Wednesday, December 15, 2010

DIY Spray Cat COVER HEAD ENJIN KERETA

Salam Blogger... Rasanya tak ada apa -apa nak cakap..cuma nak bincangkan bahagian dalaman enjin.. Dimana ada orang tidak menitik beratkan atau diambil peduli, Bukan orang nampak pun bahagian dalaman enjin tu kan... ade yang tak pernah basuh pun enjin kereta sejak beli kereta... Bahagian luaran memang cantik tip top cun...Enjin dah modifide kira memang power lahhh tapi bila buka hood bonet depan tengok bahagian ruang dalam enjin.... Woooo dahsyat kotor sangat....

Kali ni Hanya nak kongsi beberapa teknik spray Cover Head enjin... Tujuannya sebagai pakej lengkap luar dan dalaman kecantikkan sesebuah kereta...

Teknik Pertama: Spray Cover Head Enjin dgn Wrinkle Paint Aeresole
Mula-mula Tanggalkan cover head dr enjin.. Sapukan Cover head enjin dgn pain remover.. biarkan 5-15 minit cat menggelupas.. tanggalkan cat yang mengelupas tersebut dengan scraper.. pastu mana-mana yang cat nya degil nak hilang gosok aje dengan kertas pasir..

Cuci bersih Cover head tersebut, basuh dengan sabun supaya tiada kesan minyak atau kotoran yang melekat dipermukaan.. Keringkan dan tutup lubang dgn masking tape. Spray permukaan Cover head dgn Wrinkle Paint Aeresole ..spray beberapa layer sekata..
Cat tersebut akan menampakkan wrinkle kasar pada permukaan cover head itu .. Masking tape tepi keliling tulisan.. Ambil kertas pasir gosok permukaan tulisan..

Teknik Kedua: Spray Cover Head Enjin dengan Cat kilat Dupli Colour
Tanggalkan cat lama dengan remover..Cuci bersih Cover head tersebut.. Keringkan dan tutup lubang dgn masking tape. Spray Cover head dgn Dupli Colour Paint Aeresole. Pastu baru spray Clear plak..

Teknik Ketiga: Spray Cover Head Enjin dengan Design ringkas

1) Design Tampalan Sticker
First tanggalkan cat lama, basuh bersih-bersih hingga tiada kesan minyak dan kotoran yang melekat.. Jemur hingga kering..Spray under code pada cover head, tunggu kering pastu spray pula warna putih..Biar Cat kering. Ambil Sticker bebudak kecik tampal atas permukaan cover head
Pastu korang Spray warna hitam (High heat Temp) pada permukaan cover head tersebut.. Biar kan cat bebetul kering pastu tanggalkan kesemua Sticker kecil tersebut… baru lah spray clear kat atas cover head enjin...

2) Design Corak lakaran Masking tape
Spray Background warna putih dulu.. Tampal masking tape keseluruhan..Lukis corak diingini..Potong dengan pisau... Buang tape untuk corak lain.. Spray Merah pastu buang tape sekali lagi, spray hitam buang tape lagi .. last skali spray silver...
3) Design tompok-tompok renjisan cat
Spray Background keseluruhan dgn warna kesukaan ..kat sini sebagai Contoh hijau atau hitam ... Ambil berus cat, celup dalam tong cat sedikit aje pastu..Kira cincai renjis-renjiskan cat di atas permukaan cover head tersebut. biar bertompok tompok kat atas dia tu...

Teknik Keempat: Spray Cover Head Enjin dengan lakaran Fibre Carbon
Macam biasa tanggalkan cat lama dulu..Spray under code Silver pada cover head, tunggu kering pastu spray pula warna hitam
Ambil shelf liner... potong ikut bentuk permukaan part tersebut... letakkan diatas (tutup) permukaan cover head tersebut..
Spray cat warna silver atas permukaan sheft liner tersebut... Spray Selapis aje sudah memadai tetapi pastikan semburan tersebut rata dan sekata .. kemudian biar seketika kering sebentar... tanggalkan sheft liner tersebut.. lihat hasilnya...

Teknik Kelima: Spray airbrush pada Cover Head enjin
Teknik air brush pada cover head enjin ni agak rumit lah... korang hantar aje kat kedai buat air brush tau lahhhh dia orang nak buat... ok kat sini sebagai contoh cover head enjin yang telah di airbrush...




Selamat Mencubanya...Segala saranan, pandangan & komen untuk kami teliti dan perbaiki.. Silalah diutuskan di ruangan Chart box atau coloum comment.. Thanks

17 comments:

Alan said...

smart wooo cat enjin..bebarang ni ada kat kedai hardware ke bro?

zsidentity said...

salam ziarah..

wau... dalam enjin pon boleh cat juga... sangat kreatif.. x pnah terpikir pon.

Mr.Z said...

fuhh..kreatif juga ye.. cover head engin pun boleh design sendiri.. :)

Nerzhul said...

cun. v-tec je ke boleh kaler head?

Eazy Izzuddin said...

wow
creative la broo..
xD

Lara D'yuni said...

wah.. stylo la... lulus ke n??

Betta sp said...

sy amat terasa bila baca entry nie....xpenah taw pulak apa cover head engine seblom nie...hehehehe
thanks bro, pasni konpem lawa punya enjin sy:)

ayunda maajis said...

lor enjin pon nk cat gak ke..ish tayah la..bkn org nampak pon..ish tayah susah2 la..

NICK IRFAN said...

perghh! mmg sempoi la

E.d.Y said...

suka yg fancy2 tu

nas said...

alamak..kalau bahagian enjin nie aku tak paham sgt,..susah kot nak buat cmtu..hehehe


SuBjek pendidikan seks kurang sesuai diajar di peringkat sekolah

Admin P@P said...

Assalamualaikum.
Kerjatangan yang amat kreatif.
Tak sangka pula bahagian enjin pun boleh dihias sedemikian rupa.

Sekurang2nya saya dah tahu ada beberapa jenis cat yang berbeza untuk tujuan yang berbeza.

TQ

geekz36 said...

betol jugak. kadang2 luar kereta punya la smart.tengok tang enjin, cam enjin kereta kebal dah. seriously creative bro, thumbs up!

AngahSayang2314 said...

salam bro...

lama tak ke teratak nie samap i dah ada macam2 pun tak sedar...

Mie Vtec said...

mana nk dpt cat spray tuh bro. nk diy sendiri nie. terima kasih.

wan mohd nazwan wan mohd sabri said...

Klu nk celup chroome bleh x

azr0ie said...

susah ke senang nak buka pasang semua cover enjin tu?