Tuesday, April 19, 2011

Honda EX5 Dan Honda Wave

Pertanyaan yang diajukan..

1) Guest: Aku adalah seorang pengguna motor EX5 (1st model) sejak tahun 2001 sehingga sekarang. Walaupun aku sudah lama pakai motor ni, pengetahuan di dalam teknologi kenderaan berenjin masih cetek, senang citer tak tau langsung.Adakah sesuai jika saya menggunakan minyak 4T shell VSX untuk motosikal saya? Bagaimana pula kesannya terhadap enjin dalam jangka masa panjang. Apekah kadar kilometer untuk menukarnya minyak itam dan boleh tau cara manapenjagaan motor ni. camne pulok service honda wave ...?.TQ.

2) hakeem bro..tips penjagaan EX5 xde ker??

3) tehr said... aku tak biasa dengan yamaha ni dari dulu dengan honda je..tapi penjagaannya lebih kurang juga kan, bro?
_______________________________
Jawapan kami..

Terima kasih kerana bertanya... Honda EX5 dan Honda Wave merupakan motorsikal empat lejang.. Jadi penjagaan nya juga tidak lah rumit kerana motor empat lejang merupakan motor yang tahan lasak..
Kos penyelenggaraan dan alat ganti juga murah.
Honda EX5....Motor yang paling murah dan popular.Walaupun dikategorikan motor murah, tapi motor ni paling – paling sedap bila ditunggang kerana ia ringan. Mudah ditunggang kerana adanya klac emparan automatik, oleh itu sesuai digunakan untuk belajar menunggang motosikal. Sangat menjimatkan minyak (sehingga melebihi 40 km/L) Honda EX5 pada asalnya mengantikan generasi honda cup lama ni dilengkapi sistem gantungan hadapan teleskopik bagi menggantikan gantungan rangkaian bawah, dan transmisi 4 kelajuan yang lebih cekap bagi menggantikan transmisi 3 kelajuan yang digunakan pada honda cup model lama. Penggunaan enjin 4 lejang menjadikan enjinnya lebih senyap berbanding enjin dua lenjang yang digunakan oleh saingannya dan mampu berjalan jauh tanpa lampau panas.
_______________________________

Honda Wave... Menggunakan kerangka tiub keluli, brek disk hadapan dan set penutup plastik dalam pelbagai pilihan enjin - 100cc, 110cc dan 125cc. Dari segi kelasakan rasanya wave lagi baik kot. Kalau nak tahan lasak jalan hari-hari atau distance jauh , spare part senang, maintenance senang, minyak jimat ni lah pilihannya.makin panas enjin honda makin smooth, dari segi minyak memang menang kat honda wave jimat memang terasa beza.
_______________________________
Tip-tip Penjagaan Motor empat lejang
(Honda EX5, Honda Wave)


Setiap kali servis motor ni, 3 perkara yg wajib aku lakukan ialah tukar minyak hitam, ganti plug baru, refill air bateri sekiranya diperlukan.
_______________________________
1) Servis MotorJadual penukaran minyak pelincir dan servis perlu diikuti secara tepat untuk memastikan tahap perlindungan enjin secara maksimum.

Sebenarnya penjagaan Motor Honda EX5 penyelenggaraannya murah.. cuma tukar minyak hitamnya aje... Minyak pelincir bagi Honda EX-5 anda perlu ditukar setiap 5,000 kilometer seperti dicadangkan pengeluar.Sekiranya anda jarang menggunakan motosikal dan ia belum mencapai 5,000 km dalam masa enam bulan, tukarlah minyak pelincir bagi mengelakkan minyak hitam tu tak likat (cair).Tapi ada yang kata 4 stroke macam EX5 nih kena kerap la tukar minyak hitam.. 1000km sekali atau sebulan sekali..

