Monday, February 14, 2011

Tip2 Modifikasi Motorsikal Yang Dibenarkan dan Tidak dibenarkan

Tip2 Modifikasi Motorsikal Kupcai

Yang Dibenarkan dan Tidak dibenarkan

1.Pemasangan Ekzos

Pemasangan ekzos motorsikal hendaklah ikut spec yang dibenarkan..Tidak boleh ubah suai silancer, atau tabung ekzos..Bunyi ekzos yang bising memekak telinga .terutama skali yang bunyi letup-letup sampai keluar api-api macam nak berperang.ade plak yang pipe dia mencanak mendongak kelangit.. Ade plak sekarang ni modifide masuk ekzos kereta kat motorsikal..Ade plak double ekzos macam superbike tapi kapcai jer.. Tapi kalo nak try pakai jugak..buat ujian di jabatan Alam Sekitar dan pengesahan puspakom..rasanya memang tak leh lepas la..tp ekzos yoshimura made in japan yg mahal tu mungkin bleh lepas, kalau korang boleh dapatkan surat dari Puspakom..Cubalah korang mintak...

2.Pemasangan Coverset

Penukaran coverset dibolehkan, diluluskan dan tidak perlu surat kebenaran JPJ.Tetapi Coverset yang ditukar perlulah tidak mengubah ciri-ciri dan bentuk asal motorsikal tersebut..Jangan kita sendiri tengok sampai tak kenal dan cam motorsikal.. jauh sangat lari dari bentuk asal..,kalau nak ikutkan spac warna kena sama dalam geran..kalo standet warna Oren,coverset yang nak tukar tu mesti ada dominan warna oren jugak la..jangan hilang trus warna oren ..

3.Pemasangan Footrest

Pemasangan footrest adalah dibenarkan..tak kira la brand RB ke..X1R ke..yoshimura ke..pakai je..tak salah..diluluskan dan tidak perlu dapatkan kebenaran JPJ.Setakat ni rasanyer de masalah rasanya kalau pakai footrest racing ni. polis tak tahan punye. kalau tahan pon maybe dorang nak tengok je kot. ye lahhh diorang jakun sikit tengok benda-benda pelik cam ni...

4.Pemasangan Brake Disk

Pemasangan disc brake belakang adalah dibenarkan..tidak perlu kelulusan JPJ..pastikan disc yang dipakai tidak besar gaban dari size disc belakang 125z. ape-apa pattern pun tak pe..tak kisah lahh.. Cuma mungkin ade keburukan penggunaan modified brake disc ni..kalau modfide pakai disc brek belakang, memang brek belakang susah nak pakai tak berapa cengkam bila brake emergency mesti telajak.tekan-tekan pedal brake pun tak mau berhenti..kadang tu bila tekan melekat sangat plak sampai membuang belakang..

5.Pemasangan Lampu Berwarna

Penggunaan lampu berwarna (contohnya lampu warna biru/hijau/ungu/merah) di bahagian hadapan terutama jenis projector xenon punya..Pasalnyer cahaya dipancar amat silau yang sungguh terang-benderang, yang berwarna putih-pelepah sehingga menyakitkan mata kita itu, itulah kononnya lampu xenon, bila selisih jalan ngan orang guna lampu jenis ni naik pedih mata bila bertentang dengan cahaya lampu jenis ni.Lampu berwarna juga tak dibenarkan termasuk lah pada lampu kecil bawah signal .sila gunakan warna lampu standet mcm lampu besar..hanya lampu merah dibenarkan di bahagian belakang untuk lampu brek.. Lampu signal pula mestilah berwarna oren.Tetapi malangnya, pemandu-pemandu sekarang main pasang saja. Ada kuning, merah, biru dan apa-apa saja lampu yang mereka minati.

6.Penggunaan aksesori tambahan

Lain-lain tambahan aksesori tu dibenarkan asalkan tidak mengubah rupa asal dan ciri-ciri bentuk asal motorsikal tersebut.. dan diharapkan tidak membawa kepada merbahaya bila menunggang.. Cuma nak nampak cantik ajer kan...

