Friday, December 31, 2010

Kancil L2 dan Kancil L5

Soalan yang diajukan..
::FAIZ FARISH:: ko post entri pasal kancil model lama. lampu 4 segi. aku pakai yang last punya b4 lampu bulat keluar. kancil ex850, elegen green.warna mcm biru, tp sebenarnya hijau. ramai yg keliru...tapi even kancil, aku sayang kete tu... cuma skrg badan dia cam tak best dah bawak. ada bunyik2... dah tua. urat dia pun dah putus2....
Eazy Izzuddin eazy pki kancil biasa...1st keluaran kalo nk modified kasi lawa skitbro suggest camne
afendi ariffbro...nanti kasi tips tukar enjin perodua plak ye...
Jawapan dari kami.....
Terima kasih kerana bertanya pada Fariz afendi ariff dan Eazy... Maaf lambat balas soalan anda... Seperti sedia maklum kami tak arif tentang modified kereta ni cuma Insya Allah kami cuba jawab dalam kesempatan ni...

Mula mula kena kenal dulu sejarah dan model keluaran Daihatsu yang asalnya ..
Daihatsu Mira L200 TR-XX
Pada tahun 1990. Daihatsu Mira L200 TR-XX dgn nadi penggerak JF-EL 3 Piston , 12 Injap , SOHC dan bantuan Turbocharge Intercooler berjaya menghasilkan 69bhp.

Daihatsu Mira L200S
Pada tahun 1992. Daihatsu Mira L200s Avanzato-R dikeluarkan dgn bodykit yg lebih cantik daripada mira sebelumnya. Masih menggunakan nadi penggerak yg sama tetapi dilengkapi dgn brake disc depan yg lebeh besar. Turbinnya juga telah dipertingkatkan utk menjamin top end. Bahagian dalaman diperkemaskan dan diganti dgn aksesori yg lebih menarik. Casis kereta ini telah dijadikan panduan pada syarikat perodua untuk menghasilkan Perodua Kancil.
Daihatsu Mira L502
Pada tahun 1994. Daihatsu Mira L502 TR-XX dikeluarkan dgn casis baru yg agak berbeza dgn lampu depan dan belakang yg berbeza drpd mira yg lama . bahagian dalamannya dipertingkatkan dgn aksesori yg lebih mewah . kereta ini menggunakan nadi pengerak JB-DE 4 Piston , 16 injap , DOHC dgn turbocharge intercooler yg lebih besar yg masih menghasilkan 69bhp tetapi respon enjin pada low end lebih cepat dan top end yg lebih lancar . Dilengkapi dgn brake disc yg lebih besar pada keempat-empat rodanya.

Daihatsu Mira L502s Avanzato-R4
Pada tahun 1995. Daihatsu Mira L502s Avanzato-R4 dikeluarkan dan dilengkapi dgn sistem pacuan empat roda.
Daihatsu Mira L700 Coure (Produa Kelisa)
Pada tahun 1999. Daihatsu Mira L700 Coure dikeluarkan dgn casis yg lebih besar serta keselamatan yg lebih baik . Terdpt Dua model iaitu TR dan TX . TR adalah model 4 pintu dan dijana dgn enjin EJ-FE tanpa bantuan turbo tetapi memiliki enjin 1000cc. Manakala model TX adalah model 2 pintu yg dijana dgn enjin EJ-DE dgn turbo dan kapasiti sebanyak 660cc. Daihatsu Mira L512
Pada tahun 2001. Daihatsu Mira L512 TR-XX dikeluarkan dan dilengkapi dgn bumper depan dan belakang yg lebih menarik . Lampunya hadapannya diperbuat daripada kristal . Bahagian dalaman dihasilkan lebih cenderung kepada kereta sport mewah .
Daihatsu Mira L512 Avanzato-R42002.
Daihatsu Mira L512 Avanzato-R4 dikeluarkan dan dilengkapi dgn pacuan empat roda

