yang korang tahu aku berdarah keturunan campuran bugis Sebelah Abah dan jawa Sebelah Emak.. Pagi syawal macam ni baru dapat makan makanan pertembungan tradisi supaya anak-anak nya mengenal identiti darah keturunan mereka ...
_______________________________
Tradisi Masakan Jawa
_______________________________
Adat "munjung" atau "ngunjung"
Di Johor khususnya bagi masyarakat Jawa bila menghampiri ke hari raya.. adat "munjung" atau "ngunjung" bermula di hujung bulan Ramadhan..Sehinggalah hari raya.. Biasanya seminggu sebelum hari raya emak akan sibuk masak juadah hari raya seminggu awal dan kemudiannya akan diberikan kepada jiran tetangga dan Saudara mara terdekat. Kemudian jiran tetangga dan Saudara mara akan membalas juadah ngunjungan dengan masakan mereka pula.. Masa ini ketupat.. lauk pauk kuah kacang.. rendang.. sambal jawa.. lodeh.. akan penuh semeja.. dan kami akan saling merasa masakan masing-masing….Bila jiran kita bagi juadah ngunjung, seelok-eloknya kita membalas juadah ngunjungan tersebut dengan masakan kita pula .. Kalau rumah jiran sebelah hantar lauk pauk guna pinggan dan dulang.. Tapi kalau rumah jauh pula kebiasaannya bungkus atau hantar guna mangkuk tingkat jerr.. Sebenarnya aku respek ngan Kaum jawa ni..klu bab-bab ngunjung ni pasal diorang mementingkan ikatan persaudaraan sekampung, ada semangat kejiranan, saling berkongsi suka duka menyambut lembaran dan sanggup menerima dan membalas budi baik orang dan paling penting niat dia bersedekahh...
OK kali ni aku nak ceritakan sikit tentang masakan tradisi sebelah emak yang berketurunan Jawa pula
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ ۩ஜ۩ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Ketupat Nasi
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ ۩ஜ۩ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Kalau korang pergi kerumah orang Jawa pastinya diorang buat ketupat... Tak ada ketupat, maknanya tak ada raya bagi mereka..Kalau korang nak tau ketupat berasal dari orang Jawa, kemudian tradisi ini menyebar ke seluruh pelusok nusantara..
Ketupat atau bahasa Jawa disebut kupat . makna ketupat itu sendiri ngaku lepat atau mengakui kesalahan..Bagi masyarakat jawa ketupat mempunyai makna simbolik.. Kelongsong daun kelapa yang dianyam cukup rumit, ini melambangkan berbagai macam kesalahan yang kita lakukan. Ketika ketupat dibelah akan nampak isinya yang menggambarkan kesucian manusia setelah memohon ampunan atas kesalahan yang telah diperbuat.
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ ۩ஜ۩ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Resepi: Lepat Pulut Jawa
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ ۩ஜ۩ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Kaum Jawa mempunyai tradisi membuat 'lepat pulut' . Seperti ketupat, ia juga dibungkus dengan daun kelapa tetapi bentuknya panjang dan direbus sama seperti ketupat nasi.Isinya diperbuat daripada beras pulut. Lepat pulut sedap dimakan dengan rendang.
- Rendam beras pulut semalaman.Toskan hingga air betul-betul kering, dan gaulkan kelapa parut serta garam.Ambil sehelai pucuk muda daun kelapa Lipat tiga daun kelapa muda jadikan kelongsong
-Isikan beras pulut didalam kelongsong daun kelapa ditekan2 sikit biar mampat
-Kelongsong yang diisi beras tadi ,diikat di tengah dan dua disisi bungkusan tu dengan kuat menggunakan tali.
-Kemudian masukkan dalam periuk dan rebus selama empat jam . Bila dah masak tos air dia dan sejukkan.. pastu barulah dihidangkan
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ ۩ஜ۩ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Resepi: Lontong Nasi Jawa
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ ۩ஜ۩ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Lontong Jawa ni dikatakan berasal dari masyarakat jawa tengah di panggil "Tepo" boleh dikatakan sama macam nasi impit biasa tu cuma Lontong jawa di bungkus dengan daun pisang, bagi membangkitkan rasa dan aroma bau daun yang berlainan dari lontong biasa.. Lontong jawa sedap dimakan dengan Sayur Lodeh..