7.Pengubahsuaian Enjin dan CDI

Apa yang anda mahukan? Kuasa? Kelajuan maksimum? Atau keterujaan? Sebarang pengubahsuaian yang boleh menambahkan kelajuan asal ( modified enjin dan bahagian lain) biar lebih power adalah menjadi kesalahan disisi undang-undang JPJ...nanti Tak pasal-pasal kena sita pulak motor. Modifikasi sederhana seperti menukar CDI atau roler motor skuter kepada spesifikasi yang lebih baik supaya motor anda mempunyai kuasa tambahan yang berpatutan.sikit-sikit tu mungkin boleh kut..Tapi setengah tempat.. traffic tak benarkan tukar CDI standert ke CDI lain lahh... Modifikasi berat seperti menukar blok enjin motor anda yang telah rosak kepada blok enjin lebih baik. Ini memerlukan pengesahan dan kelulusan pihak penguasa terutama JPJ. Nombor enjin ketuk lagi lah salah siap kena sita lagi... boleh tidor dalam lokap lagi...

8.Pengubahsuaian Saiz Rim dan Tayar

pengubahsuaian saiz rim dan tayar dibenarkan dengan syarat mengikut had spec yang ditetapkan. maksudnya..jgn la terlalu kecil atau terlalu besar yang mana membahayakan penunggang itu sndiri. Di benarkan menukar rim biasa kepada rim sport atau menukar tayar betiub kepada tayar tanpa tiub...Jangan guna tayar sotong.Kalau tak silap tayar sotong ni dah tidak dibenarkan lagi penggunaannya oleh kerajaan kerana banyak keburukan dari kebaikan .Bayangkanlah di mana kuasa untuk kita membrek dengan tayar sotong?Sedangkan permukaan tayar yang menyentuh jalan amat sedikit sekali.Andai berlaku brek mengejut sudah tentu padah yang akan menimpa.Lagi satu penggunaan tayar bersaiz kecil akan mempercepatkan kehausan pada permukaan tayar yang secara tidak langsung memberi kesan negatif kepada pemanduan kita.Cuma sotong ni adalahh sikit kebaikan: ringan , kecik & tayar putung air dan yang jelas lebih banyak keburukan: mudah pancit & layan corner bulih terbabas terusss pi lungkang...so sapa-sapa yg pakai tyr jenis ni pikirkan-pikir la.

9.Penggunaan Nombor Plat
Nombor Plat bukanlah untuk tujuan fancy atau kelihatan cantik.Nombor plat hendaklah dipamerkan di hadapan dan belakang kenderaan bermotor tersebut dalam kedudukan menegak pada plat segi empat, tulisan tak leh rapat-rapat,sampai hampir nak bercantum, tulisan jelas dan terang boleh dibaca.. papan plat hendaklah warna hitam dan tulisan putih.. tidak memantulkan cahaya, tulisan hendaklah dibuat timbul.. lagi satu kalau nombor tulisan tu kalau tanggal, hilang, tercabut atau patah pun boleh kena saman wo...
10.Penggunaan side mirror dan cover rantai

Tak ade side mirror kat motorsikal .. terang-terang salah.. Tapi sekarang ni ade yang jenis side mirror boleh lipat-lipat… kalau dah terlipat tak pakai memang ler kena saman, sama mcm tak pakai sidemirror tu. Lagi satu penutup cover rantai kalau tak pasang mesti korang kena saman punya lah.. bahaya kalau tak pakai mau kaki masuk dan tersepit celah rantai...

Segala saranan, pandangan & komen untuk kami teliti dan perbaiki.. Silalah diutuskan di ruangan Chart box atau coloum comment.. Thanks...

63 comments:

ParkAir said...

Yang break disc belakang tu aku br tau x kena kelulusan JPJ.. aku baru ingt nak wat cristal style number plet. lulus ke tak agak2..

Sham said...

salam maulid...

modified yang dibenarkan udah ler...jgn lebih2 tau...!