Kereta Perodua boleh dikatakan lebih kerap diubahsuai terutama Kancil yang berbentuk comel serta praktikal untuk diubasuai., enjin L200S dan L500 turbo Mira pula sebaliknya, malah ia adalah jalan terbaik dan satu-satunya pilihan enjin berkuasa termurah jika anda ingin memulihkan prestasi enjin Kancil sedia ada.Seperti lazimnya, enjin yang sempurna, biasanya akan disusuli dengan hiasan ‘ body kit ’ baru yang lebih bergaya. Sinonim perubahan Kancil bernadikan L2,L5 begitu juga dengan hiasan luaran dan dalamannya yang kerap disalin mengikut spesifikasi Mira yang terdiri dari pelbagai model. Kepelbagaian tersebut mendorong peminat kereta tempatan bermain Kancil
Perbezaan antara kancil convert L2 dan L5
Dari segi luaran memang nampak Perbezaan antara L2 dan L5walaupun ader slight diffferent, tu semuer cosmetic jer...
Tapi zaman sekarang ... boleh modifide bodykit tu je

Modifikasi Model Kancil L5
Modifikasi yang perlu dilakukan untuk menukar kancil kepada versi L5
Sesekali pandang ia tak ubah seperti sebuah Daihatsu Mira L502 sebenar. Apetah lagi ia kini hadir dengan keadaan 2 pintu sepenuhnya. tapi kebanyakkannya masih dalam bentuk 4 pintu.. Salinan kepada 2 pintu amat jarang sekali dapat dilihat , rata-rata yang melakukannya bertujuan untuk pertandingan autoshow sahaja. Kalau rasa nak pakai hari-hari, pandai-pandailah bawa diri....Adekah ianya sebuah L502 yang asli? Sebenarnya tidak, ia masih memegang nama kancil seperti di dalam surat beranaknya. Ape yang dilakukan ialah proses modifikasi yang cukup ekstrim untuk tampil menjadi sebuah L502 tulen... emmmm hampir tulin...
Nombor 1: kena ade serkop (air scoop) ..kat bahagian bonet
Nombor 2 : Amaran Modifikasi kancil kepada salinan L5 berkemungkinan JPJ tak lepas jika ade penyambungan welding pada body cuba lihat.. tetapi salinan L2s JPJ lepas.. ni kami bagi tau awal-awal
Nombor 3: Bumper depan tukar
Nombor 4: Lampu juga kasi tukar
Nombor 1: kiri kanan side skirting pada pintu
Nombor 2: Bonet Siap ada skop udara ( air scoop)
Nombor 3: Bumper belakang pun tukar




Modifikasi Versi L2S plak ape citernya?
Kerana terlalu ramai yang mahu menjadikan kancil mereka jelmaan kepada siri Mira L500.. membuatkan kita terlupa akan model-model terdahulu yang cukup populor seperti Mira L200s...sewaktu zaman dahulu L200s dianggap garang kerana rupanya yang jauh berbeza dari model asal sebenar (kancil Standart)..Tak kisah lah L200s pun nampak cantik gak kan seperti yang aku cakap tadi modifikasi salinan L200s lepas dari sebarang sekatan JPJ.. ini pilihan jika tak mau berlaku sebarang masalah... Masih boleh tersenyum ketika melalui sekatan jalan raya. Kalu kena tahan pun rasanya JPJ tak akan sita tapi bagi surat suruh pergi buat inspection .. namun ia tidak menjadi masalah kerana kesemua perkakasan yang digunakan boleh disalin semula tanpa sebarang pengubahsuaian.. Mesti lepas punya...


