Thursday, June 17, 2010

Curi Motorsikal.. Awas.. Waspada lah

AMARAN DARI POLIS DI-RAJA MALAYSIA
Berhati- hati kawan2ku tentang masaalah ekonomi yg semakin parah, manusia terdesak melakukan berbagai2 cara untuk merompak kita..

Mari lihat Teknik yang biasa Pencuri Motor ni lakukan
Tujuan kami bukan nak mengajar Mencuri tapi cuma berkongsi antara sesama kita supaya dapat kenal pasti antara punca berlaku kecurian...Ni la kelemahan kita sebagai pengguna biasa, kita tak tahu apa yg pencuri tahu.... dengan maklumat ni, kita boleh la buat sesuatu untuk mempertingkatkan ciri keselamatan Motosikal

Lock Tengkok Motor
Yang ni cara yang biasa selalu dilakukan.. harap korang ambil perhatian... Bahagian utama yang paling senang di hijack ...
kasi tendang handle
Kasi Tendang kuat-kuat... Patah lock Tengkok motor ni....
Guna master key
Cucuk ngan alat master key ni kat lock suis motor..

Mangga Lock Security Steel
Biasanya kita percaya dengan mangga yang top security steel tu. Harganya boleh tahan mahal kononnya untuk sekuriti. Bukannya nak mengajar tetapi untuk mengingati kita , mangga kita tu pun bukannya power sangat, boleh dibuka dengan mudah sahaja oleh golongan pro.
Guna cutter pemotong besi
Gunakan Cutter Potong Tangkai Solex...
Guna Spanar 10 pecah solex
Membuka Solex pakai spanar 10.... Macam senang aje kopak lock ni kan..
Curah asid atau liquid nitrogen
Ada orang kata...try tuang asid kat kunci solex tu.. ha..leh reput ke?huhu...ada plak guna liquid nitrogen

Angkut Pakai Van..
Ni yang paling senang angkat aje masuk dalam van... Lahanat punya pencuri dia pakai van plak...
Kalau cara ni tak leh nak buat apalah kalau pencuri tu angkat masuk van.. nak cakap pun susah
Tips mencegah kecurian motosikal.

Meh ikuti langkah-langkah pencegahan yang patut diambil elak kecurian
1) Letak motosikal ditempat yang dikhaskan untuk motosikal. Jangan letakkan di tempat-tempat yang tidak sepatutnya.
2) Pasangkan alat penggera kecurian motosikal dan ukirkan nombor pendaftaran motosikal pada bahagian-bahagian yang jelas dilihat.
3) Jika ingin pergi di tempat yang berdekatan sila pastikan motosikal berkunci dengan sempurna. Anda hendaklah kunci di bahagian yang susah dibuka oleh pencuri dan jangan sekadar hanya kunci di bahagian leher motosikal walaupun sekejap.
4) Letakkan di tempat yang mudah dilihat dan pada waktu malam letak di tempat yang terang dan berlampu.Ini bagi memudahkan orang lain melihat sekiranya berlaku sesuatu.
5) Pastikan anda memasang rantai dan kunci tambahan bagi mengelakkan motosikal dari dicuri.
Meh Kita Lihat Video kecurian Motor ni
Video Pertama
Klik aje
video

Video Kedua

Klik aje
video

Video Ketiga
klik aje
video
Video Keempat
Klik Aje
video

Video Kelima Klik aje
video
Mencegah sebelum berlaku sebarang kemungkinan.. Cegah berlakunya Jenayah curi motor
Insya Allah.... Nanti ade sambungannya cara cari kunci Solex yang baik punya
Sila tinggalkan pesanan.. Komentar.. atau saranan kami cuba perbaiki.. Bagi memantapkan lagi bahan pada episode akan datang di ruang Comment atau Chart Room.. Tq..

18 comments:

Lya Colours said...

saya xde motor
xtau bawak bawak motor
xde lesen motor
x suka motorrrrr

aShaBuLz said...

pergh...gila risau. aku dah la ada motor jer nak jalan2 ni. thanks for the info bro!!

Fit said...

wahh info yg bagus bro..tp aku xde moto..lps ni kau tlg bg info pasal org curi keta plak k..tanx!!

naz said...

tapi yang paling otai angkat terus naik atas van selamber je bro haihh

jejaka anggun said...

wow... lepas nih bole la aku bukak bisnes curik motor. dah ada manual cara2 curik motor dlm blog nih....

e5 said...

member aku pernah hilang motor, yang tinggal solex jer bersepah...mesti depa potong pakai pemotong mcm hang tunjuk tu...
bro tak sabaq nak tunggu solex baekk punyaa..

ZulHilmi said...

Gile lah infor ko menakutkan seh . ni beb siap ada vid lagi. bagus lah ko ni. ko ajar banyak benda yang kita orang semua tak tahu. aku percaya ramai yang memerlukan blog ko sebagai bahan rujukkan.

Marzukie said...

Weh . ni cara caranya orang curik motor. kawe kena berhati-hati thanks info berguna ni. kawe pun raso semua pemilik motor harus baca blog ko yang bagus ni.

pakcik kordi said...

beb!senang tul nk curi motor yek~!!huhuu..tq sebab mengingatkan....ramai dh yg terkena...haruslah kita berhati2...=)

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

wah...cmni rupenye
aku pnh taw je cara dieorg wat cmne., tp xpnh tgk

bgus la info kali ni

dmx said...

salam...
lama xmeyinggah...bcuti he3
end3...neh
tringgat....motorsikal kawan
baru...jrr lesap,cian btol
huhuhuk....

syahira ariff said...

wah tips berguna
selalunya wanita la yg jadi mangsa kcurian motosikal
thanks for sharing
=]

Alan said...

moto kalau hilang memang x dapat balik ler haha

Mr.Z said...

solex pun tak jamin motor kita selamat kan. hehe
so better letak motor kat tempat org ramai.. tak la pencuri brani buat kan..

E.d.Y said...

bahaya entry ni...ada cara2 nak curik moto...makin bertambah jenayah mencuri karang...hehe

feelinblue said...

wah nice tips.
haha

baik utk pencurik atau utk pengguna?

same2 kite pikirkan :)

btw thanks 4 sharing

zsidentity said...

Bro, bagus lah entry kali ni.. kurang2 taulah cara nak elak bagi motor tak kena curi..
Ingatkan kunci tengkok dah ok rupanya senag ja nak pecahkan.

TIPS TAMBAHAN :

jangan beli motor yang hot model.

beli ja demak , nitro , and etc.hahah..

Joel madin said...

pencuri kalau dapat tangkap huh!! kasi hentam cukup2!!! moto aku 3 kali dah kena cubaan mencuri tapi nasib baik mangga yg high quality punya...