Friday, August 6, 2010

Tahlil dan Doa Kesyukuran Sempena Ramadan

Kenduri Tahlil Dan Doa Kesyukuran..
Tak ada story nak citer cuma semalam kami cuti tak buka bengkel... Cuma nak berkongsi ceriter sikit perkara malam semalam.. Pasal kami balik kampung kat Pontian .. Nak buat sikit majlis bacaan Yaasin, Tahlil dan doa kesyukuran secara kecil-kecilan sahaja sebelum masuk bulan puasa.. Ni bukan apa sudah menjadi kelaziman masyarakat kampung tempat kami buat kenduri cam ni ..Tak ade niat apa pun.. cuma ingin mengiratkan silaturahim masyarakat setempat..
Kena kemas sikit rumah nanti selepas Sembayang Isyak Insya Allah ade tetamu nak datang..

Lepas Isyak Bacaan Yaasin dan tahlil dimulakan.. tak terkecuali diakhiri dengan doa kesyukuran menyambut Ramadan..
Selesai sudah tahlil.. jom kita makan..
Meh kita lihat apa yang terhidang tu...
Alhamdulillah selesai sudah kenduri tersebut... Maaf tak jemput korang... cuma kenduri kecil-kecilan aje ..

Sedikit Renungan bersama..
Dan orang-orang (Islam) yang datang kemudian daripada mere
ka (berdoa) berkata: Wahai Tuhan Kami! Ampunkanlah dosa kami dan dosa saudara-saudara kami yang mendahului kami dalam iman dan janganlah Engkau jadikan dalam hati perasaan hasad dengki dan dendam terhadap orang-orang yang beriman. Wahai Tuhan kami! Sesungguhnya Engkau Amat Melimpah belas kasihan dan rahmatMu. (Surah Al Hasyr ayat 10)
Sila tinggalkan pesanan.. Komentar.. atau saranan kami cuba perbaiki.. Bagi memantapkan lagi bahan pada episode akan datang di ruang Comment atau Chart Room.. Tq.

17 comments:

nas said...

la..awat xjemput nas?? ehehehhe
kenduri kecil2an tue kira ok la..
xyah la berlebih2..
huhu..
xlame lagi nak ramadhan da...
xsabar2 nak menunggu...:)

Alan said...

tempat orang lain caranya..tempat aku jaranglah orang buat kenduri sambut ramadhan..ada tu ada tapi jarang.

Mr.Z said...

bagusla dilaksanakan majlis2 seperti ni..mudah2 han mendapat kebaikan dan ganjaran dariNya.. :)

E.d.Y said...

alhamdulillah...dapat banyak pahala bagi org makan ni...

xsempat lg nak buat kenduri tahlil

comel said...

kecor air liorrrr

syahira ariff said...

wah
bagusnyer!
tak sabar nk sambut ketibaan ramadhan

Faisal Admar said...

waaaa masak lemak labu! nak! amboi tak jemput pun!

en_me said...

alhamdulillah selamat majlis kanns.. nasi ambeng ker bang.. uhuhu

ayunda maajis said...

Faisal Admar : ah admar..ko mmg kuat makan..ahaha

Afzainizam : ok aku dh lapar..

DrSam said...

acara seperti ini yang buat seronok duduk di kampung.

Nerzhul said...

selamat puasa.

izw said...

Salam,

Saja jalan2 tgk blog ni. Byk info menarik. Keep up the good work :-)

Tq sebab visit blog saya.

izw

Mazru Majid said...

salam ramadhan bro..

ni link ke blog utama aku..

td ko ke bloglist aku bro..

http://koianakpahang.blogspot.com

s h e e said...

wahh...bagusnyew siap buat tahlil menyambut ramadhan...sy x pnah buat...nape x jemput sy...sobs2...

farouq said...

ALHAMDULILAH, RAMADAN TAHUN INI KITA BERKESEMPATAN LAGI..BANYAKKAN AMAL JARIAH SEMUA..ADMIN: MOGA DIMURAHKAN REZEKI:)

Fit said...

salam ramadhan..selamat menjalani ibadah puasa di bulan yang mulia ini =)

afendi ariff said...

selamat berpuasa bro....moga makin murah rezeki dlm bulan mulia ni...heh!