Friday, August 13, 2010

Bengkel cat kereta: cat kancil merah

Kancil cat Semula warna Merah
Salam Ramadan... tak ada apa yang nak di ceritakan.. Cuma dah lama tak buat entry pasal bengkel.. kami dapat tempahan sebuah kancil nak cat baru luar dalam.. Owner hantar kereta kat bengkel kami .. minta kami cat kereta kancilnya untuk hari raya nanti.. Apa pun kami cubalah apa yang kami boleh buat..
Kami mula kerja-kerja mengosok kereta.. dan simen pada bahagian yang tak rata..
yang lain gosok pakai kertas pasir untuk matikan colour plak...
Lepas tu baru bungkus kereta pakai old news paper..
Pastu baru boleh naik undercoat plak..
Nah ni taukey Azli sedang dok spray cat..
Bila dah kering kerja-kerja pasang carpet plak..
yang lain kena pasang part lain..
Bila dah cuci kereta dan polish.. inilah hasilnya
Dari tepi dan belakang kira ok lah ye..
Tinggal owner sampai ambil kereta aje... harap dia tak ada komplen plak ye... moga dia ber puas hati.. Thanks pada owner kerana sudi hantar kereta kat bengkel kami ye...
Ada yang bertanya Soalan melalui Shoutmix box
Maaf Kerana agak lambat kami jawab soalan tersebut... Apa pun kami cuba jawabnya kat sini...

Soalan pamek: nak tanye..kancil kalo nk cat berape agak2 hargenye??
Jawapan kami: Pada Bro Pamek , maaf kami tak dapat butiran lanjut tentang cat yang bro kehendaki.. kerana harga cat mengikut jenis cat sama ada nak cat 2K ke, Metallic ke, warna Solid ke atau warna warna Spacial effect.. lagi satu harga juga mengikut keadaan body kereta kalau teruk kami kena repair dulu lah bodynya.. lagi satu sama ada bro nak cat layang kat luar aje ke, Cat semula luar dalam ke atau tukar colour.. so semua lain-lain harga..jadi kami hanya bagi anggaran sahaja seperti di bawah ni. ( ini adalah harga anggaran sahaja.. kalau kita gi bengkel cat lain-lain ini adalah harga biasa yang diorang letak sebagai anggaran, harga sebenar tu kena bincang lagi kalau kurang lagi atau bagai mana tengok keadaan kancil tersebut.. Insya Allah semua harga boleh lagi dibawa berbincang )

Soalan En. aLLy: tumpang tanya, x de contact ke area2 UM nih... Nak g cat bonet depan kelisa.... Jawapan kami: silalah rujuk pada rakan kami bengkel cat kat area sana..

1) http://krissauto.blogspot.com/ Alamat :Kriss Auto SolutionNo 21, ( Depan Dewan Putra Perdana)Taman Putra Perdana47100 Puchong,Selangor mmatkriss@yahoo.com :0146457602 Facebook :mmatkriss@yahoo.com

2)
http://bengkelcatkereta.blogspot.com/ AZAMAJU SPRAYWORKS. LOT 7226,JALAN TERATAI UTAMA,PAYA JARAS HILIR,47000 SUNGAI BULOH Telefon: Joe 013 2746491 atau Along 013 2729963 http://azamaju2006@gmail.com/


Soalan Bro.Guest: bro boleh bg map x Jawapan kami: Kat sini kami dah sertakan lokasi tersebut..

Soalan En. Az: nk tnye la.. kalau sy brhajat nk wat full bodykit gen2 siap dgn cat sekali biasa amik masa berapa lama yer?... Jawapan Kami: Insya Allah paling cepat seminggu lambat-lambat pun 2 minggu itu pun tengok body kereta anda.. dan tengok gak keadaan cuaca kalau hujan tu tak dapat lah kami siapkan cepat.. perlu kami ingatkan kerja-kerja simen dan spray cat perlukan cuaca panas.. kalau hujan tu tak dapatlah nak tolongnya ye..
.
Soalan Mr.Xray: Bro berbuka makan apa ye.
Soalan nash : sahur makana pe nizam?
Jawapan Kami: Eeemmm adoiii ni soalan nak kena jawab gak ke.. untuk berbuka tak kiralah janji semua nya kami balon masuk perut kecuali pinggan dan cawan aje... Time puasa cam ni semua nampak sedap tapi dah dua hari puasa ni aku berbuka puasa dengan menu cam kat bawah nia aje ... berbuka kat bengkel aje tau... tak sempat nak balik umah jadi kami hanya dapat berbuka puasa kat bengkel... kesiankan .. cuma Sahur tu kami dah sahur pukur 1.00 pagi ...makan nasik aje bukan pizza ye... pastu tidoooorrr...
Soalan Zulhisyam Zul: salam,saya nak tanya berape harga untuk cat skirting depan kereta persona?skirting depan pu.sebelum nie sudah 3 kali saya dah cat skriting depan tapi masih juga terkopek,saya harap saudara dapat menyelesaikan masalah saya.

Jawapan kami:
Mohon maaf atas kelewatan balas masage tersebut.. kami agak kesibukan tak dapat lah nak lihat dan melihat masage kat PC.. masalah tersebut memang sering kali lah berlaku... ini kerana apabila pasir kelikir jalan melantun kena kat side skerting tu... menimbulkan cat terkopek bintik-bintik... agak sukar nak atasinya..