Bagi Motor Honda Wave pula penukaran minyak pelincir dari 5,000 km kepada 6,000 km.
_______________________________
2) Minyak PelincirGunakan minyak pelincir yang terbukti keberkesanannya seperti minyak pelincir Castrol active 4T atau Shell Advanced 4T . Walaupun minyak Castrol ni murah RM3 berbanding Shell Advanced yang harganya dalam lingkungan RM20 1liter. kedua dua jenis minyak 4t ni boleh lah dikatakan sesuai untuk Honda EX5 dan Honda Wave..Lagi satu kena juga tengok gred minyak hitam yang sesuai untuk motorsikal tu.Ada bacaan gred yang tertentu macam 5/50w (fully sintetik), 10/40w@15/40w@15/50w (semi sintetik), 20/50w (mineral) pilih lah yang bersesuaian dengan corak tunggangan ... Rasanya kat casing enjin tu pun ada tampal stiker suruh guna minyak castrol minyak hitam yang sesuai tu ikut recommended Boon Siew lar.....tapi kalau tak nak guna castrol, boleh cuba minyak-minyak mahal yang lain..minyak untuk ex5 ni sama je dengan minyak hitam untuk motor-motor 4 lejang yang lain..takde pun special kat ex5 ni. kalau pakai minyak lain brand pun tak tinggalkan kesan apa-apa pun pada enjin moto korang.. up to you lah...
_______________________________
3) Tukar Spark Plug Spark plug boleh tukar kalau dah mula missfire kalau motor meletup-letop hidup mati .plug yang ok slalu leh tahan 20,000km... dah check warna plug? dari situ kita leh tahu setting carb dah ok ke tidak..check spark plug dia..... hitam legam atau bersih? kalu hitam teruk, maksudnya pembakaran tidak sempurna..lagi satu tolong periksa coil api atau coil magnet kadang start macam nak giler payah nak hidup....Kalau tak kuat api memang ler payah nak hidup motor tu sebabnya api tak kluar kat plug.
_______________________________
4) Servis CarburatorServis carburator Motor kalau kuat makan minyak ( tengok lah gaya ko bawak motor macam mana) silalah servis balik carburator motor korang tue.. mane tau tersumbat .. ade orang usik setting ke.. mana laa tau kan, Kalau nak save pakai laa carburator standart aje, kalau pakai dream tukar jarum ke jarum ex5 lame.. sebab leh set ko nak letak takuk mane satu.. kalau dream jarum die tak leh tukar takuk.... yang penting sentiasa servis carburator korang.. Pastu alang-alang cuci karburator tukar skali Fuel filter baru... fuel filter yang diguna sudah terlampau lama kekadang tersumbat atau flow dia tak berapa lancar..
_______________________________
5) Tegang Rantai dan SporketPeriksa ketegangan rantai motosikal anda. Pastikan ianya tidak longgar atau terlalu ketat.Spocket dan rantai boleh tahan dalam 15,000km lebih kurang bergantung kepada cara kita memandu
Juga, pastikan set sprocket dan rantai EX5 anda tidak haus. Jika ianya haus, adalah perlu anda menukar baru. Bagi menjamin mutu dan keselamatan ketika pemanduan, pilihlah set sprocket yang berkualiti seperti RK-M atau SSS. Letakkan pelincir pada rantai kapcai anda. Pakai Standard je (Standard lebih bagus) Yang paling penting tukar sporket bila mata sporket dah tajam..Pastikan ketegangan rantai motor sesuai..Ketatkan rantai motor yang longgar..orang perlu tukar set rantai bile rantai dah rosak..rantai rosak tulah penyebab sporket tajam.. Pastikan sporket dan rantai selalu bubuh minyak agar melicinkan pergerakkan.. bagi yang pasang cover rantai bertutup penuh eloklah lumurkan dengan gris..


kalau moto standard dan ulang alik kerja, pakai sprocket saiz 14/36 atau 14/34 untuk standard moto ex5... Secara logik, "tak akan memberi kesan sepenuhnya kalau hanya berharap kepada penggunaan saiz spocket yang tertentu yang kononnya dapat bagi pickup ngan lajak .Kalau EX5 banyak yang nak kene godek bagi laju.. modal kena banyak.. cuba korang tukar rantai 1 set.. mesti korang rase lain mase ko bawak..

Motor untuk daily ride, 428 paling sesuai untuk orang bekerja..agak susah nak putus kalau 428.. 415 senang putus kalau rantai terlalu tegang atau tersangkut kat double stand..kalau tak jaga karang masa tengah pecut tetiba putus, orang kemana motor ke mana.... pakai 15/37 atau pakai depan 14 tu sesetengahnya penunggang EX5 main pacak-pacak.. kalau nak top speed 15/36..... Konon-konon untuk menampahkan kelajuan dan pick up...Dah lah tak payah motor standart pun dah kira laju dah tu...bagi aku kalau korang tukar sporket belakang kecik sangat nanti pikap pulak takde..lagi satu cepat ajer tayar haus dan botak.. .

