Wednesday, September 1, 2010

DIY Spray kereta putty filler & fiberglass


Soalan dari Syah

Pertanyaan Syah: Salam Bro, Saya nak tau.. Kereta iswara saya atapnya berkarat tapi taklah terlalu teruk sangat.. saya cdn nak buat sendiri utk pakai raya..
Pertanyaan Syah: selepas saya menggosoknya ngan kertas pasir... apakah bahan apply untuk tutup kawasan yg digosok tu..? Then saya nak spray cat metalic.. guna yg tin.. Bro ada tip tak..?

Jawapan kami: Biasanya kereta iswara ni akan berkarat kat bahagian atas... walau bagaimana pun kena bertindak cepat sebelum karat tersebut merebak lebih teruk lagi.. Ok kat sini kami sertakan sedikit sebanyak berkenaan simen kereta ni.. Korang boleh buat sendiri gunakan Putty filler macam kat bawah ni.. Jika karat Tersebut kecil.....Boleh tampal lubang karat dengan campuran simen .. Tapi kena kikis dulu karat tersebut baru boleh tampal dengan simen... Cara ini juga boleh digunakan pada lantai kereta melibatkan karat yang kecil..
Jika tampalan Fiber Glass ....Tampalan menggunakan fiber glass pada bahagian karat berlubang.. Jika bocor karat tidak terlalu kritikal jalan yang lebih mudah dan safe kos adalah dengan cara tampal fiber glass ..Bahan bahan pembuatan fiberglass seperti Katalis (MEKP Liquid Catalyst), Wax ( mold Release) dan Resin boleh menghalang resapan air pada permukaan lantai tersebut.... Ada lagi satu korang carilah OSPHO kat kedai hardware...sapukan benda ni kt tmpat yg berkarat (bersihkan tempat berkarat dulu) ia akan mematikan karat ...dah kering bleh terus simen and cat.....Pertanyaan Jipeng
Soalan Jipeng: Bro gua nak tanya pasal kalau calar kat motor camne nak tampal simen kat tempat calar tu ... nak raya ni motor gua dah banyak calar kira gua nak buat sendiri lah.
Jawapan kami: Caranya sama gak korang boleh gunakan Putty filler ni tampal kat calar coverset motor korang. sama aje caranya macam kita buat simen pada kereta ni..

Soalan azma 0601

Soalan azma0601 : klu ada karat ckit je dlm seinci lebih kat area tpt isi myk tu,berapa agak2 kena byr?

Jawapan kami: Eeemmm lebih seinci karatnya.. selalunya memang banyak karat kat bahagian tepi tempat isi minyak .. tak taulah kenapa banyak kereta mesti ada karat kat bahagian itu..Tapi kena gak tengok jenis karat tersebut .. kang kadang ada jenis karat yang reput atau karat yang berlubang atau karat yang jenis hanya atas permukaan aje... jadi kami kena kenal pasti jenis karat tersebut... jadi kena tengok dululah tahap mana karat tersebut barulah kami boleh tafsirkan cara mana yang sesuai untuk memperbaikinya... harga tuee tak tau lah nak kata... kena tengok dulu lah ye Itu lah tak taulah sama ada kena simen aje ke atau nak buat tampal pakai fiberglass tu karat kat tepi bahagian isi minyak iteww..Soalan abudine83

Soalan abudine83: Salam bro. Sy nk tanya. Kt mane nk dapatkan spray dpi autocolor nih kt area kulai & JB?dh byk kedai sy pergi tp x de plak. Yg bayk kt kedai Samurai je

Jawapan kami: Eeeemmm ko kena gi cari kat kedai bancuh cat.. selalunya kedai motorsikal pun ade gunakan cat tin DPI ni..Pasal aku tengok diorang cat motosikal pakai DPI atau an. mesti ade lah kalau cari...