-Beras setelah dibasuh dan ditos terlebih dahulu .. Ambil daun pisang gulungkan daun pisang memanjang.
- Susun kelongsong lontong kedalam periuk bersilang silang
-Merebus lontong ini memakan sekurang-kurang 5-6 jam
- Bila dah masak di sejukkan dan di Tos airnya .. kemudian boleh lah di potong dan dihidangkan
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ ۩ஜ۩ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Resepi: Ketupat Palas Jawa
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ ۩ஜ۩ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Di Johor sesetengah masyarakat jawa ada juga buat Ketupat palas , Bentuk sama ajer, cuma agak kelainan sikit kerana ketupat palas diperbuat dari pulut bercampur kelapa parut. Ia juga menyerupai lepat pulut jawa cuma lepat pulut dibuat dari daun kelapa muda. Kalau kita makan ketupat palas Utara dan pantai timur di letakan kacang dan ketupat palas yang manis adalah dari Kelantan. itu perbezaannya dengan ketupat palas negeri lain..Ketupat palas enak dimakan bersama rendang dan serunding.
Kepada sesapa yang tak pernah tengok Daun Palas ni hah rupa nya?
- Daun digulung macam orang gulung buat rokok daun tu, Lipat dua pada hujung daun tu dan buat bentuk kon
- isikan dgn beras pulut bercampur kelapa parut dalam kon tersebut.. Tekan-tekan biar mampat
- Setelah pulut bebetul padat, pusingan perlu dilakukan untuk memperkemas atau memperketat dan simpulan segera dilakukan. dibahagian akhir balutan buat simpulan pada bucu ekor bagi ikatan kemas.
*Ketupat palas jantan mempunyai isi atau pulut lebih dibahagian akhir balutan, serta ikatan dan balutannya yang kemas. Manakala,
*ketupat palas betina, saiznya kecil dan tidak mempunyai isi atau pulut lebih dibahagian ikatan atau balutan, serta tidak mempunyai ikatan dan balutan yang kemas
-Setelah selesai bolehlah potong ekornya dan direbus. Kalau nak cun lahh
Adengan yang tak sanggup..
Ha..ha... benda ni yang aku tak sanggup jaga air rebusan jangan sampai kering.... wehhhh aku tak sanggup nak tunggu beb.... kalau aku dah Cabutttt Lariiii....
Segala saranan, pandangan & komen untuk kami teliti dan perbaiki.. Silalah diutuskan di ruangan Chart box atau coloum comment.. Thanks & Selamat Hari Raya Aidilfitri..
salam hari raya ke-9
ReplyDeleteyeahh..time ngunjung tu best...macam2 lauk ada...hehe
Haa...bab2 ketupat aku dh besa ngat dah..tapi tang lontong jawa tu aku tak penah buat dan rase lg kot..makcik2 aku pun x buat yg tu...besanya ketupat tu aku makan ngan kuah lodeh..ketupat daun palas,lepat pulut jawa tu rasanya satu ketika dulu je laa...la ni makcik2 aku pn semernya dh maleh nk buat yg tu...terasa rugi bila hilang mende2 tradisi nih...
ReplyDeleteDino royo mangan kupat
ReplyDeletemangan karo aneka kari
hidangan jawa memang hebat
sekali makan mesti nak lagi
Selamat Hari Raya lagi dari kakak. Kalau tak faham 2 baris pertama tanya dgn mak....:)
ibu aku rebus ketupat segera je. cepat & mudah. haha =D tp nenek aku wajib buat ketupat palas. pastu cicah dgn kaya. wong jowoooo ;D
ReplyDeleteeh lontong nasi jawa tu mcm dah tak pernah nmpak skrg kan ..jarag da huhuhu
ReplyDeletehaha kesian smpai termonung nuggu ketupat ^^
1st time prince dengar adat munjung ni..menarik juga makanan org jawa ni especially lontong nasi jawa tu..