_______________________________
6) Tekanan Angin Tayar Pastikan angin tayar sesuai dan permukaan tayar tidak botak atau haus. Jangan pam kurang.jangan pam lebih.kalau angin kurang, terlebih plak kang cornering masuk longkang kang sebab keras sangat tayar. Periksa tayar kapcai anda. Jika ianya sudah terlalu haus, baik ditukar. Gunakan saiz tayar yang sesuai untuk motosikal anda. Saiz standard adalah disarankan bagi perjalan jauh. Jika anda menggunakan tayar tiub, adalah lebih baik anda menukar tiub terlebih dahulu dan membawa bersama tiub ganti, spanar, pembuka tayar dan pam angin sepanjang perjalanan. Malang tidak berbau, tayar anda mungkin pancit. Bagi saya tayar tubeless adalah terbaik untuk perjalanan jauh. Periksa juga tekanan angin tayar tersebut. Tekanan yang sesuai bagi tayar kapcai ialah 200kPa (belakang) dan 175kPa (depan).
_______________________________
7) Sistem Brake Berikan lebih tumpuan pada bahagian motosikal yang membabitkan keselamatan penunggang seperti brek, tayar dan pengendalian. Lakukan juga pemeriksaan menyeluruh terhadap jentera anda seperti tahap kehausan pelapik brek dan brake shoe. kadang-kala drum brake ni tak brape mencengkam..dah brapa kali aku hampir-hampir terlanggar kereta kat depan sebab emergancy brake tak brape mencengkam..
_______________________________
8) Cluth Plate Ohhh ye terlupa checklah cluth plate .. kalau motor korang tak ade pickup minyak makan banyak kenalah pulas minyak lebih sikit dan enjin mengaum tu tandanya cluth plate dah haus ..Gantilah Clucth plate, pastu jek skit cluth spring ni..Selalunya EX5 ni kalau nak naik bukit tu yang jadi masalah macam berat nak naik.. mungkin Clucth plate dah nak habis atau autoclutch problem
_______________________________
9) Lampu Depan, Belakang dan Signal Periksa semua peralatan elektrik seperti lampu depan, belakang dan signal supaya ianya berfungsi dengan baik.mentol klu terbakar tu tukar selalu sebab akan effect mentol yang lain klu dibiarkan lame.. Lampu brake mesti hidup jangan pulak tak hidup...
_______________________________
10) Bateri- Tengok air bateri selalu dan pastikan ia berada ditahap mencukupi seperti ditandakan pada bateri dan tukar setiap dua tahun untuk memaksimakan penggunaannya.
- T
ukar bahagian yang rosak sebelum ia merebak dan menyebabkan kerosakan lebih teruk serta menjejaskan prestasi motosikal.
- Amalkan panaskan enjin sebelum gunakan motor.warming up.
selepas gunakan motor untuk masa yang lama.
- Mesti ada cooling down.

- Cara penunggangan kelajuan yang disyorkan untuk penjimatan minyak ialah sekitar 60-80 km/h.mmg lambat tapi nak jimat inilah kelajuan yang disyorkan
.
- Bila naik bukit jangan pulas throttle gila-gila walaupun kita sedar enjin motor tu tak larat.gunakanlah gear yang sesuai.

_______________________________

Sayangi motosikal anda dan cuba ambil masa untuk membersihkannya sendiri kerana ia membantu anda mengenal pasti kerosakan. Sentiasa pastikan setiap bahagian bergerak lancar dan dalam keadaan baik

..Sayangi Motor anda sebagaimana motor anda menyayangi anda..

Sila tinggalkan pesanan.. Komentar.. atau saranan kami cuba perbaiki.. Bagi memantapkan lagi bahan pada episode akan datang di ruang Comment atau Chart Room.. Tq..

49 comments:

azakazu said...

trm ksh utk info b'manfaat ni..
sy jgk pguna EX5 lbh kurg 3 tahun, tpi byk yg xtahu dr tahu :D

berapa kerap kita perlu buat fully servis motor?
sy pernh ty mekanik kedai, dia ckap cukup setahun sekali.
ye ke?

s h e e said...

sgt pantas, tuntas dan cargas saudara afzainizam menjawab soalan...info yg lengkap n sgt berguna utk pemilik moto...good job bro...

