Tuesday, January 19, 2010

Honda Raider 135cc...& Motosikal sepanjang zaman..

Entah kenapa dengan entry kali ini... Rasanya mungkin sepatutnya kami menceritakan serba sedikit tentang cerita lama.... berkenaan motosikal yang aku anggap sebagai lagenda suatu masa dahulu menempuh zaman kegemilangannya tersendiri..... mungkin antara kita tak dilahirkan lagi... tapi ianya tetap meninggalkan kesan nostalgia kepada pemiliknya suatu masa dahulu... mungkin ayah kita pernah memilikinya suatu masa dahulu.Mungkin dari era 70 an hingga 80 an tu ...Yang tu tak pasti...
Mari kita lihat motorsikal yang dianggaplah.. dikira lagenda sepanjang zaman bagi kami.... dan sebenarnya kami amat kagum sangat...
Story skit pasal Honda Raider
Honda Raider merupakan model yang bersaing terdekat Yamaha RX-Z pada masa itu...Zaman kegemilangannya adalah satu kelas dan sebaris dengan RX-Z. Rupanya pun seakan akan RX-Z tapi pada bahagian lampu belakang agak nampak berlainan sikit... Nampak lebih besar sedikit fizikalnya berbanding RX-Z ... kalau dari segi engine plak masih pakai enjin 135cc gak..
Sekarang kalau ade pun nak cari spare part dia pun susah nak cari ... memang amat susah....kena cari motor terbarailah.... Ade dua keluaran Honda Raider ni
1) RS (Raider Biasa)
2) SS (Super Sprint)
Kalau nak dikirakan perbezaan dari luaran sahaja,beza antara super sprint nie adalah pada fairing depan tu.. dan sedikit perbezaan enjin dia aje....
Honda Rider Model HX 135 RS
kalau yang gambar ni model RS ... Kalau Raider biase,lampu signal die kt blah bawah sikit. Enjin Raider biasa ni 135cc 5 speed aje... dan kalau dilihat bentuk ekzos dan line stripe dia dia macam kat atas tu lah...
Model HX 135 SS Tapi klu Super Sprint, signal die gabung skali dgn fearing.. signal yg bentuk mcm tiga segi tu.. lgi satu, cube lihat pada footrest tu.. klu super sprint, footrest tu, agak ke blakang sdikit mcm rxz agak ke atas sedikit..klu dari segi dalaman enjin raider super sprint lagi laju dari raider biase.. ekzos super sprint pn berbeza dari raider biase.. stripe pn ade beza gak.. lagi satu, super sprint 6 speed, manakala raider biase hanya 5 speed..
Cubalah lihat sendiri perbezaan antara raider super sprint dn raider biase dari segi luarannye...
Antara RS dan SS bezanya pada keupayaan enjin,model SS 6 speed, dan model RS hanyalah 5 speed, sikit ajerrr larinya, Model SS terdapat eksosori tambahan seperti absober,rimsport.bezanya pada fering..ekzos..
Mari lihat Full Faring Honda Raider ni....
Foooyyoohhh... suka tengok full faring cam ni.... ape kata korang....

Ape dia ATAC??
ATAC- Auto Torque Amplification Chamber. Racing teknologi dari GP500. Sistem dia lebih kurang macam yamaha punya YPVS- keluarga RD pakai ni, YEIS-Yamaha rx-s,rx-z pun tak silap pakai ni ..kalau dari segi pikap memang rz-x pergi dulu sebab atac tu bukak lambat sket tapi kena main2 rpm tinggi memang sedap.Antara motor Honda RD yang dapat di paparkan kat sini....Silalah kunjungi http://www.rdclubmalaysia.com/ untuk keterangan yang lebih lanjut...

Ape pendapat Korang ???Merempit...Suatu masa dulu dan suatu masa sekarang.... Ape bezanya??

Yang pasti kami tetap beri Amaran Keras Merempit ini.... Jika anda berani mencabar Undang-undang... Tindakan tegas mengikut Seksyen 42 (1) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987 kini menanti Semua Mat rempit... Hukuman penjara tidak melebihi lima tahun atau denda tidak melebihi RM 15,000 menanti golongan tersebut sekiranya mereka ditahan polis yang memperluaskan usaha memerangi kegiatan itu. Tindakkan juga boleh dikenakan kepada ibu bapa atau pemilik motosikal yang membenarkan penungang bawah umur dan tidak memiliki lesen menunggang motosikal berkenaan. Kerajaan sedang meminda segera Seksyen 42 (1) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987 ke atas mat rempit atau samseng jalanan dengan hukuman penjara mandatori.. Silalah berikan pendapat anda berkenaan merempit pada zaman dulu dan merempit zaman sekarang ye... ape pendapat korang ??? Antara lenjan motor dan merempit motor tak ade bezakah?? Segala saranan, pandangan & komen untuk kami teliti dan perbaiki.. Silalah diutuskan di ruangan Chart box atau coloum comment.. Thanks

15 comments:

Azam Shah said...

waa..old skewl punye moto..
atok aku dulu pakai suzuki gp100 tuh..
wahaa
tapi dah terbarai...:P

F U N F A B U L O S I T Y said...

nak pinjam honda 90 tu leh? ;D

bujang bakal senang said...

salam bro.thnkz.byk info bro bgi,dari segi haiwan hingga la ke moto.leh thn bro ni.sport rem honda 2 berape?xpe,ada duit lebih aku anta cat kt bro.huhuhu

AkU said...

wah.bebetol down to memory lane tul..hahha..
nice seyh..

Faarihin said...

pergh.. kagum..kagum.. nampak memang seakan-akan rx-z ..

pakcik kordi said...

uish man!old skol!rare gila!amat bertuah jjika memilikinya!

aku igt nk amik panther jerung kawan aku ni klu ade duit.amcam?ok tk?heheh...tp tgk duit juga la...heheh...

blog ni mmg byk info ttg permotoran....cayalah!

Abg Din said...

AR125 tak de?

comel said...

RD350
gagah perkasa
tapiiii
2 lejang
aku x sukeeee
:(=

amirul92indie said...

askum...
saya bkn nk coment ke ape ke..
saya ada sebijik honda raider 5speed..
cma nk tnya sparepart mna nk cari..
moto sy ni cuma nk kena service enjin je..
geran ada..roadtax je mati..
sebab tu sya syg nk jual moto ni..
harap bleh tolong ye..
kalau ada club bleh gak sya join..

amirul92indie said...

motor honda raider ni sebenarnya mmg best..
xkira la 5speed ke 6 speed ke..
dgn adanya sistem ATAC ni honda raider dapat menambah kelajuan top speed standard 140kmH.
jarang motor yg ada kelebihan ATAC mcm ni..
RX-Z pn xde..
saya cuma nk cari spepat je..
tlg coment pls..

Tommy said...

aku ada guna la honda raider biar susah alat ganti tp seronok pandu raider ni.. alat ganti banyak kena tempah 2 minggu baru sampai....tapi ok laa..0165928728

awazangi said...

atac mmg best..tp bukan semua pomen boleh sentuh atac ni..klu pomen 80an @taraf otai ye aku yakin
ade satu lg model honda ni..mbx.moto yg da kire retro..

@ comel
name xsuke 2stroke
2stroke la mesin yg senang dijaga

yazid said...

ehhh gambo moto Raider aku pun terselit gak dalam entri ko ni yek..?? hehehehe

~selamat menunggang~

www.duniaretroyazid.blogspot.com

zaidi chesulaiman said...

Bro sportrim rs made ape dan sportrim ss made in ape

zaidi chesulaiman said...

Bro sportrim rs made ape dan sportrim ss made in ape