Yastro said...

modipied lebih2 gi layan trek je laa...

Mohd Ridhuan said...

salam maulidur rasul...
baru aku tahu yang mana boleh yang mana tak boleh...

Alan said...

rileks bro jangan panas2 hehehe..selamat menyambut maulidur rasul

Woofer Storm said...

polis pun kdg2 jakun ea??heheee cool ye..ehheee

thank info mnrik ni^^

APi said...

kalau vespa lak cam ne?

E.d.Y said...

xyah la buat pelik2 kat motor tu...

Admin P@P said...

Assalamualaikum.
Masih banyak moto yang guna lampu cahaya putih (xenon) kat jalanraya. Polis buat tak tahu je...

Kereta pun dah jadi macam trend baru, lampu putih... silau dibuatnya.

T/kasih atas info. Moto jarang guna sekarang. Asyik hujan je...

Teringat pula nak tanya, Bahagian enjin / cover enjin dekat kaki tu, boleh tak spray guna cat tin aerosol. Tak terkopak kena panas enjin ke?

TQ.

Fadzli Amir said...

Hahhaa..bagusss2..good info..walaupun ada motor..tapi tak teringin pulak nak modified..mungkin itu menunjukkan umor dah lanjut...hehehe

Ina said...

hu.hu..polis pun mmg target mat motor je ek...he.he
http://inanazir.blogspot.com

mie said...

fuh!!
modified ekzos xtahan...
yang menconek keatas memang menyushkan..
eheheee

A'IM said...

full seat bro..lengkap..tapi aku dah lama meninggalkan alam motor... kalau tak habis semua barang aku nak paasang kat motor..nasib baik motor jerung tu dah takder..kalau tak leh test spam dua

blog fakta::http://kindofsoul.blogspot.com/

Abu Luqman said...

singgah jap..baik pasang barang ori dah

AngahSayang2314 said...

fuiiiyooo padat & lengkap tue thanks 4 info

nabilah_2908 said...

sy perasan..polis suka aim motor...ada je yg tk kena pada penunggang motor..tul tak..? :)

bab warna lampu signal tu..ada juga yg guna warna merah sama mcm warna lampu...buatkan org konfius...

kereta sy...tk reti nk modify..mcm mana beli..mcm tu juga la sy guna..hehe.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
BLOG REVIEW:SILENT READER

ayie said...

huhu blog ni dah mcm blog jpj..hehe

Betta sp said...

macam2...patot la slalu tgk motor kena tahan ngan en polis

Mohamadazhan hjDesa said...

bengang kalau kena saman ekor...huhu

Miecyber said...

Aduss...Samn Combo tu...Trafik + JPJ

Simpanan Minyak Di Venezuela Terbesar Di Dunia

LiFe KaMi said...

kurang main motor ,apa kata pasni buh tips modifikasi utk kereta pula..:)

hysman said...

saye moto kasi standard jer...
tuko mane aksesori yg ringan2 jer..
tak ler kena saman..
pdhal dah tahu dah,klu ade roadblock konfem moto kena dlu..
jd jgn carik masalah...
asal tuko minyak kasis ervis boleh jln,cukup.....
nk racing naek kete ar...
hehhee

mr.syazwan said...

standard je da

janji lepas g bwk jumpa awek da

ni tak ada yg ezos bagaikan kapal terbang

ish2 apa ke hey nye tu yob

sah2 polis akan tahan org mcm tu dulu

hehe

NICK IRFAN said...

ni kena bagithu kat member aku sbb dia ska modifed moto tp sian motor dia xleh bawak jauh2 sbb klu bawak jauh msti kena saman

MataHati @ MH said...

aku tukar coverset jer. sekali tukar confirm warna lain. huhuhu..

kalau nak ikutkan setiap undang2 yg termaktub, mmg kenderaan tu mcm bukan kita yg punya. setakat tukar sikit2 apa salahnya

Adii NakHeran said...

nice info bro,, thanks sangat2x!!

strawberry said...

salam bro.fuh cantik info..