Filippo said...

mmg best blog ni..penuh dengan info

moto 4 lejang mmg Honda la terbaek berbanding yamaha atau kawasaki

iwan_dextrous said...

nice info bro..tpi aku dh lama x pakai motor..hihhihi

♕ Mr.IX ♂ said...

aku guna honda wave mmg ringan berbanding ngan modenas...

Miss Tira said...

Simple juga penjagaan motor EX-5 ni ya. Patutlah ramai orang yang pakai. Simple, murah, jimat minyak, spare part banyak. Hehe.

encikReza said...

thanks 4 d info bro.
Dh 2 thn aku ulang alik dgn ex5 drpd kL ke putrajaya.
Mmg stuju yg ex5 senang nk maintain..

Ina said...

teringin nak bawak motor..tapi..takut jatuh kena hempap motor...pernah kena ekzos motor..melecur kaki..sebab tu takut kot.

AngahSayang2314 said...

cepat & padat la bro nie jawab soalan org...apa pun tabikkk springggg kat bro...tp kan angah tak suka bawa motor nie kat highway leh melayang..ringan sangatttt

Prince Halilintar said...

sangat berguna info ni..thanks sgt..aku ada gak pakai moto honda wave..so, kenelah tahu jgk penjagaan moto ni..nice bro!

nas said...

salam bro
sori lambat singgah sbb banyak masa diambil utk study..
hehehe.. honda wave ni moto aku!
thx banyak2 coz bagi info yang amat2 aku nantikan utk moto honda wave nih..
ex5 pulak moto mak pulak..
adehh... serasi :P

tehr said...

pernah juga tukar sporket lebih kecil kat belakang
member kata nak bagi laju
hehe

ParkAir said...

Kalu di beri pilihana aku amik Wave je. Lagi cun rekabentuk dia..

HEROICzero said...

hahaha nak mengangkut mana la motor tu.

=D

mie said...

tu dia!!
gambar last memang power..
hehheeee

Yastro said...

EX5....motor yg terlaris disini...ubah sikit2 je...tetap laku gakk....
Err...pic yg last tu mmg lasat ar bro...larat tul mamat tu pikoi moto dia...hahaha

IMANSHAH said...

huhu gua nyer Honda Ex5 dah um0q sepuluh tahun tapi masih hensem,,terbaik ar

Firdaus Kasim said...

thanks bro.. aq pun pakai wave.. isi minyak RM5 tahanlah 4 hari sbb aq selalu guna motor pergi keje

Ayie said...

agak tak menahan la gambar terakhir tuh.. hahahaa

cikguden said...

coverset wave cepat bergegar la. ex5 kurang sikit gegar nya.

cBk said...

aku guna wave honda.hahha...betul2..cover set wave cpat bergegar...

gaijinaegyo said...

bro
ko boley buat entri pasal modified moto x?
aku nak tnye cket kalo aku tuka carburator tx kat ex5..kene ke tukar blok head pe sume?
setting angin pe sume..
untuk rantai ape yg baek?
ape yg baek untuk gear clutch plate ape sume..
boley bro?

mark said...

salam Afzainizam.

nk tny r sket. muto wave125 aku asik leaking je minyak itam..dh cek kt kedai, mekanik cakap lobang bwh tu dh loose. line utk kasi ketat penutup bwh tu pon dh ilang. nk soh buat line baru, takut makin loose lak lobang tu. camner ha nak settle problem? syukran.

syaiful said...

salam,
sy bli ex5 2nd hand tahun 2008 and byk sgt masalah. pegi bengkel cina tu tukar timing chain. aleh2 kene rm120. ni kene tipu ke tak eh?? pastu minyak dari karburator asik bocor je.sy ni buta sikit bab2 moto. moto ex5 bapak sy pakai x penah ade mslh pn. knp eh??

farid_danial said...

memang terbaik ... penjagaan yang sempurna .

simaasyamimi said...

Tanye sikit.Brape harga kalau nak tukar brek kaki.??

Abdul Aziz Bin Abd Razak said...

thanks info bro

amin said...

good info bro, aku baru nak upgrade wave 125 jd racing, tp bile aku bace blog ni, tak jd kot...hu hu

faiz said...

Salam. nak tanye, nape motor wave 100 aq gegar smacam ek? tanye kat bengkel dah x bleh slmt dah, tmpt pijak kaki utk penunggang tu dah macam mesin ogawa je..

thamil02 said...