Kalau PU astau fiberglass ni memang agak payah cat nak lekat... kena gunakan primer lain iaitu plastik primer punya yang lebih tahan sikit... itu pun masalah akan berlaku lagi ... kami sendiri pun tak berani nak jamin sebab side skerting tu kat bawah kan...

harga cat yang kami ambil dalam anggaran RM 150.00 itu anggarannya sahaja... sebab tak taulah colour apa yang kamu pakai.... lagi satu side skerting tu dah dicantum simen ke atau tidak.. pasalnya tak dapat gambaran yang jelas lah keadaan side skerting tu...


Sila tinggalkan pesanan.. Komentar.. atau saranan kami cuba perbaiki.. Bagi memantapkan lagi bahan pada episode akan datang di ruang Comment atau Chart Room.. Tq.

27 comments:

alvin takda umah harga 8juta said...

perghh...

entri kali ni..
dari kereta kancil tetiba ending ada gambar roti jala..

e5 said...

Selamat berposa...mintak tokey pantau anak buah..takut ada yang tak posa nanti...kuikuikui

Alan said...

sampai juadah berbukapun ada yg tanya yekk..banyak peminat heheheee

ZulHilmi said...

Salam Bro lama tak singgah wah kancil merah itu. nampaknya bro sibuk menjawab soalan banyak solan yang di ajukan sampai solan berbuka dan sahur pun ada ye

Marzukie said...

Guane lam doh tok singgoh wehh.. selamat puasa weh. nampoknya walau mu sebuk kijo namun orang tanya mu tetap ambil masa lapang jawab solan tu. demo buka makan roti jala ke.

AzRi said...

bro..asl x lawat blog aku..bz ker?

Afzainizam said...

To Azri kat atas tu ...aku tak dapat lawat blog ko tekan2 tak kluar pun

Mr.Z said...

salam..
menarik2 bisnes kereta ni..
dengan blog pun boleh dapat customer..
gud luck bro..semoga bisnes maju :)

nas said...

salam ramadhan nizam..
ermm...
tak sangke keta kancil yang huduh giler tue bile di cat cantik2 jadi cantik...
kadang2 susah gak kalao orang yang tanye soalan melalui shoutmix sebab susah nak tengok balik sebab ramai yang letakkan link mereka kat shoutmix tp xtanye soalan,berbanding ngan tanya soalan2 pasal kereta etc...baik juga kalau letakkan 2 shoutbox kat blog satu untuk pertanyaan pasal automobil,satu lagi untuk blogger2...
entala...bole ke tak nih..hahahahhaa
up to u nizam..takot beratkan blog lagi pulak...

en_me said...

salam bro nizam..

thanx selalu singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg itteww..

dmx said...

wah...
nizam...
rezeki puasa...nmpk
jgn luperr bsedekah plak he3...

E.d.Y said...

perghh..terbaik..kilat tu...

SANDRA AZWAN said...

time kasih komen kat my blog! keep it up bro....hehe;-P

pawaka19 said...

cantik kete dia lepas di cat baru...kaler oren macam gen2 tu..cun la..pape nanti kalau aku nak mengecat..mmg aku kene cari ko..hehe

"Jam Terbesar Di Dunia ,Mecca Royal Clock Hotel Tower"

Faisal Admar said...

wah! dah lawa kereta tu :)
cat GTi berapa ye?

Chem5007 said...

Salam,

Selamat berposa bro...moga Ramadhan tahun ini lebih baik dari Ramadhan2 sebelumnya...dan moga bisnes jugak bertambah maju...

Faarihin said...

salam..

hasil kerja mmg memuaskan.. (^__^)

ayunda maajis said...

aku tak nk tanyer..aku nk gelak jer..ahahah wahaha

DaNieL HafIz said...

wah kaler die sama ngan kaler kate aku da... ape2 pon baru aku tau proses die rumit. patut la mase aku cat 2 gak dekat sebulan baru dapat keta aku balik. bro leh x nak ko buat entry pasal keta kami ko publish la pic keta2 yang kami(pembaca) kirim dan ko komen aa ape2. ape2 pon keep tulis pasal keta nie banyak aku tak tau nak beli majalah auto malas nak bace lak hehehe

salam kunjungan
dunker-season.blogspot.com

Eazy Izzuddin said...

salam ramdhan bro...
cantek nye kancil tu bile dah di cat..
kancil ku bile tah nk cat..
tgg bajet..
hehe

LiFe KaMi said...

uis jauh la plak johor, bole tak tlg kasi detail skit mcm mana warna rupa warna diamond, special,3D senang skit nk pilih..

syahira ariff said...

wahh
mknnn tu
sesungguhnya aku berpuasa
hehe

ifasya said...

slm...ak nk tmpg tnye bleh x..
ak ni bru nk bjinak2 dlm bisnes cmni jgak..
ak nk tnye pndapat since korg mmg arif psal bnda ni kn.
bley x ak nk tw snarai kos brg2 dn upah yg besenye korg setkn utk stiap customer..erm lau bley asingkn ikt keadaan kete tu sndri.
ak xnk detail sgt. p dalam range hrga jd laa..
n hrga bese yg korg bg ikot keaadaan kereta customer.
ak juz nk research je sblum ak mndlm dlm bisnes ni. skrg ni ak amek hrga murah je sbb duit smpingan je kn.
tu pn ckup ntok byr instalmen kete ak je. mntak tlong ye bro.

Abd Wahab said...

Akk buat cat kereta jer?

Abd Wahab said...

Tumpang iklan Yer Tuan tanah.
Service welding ketuk cat kereta
Area seremban,n9

Wasap 0122465025

Abd Wahab said...

Tumpang iklan Yer Tuan tanah.
Service welding ketuk cat kereta
Area seremban,n9

Wasap 0122465025

Abd Wahab said...

Akk buat cat kereta jer?