Eazy Izzuddin said...

ala..
baru nak mekap2 skit moto
hehe

p/s:
Sesi Terjah SB

fiezah91 said...

hahaha.. xyah la modified lebih2..sikit2 dah.. kang x pasal kena saman..x ke rugi gitu..wuuu~

fiezah91 said...

hahaha.. xyah la modified lebih2..sikit2 dah.. kang x pasal kena saman..x ke rugi gitu..wuuu~

Mr.IX said...

klu time raya kat trganu ni ada mat motor letak plat 'selamat hari raya' kat belakang....hahha....mmg takde no.plat...maybe coz dh bajet xde polis/jpj nk cek...

budak kampung said...

kalo camni moto aku terang2 kene angkot masok van keh3

Kyril said...

hishhh
pyah cmni
xpaa2
upgrade bsikal plak rr pasni :D

Ibnushukran said...

salam bro afzainizam..
sy tadi baru kne tahan ngan jpj..
pst2 dia sruh sy tukar no plat jdi besar skit n dia bagi surat mcm saman suruh cek kt pejabat JPJ lps tukar... haaha..
sy nk mntak copy entry ni bole ea.. :)

KembarA KehidupaN said...

salam..

pasal lampu tu..xsilap yang anda papar kan adalah lampu projektor hid..

lampu xenon sangat berbeza..xsilap saye..gambar lampu saudara tunjuk yg mcm wane merah itu adalah lampu motot sahabat hamba..

hamba sendiri saksi..time jpj buat pemeriksaan..motot tu lepas..lampu tu lepas..sebab die adalah projektor hid..bukan mentol semata-mata..dan die tidak menyilau kan mata pemandu dan penungang lain..

namun lampu xenon mmg sangat menyilau kan mate..balik rumah time bawak kete mesti selalu kene suluh..terutama motot superbike..

namun ade gak kereta yang pasang lampu xenon tu..kalau nak pakai lampu xenon boleh..kene pakai 4300k kebawah kuasanye..

my2cent..

wasalam.. (^^,)

-AHMAD_FARIS- said...

minx di copy... untuk kegunaan ramai.. :) tq..

areyunz_7842 said...

salam 1 malaysia... pegawai JPJ @ trafik pun manusia biasa mcm kita jugak..... ada yang ok n ada yg cerewet... so penunggang2 motosikal sekalian berdoalah supaya jika ditahan oleh sekatan jalanraya biarlah ditahan oleh anggota penguatkuasa yang tidak cerewet, banyak karenah.... bg anggota yg cerewet ni, kalau kita bawa motor standard pun tetap ada salahnya.... silap2 pakai selipar pun boleh kena saman, punyalah lurus bendul mereka ini... hahaha...

[AkuAdaKauAdaAku] said...

terbaik der... ^^

ABIN said...

kalau moto std dan x da clutch tgan nk mskkan clucth tangan slah x? lg pun clucth tgan bkan ada effect bg laju ka apa..bla buh clutch tgan x la nk text atas mto n isap rokok ka? pis :)

Lagenda Surlaila said...

ntah ape2...saman80xxx...

mr. salleh nasri said...

tumpang tanye.. tumpang tanye...
klau angkat FZ150i convert ke R15 mcm mne ye..?? bleh ke @ mmg salahh..?? second soalan.. ade ke yamaha kuarkn yamaha FZ150 tp versi R15..???

blankas92 said...

nak tanya sikit. kalau motosikal, nak tukar lampu belakang yang lebih cerah. contohnya. motosikal gt128 nak pakai lampu cbr150. kendian, lampu signal dia menyala juga dalam masa yang sama. senang cakap, semua lampu menyala. tapi kalau bagi signal, nampak berkelip lampu signal. boleh x
?

mie said...

assalam..
teman nk nanye...
teman baru cadang nk beli moto Kawasaki ZXR thn 97... ade ngok iklan kat mudah.my tok menaikkan seri moto 2 dari model kawasaki ZXR 250cc ke model yamaha R6 yg cc nyer lebih dari 2 kot...
tapi cume sekadar tuka body jer..
cc tetap 250cc..
nk nanye.. salah erk..?
kalu salah xjadi lah teman..! hehehehe...