ReplyDeleteagak²nya
ReplyDeleteada chance tak aku nk merasa?
especially lontong tuh...
woh..ketupat dia anyam panjg..woh 1st time tgk ni..nk nk nk..
ReplyDeletesaya xminat makan ketupat..hu2
ReplyDeletekalau kat rumah nenek saya area JB...payah nak jumpa ketupat...
ReplyDeletemcm yg sy pernh katakan pada entri yg lepas...bnyk jumpa laksa johor..nasi briyani..lodeh..tu pun dgn nasi himpit + serunding kelapa.. :)
kalau nak makan ketupat..kena tunggu orang Melaka balik JB...baru merasa..hehehehe.. :)
tp yg lontong tu sy pernah rasa...ikut makcik balik kampung dia kt kota tinggi...dua tiga rumah pergi..mesti ada lontong.. :)
ketupat palas paling terbaik la bagi org utara...
ReplyDeleteperghh best gila..bila nak hantar kat saya sikit bro???
ReplyDeletewife den org jawo..:)
ReplyDeletesedap ni :D
ReplyDeleteSelamat hari raya dan maaf zahir batin..
ReplyDeletelengkap kat sini cara2 buat ketupat yer..hehe
nak juga rasa makan lontong nasi jawa tu..semua nampak sedap jer..
akupun x sanggup nak tunggu lama lama hahaha
ReplyDeletemeh...mai kemamang,,,mkn kepok lekor..sedap,,penat mkn pulut ni,,,
ReplyDeletetp klu ketupat nasi daun kelapa,,,ngan rendang ...fuh..sedap..
keh keh keh.. aku cuma tahu makan ketupat jerr..
ReplyDeletenak buat ketupat langsung x pandai..
dah lama x makan etupat ubi
Daun palas ni mana nak dpt pat singapore?
ReplyDeleteHARI BAIK UNTUK ANDA SEMUA
ReplyDeleteApakah Anda memerlukan pinjaman mendesak untuk menyelesaikan kebutuhan finansial Anda, kami menyediakan semua jenis pinjaman, kami dapat diandalkan, efisien, cepat dan dinamis, dengan pinjaman terjamin 100% juga diberikan (euro, pound, dolar, peso dan Rp.) Dan juga berikan pinjaman dalam semua jenis mata uang suku bunga kami yang berlaku untuk semua pinjaman adalah (2%) jika Anda tertarik kembali kepada kami. melalui (belindachristopherloancompany@gmail.com) untuk Layanan yang disediakan meliputi:
Perbaikan rumah
Penemu Pinjaman
Pinjaman Konsolidasi Utang
Pinjaman Bisnis
Pinjaman pribadi.
pinjaman gaji
pinjaman medis
pinjaman liburan
pinjaman properti
tertarik harus menghubungi melalui belindachristopherloancompany@gmail.com atau Whats-app +1 (347) 797-0786 untuk kebebasan finansial Anda.
kesaksian nyata dan kabar baik !!!
ReplyDeleteNama saya mohammad, saya baru saja menerima pinjaman saya dan telah dipindahkan ke rekening bank saya, beberapa hari yang lalu saya melamar ke Perusahaan Pinjaman Dangote melalui Lady Jane (Ladyjanealice@gmail.com), saya bertanya kepada Lady jane tentang persyaratan Dangote Loan Perusahaan dan wanita jane mengatakan kepada saya bahwa jika saya memiliki semua persyarataan bahwa pinjaman saya akan ditransfer kepada saya tanpa penundaan
Dan percayalah sekarang karena pinjaman rp11milyar saya dengan tingkat bunga 2% untuk bisnis Tambang Batubara saya baru saja disetujui dan dipindahkan ke akun saya, ini adalah mimpi yang akan datang, saya berjanji kepada Lady jane bahwa saya akan mengatakan kepada dunia apakah ini benar? dan saya akan memberitahu dunia sekarang karena ini benar
Anda tidak perlu membayar biayaa pendaftaran, biaya lisensi, mematuhi Perusahaan Pinjaman Dangote dan Anda akan mendapatkan pinjaman Anda
untuk lebih jelasnya hubungi saya via email: mahammadismali234@gmail.comdan hubungi Dangote Loan Company untuk pinjaman Anda sekarang melalui email Dangotegrouploandepartment@gmail.com
thermal insulation sheet
ReplyDeleteSy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉
ReplyDeleteAssalamualaikum salam sejahtera warga group📢
1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit kencing Manis kaki luka dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4.