Ok kalau tak jumpa tin aerosol biru korang cuba try cari tin aerosol tin putih macam kat bawah ni... mesti
jumpalah ... memang ade jual kat kedai jual barang-barang hard ware pun ade...
Segala saranan, pandangan & komen untuk kami teliti dan perbaiki.. Silalah diutuskan di ruangan Chart box atau coloum comment.. Thanks

18 comments:

afendi ariff said...

soklan aku blum jawab bro...
heh!

ayunda maajis said...

wohoo..ader pelita la..bunga apinya mana?

en_me said...

peliter malam tujuh likur kanns.. ehehe

pawaka19 said...

wah..mamat tu cat kete tuk raya ke? bgus juga semen tu..motor calar pon leh pakai..

pape pun selamat hari raya bro afzainizam..maaf zahir batin yea..

New Entry "Amalan Sunnah Rasulullah di Hari Raya Aidilfitri"

E.d.Y said...

syok tu pasang pelita...nak balik johor dah..xsabarnye

nas said...

maaf jgak la nizam coz aku nie pun jarang singgah blog orang sebab bz sket...


Biaselah bro....
kalau nak dekat raye nie smua orang sibuk jerk...tukang jahit sibk ngan baju,student sibuk nak balik kampung..korang plak sbuk nak siapkan kereta kancil tue sampai lawa :)
meriahkan :)

AngahSayang2314 said...

tetiba jer terasa kemeriahan kampung...angah tahun nie tak balik kampung melaka...wa..wa...wa...

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

rare siot gempak... err selamat hari raya

joe@azamaju said...

salam ramadhan..dan aidilfitri dari kami di azamaju sprayworks_sungai buloh,semoga ramadhan & aidilfitri kali ini lebih bermakna buat kita muslimin muslimat semua...aminnn

DaNieL HafIz said...

hehehe ade gak nie pasang pelita, umah den ade lampu lip lap lip lap jer... pelita mahal le nak beli minyak tanah hehehe... pepe pon selamat menyambut hari lebaran, baju raye tuan blog warne aper yer, metelic kah hehehe...

salam 7 likur dari
dunker-season.blogspot.com

Mat Kriss said...

Maaf zahir dan batin to FSA dan tokey Azli. Maafkan kami ye atas segala salah dan silap.. Bangga betul kami lihat bengkel FSA makin kencang dengan kreta yang tak henti2 berkunjung.

Salam aidilfitri.

Tunjuk Bintang said...

siap pasang pelita. mood nak raya makin menebal sedang aq masih bekerja sehingga malam raya. betul2 sedih tahun ni...

zsidentity said...

Salam Aidilfitri Buat saudara Afzainizam.. Maaf Zahir dan batin.. Salam Lebaran juga kepada keluarga dan sahabat handai saudara..

zsidentity said...

oh ya.. ini pantun saya pula.. hehe,

Udara dingin hening pagi
Tabuh bising mulakan hari
Aidilfitri menjelma lagi
Masing-masing pakai berseri

Tanpa mengira miskin kaya
Pangkat kedudukan hamba bernyawa
Sama-sama menyambut raya
Maaf-maafan dihari bahagia


Aidilfitri hari kemaafan
Menghapus kesalahan sesama insan
Memupuk perpaduan sesama ehsan
Mengikat tali keakrapan

s h e e said...

x pnah pasang pelita kt umah...sebab halaman umah kecit...huhuh...

Achern said...

bro mane nak beli fibre cloath dengan resin tu ye... puas carik kat hardware takde jual la... dia jual cane eh,?

khairulkaizer said...

salam tuan.. sy cadang nk spray bonet dpan blkang n bmbung keta sbab cat dah mati.. ada cmpressor sndiri.. dah bli cat bncuh kdai.. tp x tau cara sukatan bncuh cat ngan tinner.. atau bole trus cat jek

moru kuatkot said...

Salam..macam mana nk buat box subwoofer kt boot kancil dengan fibre glass atau plexiglass dengan desing sendiri??