Rizky™ said...

Kalau guna side mirror yang kecil? x kena saman ke? n tintet lampu moto kena saman x?

xapickx said...

honda wave yg tade disc brake klw nak psang lps jpj x?

djqusher said...

Asalamualaikum ,,, kalau motor EX5 saya nie nak tinted lampu sikit takper , selagi chaya masih tembus , jika lampu di hidupkan , cume gelap sedikit sahaja ?
adakah salah di sisi undang-2 ??? terima kasih .

Falieq said...

assalamualaikum, nak tanya sikit.

1>)kalau tukar carburator standert kepada carburator TS local punya lepas tak dengan JPJ?

2>)kalau tukar ekzos pakai ekzos NOBI (yg ada silencer) punya lepas tak ngan JPJ?

Ahmad Luqman Bin Ahmad Rafi said...

Assalamuaikum,ingin bertanya ,
moto saya fz tapi saya buat penukaran coverset r15..adakah itu standard jpj.?klu boleh tlg hntar mesej saya kt..f.b saya..maaf sya tidak ada blog..

muhammad syazwan said...

Salam.. nak tanye kalau moto modenas ct100 nak pasang brek dics kat depan boleh tak????

Asraf said...

http://www.jpj.gov.my/web/guest/pengubahsuaian-kenderaan-persendirian untuk ini info
Pengubahsuaian atau pemasangan aksesori pada motosikal yang tidak dibenarkan adalah seperti berikut :-

1. Pemasangan foot rest melibatkan pengubahsuaian tapak / kedudukan asal.
2. Penukaran / pengubahsuaian ekzos yang tidak mengikut spesifikasi asal pengilang.
3. Pemasangan cover sets / fairing yang mengubah indentiti asal.

Nor hisham said...

eh,saya nk tanya sikit..kalau pasang digital meter boleh x??...harap dapat di jawab.

saiful haris said...

Saya nak tanya sikit Honda Wave Dash kalau letak hand clutch salah ke???

Muhammad Hafifi Shahrudin said...

Assalammualaikum, nak tanyer... Coverset motor kalau tukar pakai macam cub prix punyer bole ker? ?

nazrin nazril said...

Aku pnye c70 nk convert jd cbr1000 versi rabit bolekn?

nazrin nazril said...

Aku pnye c70 nk convert jd cbr1000 versi rabit bolekn?

Atan jitra said...

Lg baek buat akta x bole guna kenderaan aja...
Semua rakyat malaysia dikehendaki jln kaki atau gunakn kwnderaan awam ja... Klu x bole pandai2 la nk idup hee

Mr Zek said...

modified je janji bunyi jgn bising & brg yg dipasang tu bkn brg curi..aku pnya fz dh convert ke R1 full fearing..abg2 trafik tgk ok jer..jmp depa tgh jln korg angkt la tgn jgn nyombong plk..klau sombong mmg nnt kena tahan la skjp..

Mr Zek said...

modified je janji bunyi jgn bising & brg yg dipasang tu bkn brg curi..aku pnya fz dh convert ke R1 full fearing..abg2 trafik tgk ok jer..jmp depa tgh jln korg angkt la tgn jgn nyombong plk..klau sombong mmg nnt kena tahan la skjp..

ANIEQ AEMANZ said...

kalau moto tu x pakai clutch pastu nk pasang clutch...salah ker...

mohd noor syazwan said...

mohon share yea

Keropok Kering said...

nk tnya skit...klau mto enjin stndart tp cma tmbah hand clutch salah x?tukar karburator plak acamne?

juztin lim said...

bg sesiapa yg abam2 jpj o polis...tlg contact sye 0195453937-whatapp/wechat...nk minx keterangan

Aiman Zaidi said...

assalamualaikum...........nk tnya sikit,klaw pakai am tebuk salah kew x