Ia penawar herba yang sangat selamat untuk semua tak kira umur dan harga berpatutan tapi kesannya standing produk harga mahal ribuan ringgit.
2)Ramai yg dah cuba penawar herba ni dan makin sihat serta mendapat impak positif. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh kita ikhtiar, Insya Allah.☺👍🏻
3) Banyak pengalaman dh saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.
4)Mcm2 kanser blh diikhtiarkan termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain-lain
5) Puan Rasmani Binti Md Noh, psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi tulang dan sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.
Testimoni-testimoni Pengguna Jutawan Herbs:
▪Cucu Puan Mazili, Kanser Leukimia ALL B- Cell.
Puan Mazili ada cucu lelaki berumur 3 tahun 8bulan yang dulu menghidap kanser Leukimia ALL B-Cell (Acute Precursor B-Cell All). Kalau dulu dia mengalami komplikasi limpa dan hati yang dah bengkak tapi sekarang syukur dia dah sembuh dengan rawatan doktor dan rawatan dari Jutawan Herbs.Sekarang dia menjalani kehidupan seperti kanak-kanak sihat lain.
..................................................................
▪Puan Roselawaty bt Jaafar, 47tahun , Kanser payudara tahap 2, asal dari Kedah.
Pada tahun 2019 doktor telah mengesahkan dia menghidap kanser payudara tahap 2. Keputusan ujian Memogram di klinik BP Bukit Mertajam, doktor mengesahkan ada ketulan kanser di payudara sebelah kiri. Tetapi doktor tidak dapat pastikan itu kanser kerana bentuknya bulat biasa, sepatutnya ketulan kanser bulat dan tajam-tajam. Jadi dia ke Hospital Metro Sg Petani dan keputusannya negatif. Sekarang ni dia dah bebas dari kanser selepas membuat rawatan di hospital dan mengamalkan Jus Jutawan Herbs dalam masa yang sama. Dia buat gabungan rawatan moden dan herba.
.................................................................
▪Puan Zalina bt Ismail, 48 tahun ,Kanser Payudara Agresif.
Dia telah disahkan menghidap kanser payudara pada April 2018. Dia mula sedari ade satu garis yang keras di bahagian bawah payudara kanan pada bulan Mac 2018. Jadi dia terus buat ujian memogram dan doktor sahkan dia menghidap kanser payudara agresif serta perlu operate segera. Dia jalani rawatan hospital dan ambil herba Jutawan Herbs bersama-sama. Gabungan rawatan moden dan herba membuatkan dia sembuh sampai sekarang syukurlah makin sihat.
..................................................................
▪Puan Noraini bt Yusof, Kanser Payudara tahap 3. Dari Shah Alam.
Pada Mei 2017, Puan Noraini disahkan menghidap kanser payudara tahap 3. Saiz ketulan kansernya ialah 13.3 cm. Dia menjalani kimo dan buang ketulan dengan operation. Dia juga jalani mastectomy, radiotherapy dan herceptin selama setahun. Menantunya terjumpa blog Jutawan Herbs dan menyarankannya untuk ambil rawatan herba Jutawan Herbs dalam masa yang sama meneruskan rawatan hospital iaitu kimo. 4 bulan sekali dia berjumpa Oncologist ,alhamdulillah result semua memuaskan seperti tak ada penyakit kanser pun. Sampai sekarang dia masih ambil herba Jutawan Herbs untuk kekalkan kesihatan dan menguatkan antibodi.
...............................................................
Call atau WhatsApp untuk order dan sebarang pertanyaan di nombor berikut :
En. Mohd Zuhairi Bin Noordin - 017468 7570