Salam sejatera. nak tanye...
1. saye baru je beli 2ndhand kriss 2. Break depan(disk) tak power. mcm mne saye nak kasi power?
2. tlg explain saye tentang cara service motor kriss dan minyak hitam yg sesuai.
terima kasih

pdut neo drownintearz said...

salam bro...den skang pkai wave 100 tpi kn ase lmbab r..den pkai moto tu stiap ari kre 40km grenti la stiap ari, slalu sgt lmbt smpai..top speed 110 klu nseb bek dpt la 120..taw x cmne nk bgi top speed tu nek ag sket??

tH3 $ecret @dmirer said...

bro,

saya baru beli 2nd hand wave 125 tahun 2006.

sudah tukar gear & rantai baru.. and service sikit.

tapi masih kuat makan petrol ?
apasal ? saya full tank ..dalam 60km saja.

i baca kat blog - 1 liter boleh sampai 50km... tapi saya 60km+ sudah guna full tank la.

tak tahan ini.

Nur shahirah said...

salam,, sye ni bru jer nk bli motor,,,sye xtaw nk pakai motor ape..law bleh sye nk motor yg ringan n seng nk jge,,,sye brkenan ngn honda wave ni...so ape pndapat awk ye? trime kaseehh...

khalif yaacob said...

Nak tanya...honda wave 100...3 bulan pakai..skrg aku pakai myk semi sintetik castrol active...gred 15-40...tp stiker pada enjin tu cakap kena guna 10-30...takpe ke aku guna myk semi sintetik yg gred 15-40??¿

khalif yaacob said...

Nak tanya...honda wave 100...3 bulan pakai..skrg aku pakai myk semi sintetik castrol active...gred 15-40...tp stiker pada enjin tu cakap kena guna 10-30...takpe ke aku guna myk semi sintetik yg gred 15-40??¿

Akim TIGER said...

sporket yg sesuai untuk rxz main lajak dan pick up ??

x nitro said...

Memang berbaloi.aku beli tahun 2004 sampai le skrg.ulang alik 30 km setiap hari kecuali cuti duk umah.carburator penah servis 3 kali je.tukar ekzos penah skali.spark plug 1 tahun sekali.lau takleh stat,cabut plag,tiup,gosok2 je.pasang blik da bleh stat.rantai kecik sekali tahun lepas.rantai,spoket da haus baru tukar.tayar da botak baru tukar.minyak itam guna sampai kering baru tukar.sampai kuar asap putih.ganti minyak itam,elok balik.cuci carburator,entah,tak penah ingat ade wat ke tak.servis jgn ckp la,tak taula tak ingat,rasenye tak penah.2 kali kena 'rogol' tp tak dpt dilarikan.kali 3 hilang,6 bulan jumpe balik.semua ni blaku dlm ms 9 tahun.moral cite ni,gasak la mcm mane pun,ex5 terbaik!

hafiz hardfiz said...

kenapa motor aku bila enjin panas akan keluarkn asap sikit bau die mcm minyak hitam terbakar.plug pon hitam berdebu..blh perjelaskn x kenapa

EZ said...

boleh ker ex5 pakai minyak hitam kereta

EZ said...

boleh ker ex5 pakai minyak hitam kereta

mohd hisyam said...

Lebih sesuai mengunakan 4t sinetik 20w 50 untuk kelajuan,perjalanan jauh dan mengurangkan gegaran pada enjin..

Mohd Hafiz said...

Thanks bro..
Dapat belajar benda baru

Mohd Hafiz said...

Thanks bro..
Dapat belajar benda baru

Mohd Hafiz said...

Thanks bro..
Dapat belajar benda baru

Mohd Hafiz said...

Thanks bro..
Dapat belajar benda baru

Muhammad Roazizi said...

hai,,nak tnya..brapa harga block n head honda wave 100 yg ori?

Muazzam Syah said...

klau motor yamaha nii ngam pkai mnyak enjin ap yaa.. castrol,shell,mos,motul,?? tlg bagi inform skit....

allyff hai'adz said...

alhamdulillah meter capai 1k hari ni..tapi aku guna pelincir brand honda..byk dah motor aku pakai honda jugak terbaik..tq bro atas info yg diberi..

Fiqa Sabri said...

Slm sy nk tye ket.. Knp ble motor masuk gear 3 rem lebih ket gegar kuat.. Lpstu ble msuk gear 4 top 50/60 je.. Bunyi dye pn mcm dkt gear 3 lg.. Knp ye?