Barang Half cut L2 seketul bahagian depan




Macam ne nak kenal pasti enjin L2, L2s
Beza kan L2s dengan L2..L2 ngan L2s takde pape beza sangat..
-Semua L2 n L2s 3 silinder SOHC..
-model L200, sohc 3cylinder, 64 hp, 12V
-model L200s, sohc 3cylinder, 64 hp, 12V, enjin lebih komponen elektrik, model lepas L200
-kalau L2 ada EFI.. kalau L2S takder EFI..
- L200s ade LSD..L200 xde..
-L2s ada diagnostic box kat sebelah wiper motor...
- cable plug L2s lebih kecil dari L2 punye..
- kotak kat terminal + bateri bso sket dari L2
-meter L2S colour putih ker meter L2 colour kelabu
- halfcut turbo L2S gearbox nyer LSD

Nak dikatakan L2 lagik bagus dari L2s..L2 low compression dari L2s..enjin L2s baru sket dari enjin L2.ada yang kate enjin L2 lebih tahan dari L2s..

Yang Jelasnya perbezaan nya L2 dan L5 ialah..
1. intercooler L2 ada cover steel/alloy manakala L5 cover plastik dan rupanya lebih kemas

2. L2 /L2s Cover head enjin bentuk dia macam Cover head Kancil standert tetapi cover head enjin L5 warna silver/gray...

Kalau L5 ada yang 3 silinder (SOHC) ada yg 4 silinder (DOHC 16valve)Lepas tuh tengok fuel filter besi warna mas dalam engine bay tuh.. belah kiri(belah airfilter) L2 la tuh.. kalau belah kanan( belah bateri) L5 la tu... cover intercooler L5 semuanya plastick ..

L5 ader beberapa jenis iaitu
1.660 cc 3 Cyclinder TwinCam 12 Valve Intercooler Turbo L500 (EF-RL/EF-DET) -TRXX AVANZATO
2. 660 cc 4 Cyclinder TwinCam 16 Valve Intercooler Turbo L502 (JB-JL/JB-DET) -TRXX AVANZATO R
3.660 cc 4 Cyclinder TwinCam 16 Valve Intercooler Turbo 4 WD L512 (JB-JL/JB-DET) -TRXX AVANZATO R4
4.660 cc 4 Cyclinder TwinCam 16 Valve Intercooler Turbo 2 WD L502 (JB-JL/JB-DET) -TRXX AVANZATO X2
5.660 cc 4 Cyclinder TwinCam 16 Valve Intercooler Turbo 4 WD L512 (JB-JL/JB-DET) -TRXX AVANZATO X4

Dan lagi satu, jika bercadang nak membeli enjin Mira Turbo,aku cadangkan lebih baik ambil enjin L200S dari L500S.Sebabnya enjin L2 lebih senang mantain dan juga part-part dalam lebih kurang sama dengan Kancil 660.Enjin Dahaitsu L2s punye part barang adalah sama dengan kancil.Contoh Timing Belt, Top Gasket, dan Oil Filter. Piston dan Rings. Yang paling elok rasanya adalah enjin L2 laa senang jaga dan sparepart pun murah...jika L5 hanya jalan jauh je yang sedap..lagi satu L5 ni Tak leh nak modified dalaman,dah over limit....L5 tidak guna taiming belt..tapi dia guna timing cing..jika enjin rosak..taiming cing L5 susah mau dapat kat kedai sparepart tau...
Klu nak tukar enjin L2 atau L5 ni kenalah pergi uruskan pendaftaran kat JPJ..
Bagi pendaftaran di JPJ,kau orang cuma perlu bawak geran asal,surat A.P (import enjin) dan perlu isi satu borang kat JPJ.Tak perlu buat apa-apa bayaran dan juga tak perlu bawa inspection kat Puspakom kerana enjin sama size dengan kancil.Road Tax pun tak perlu tukar cuma kena inform kat syarikat insuran kau orang aje tentang penukaran nombor siri enjin.
"Ape pun setiap pengubahsuaian yang di lakukan di harapkan tidak menyalahi undang-undang yang termaktub.... Modifikasi hendaklah memenuhi semua keperluan perundangan sebagaimana dinyatakan di dalam Motor Vehicles (Construction and Use) Rules 1959 atau Motor Vehicles (Construction, Equipment and Use) Rules 1988... "
Jika terdapat sebrg maklumat yg disampaikan salah, sila betulkan ya... Segala saranan, pandangan & komen untuk kami teliti dan perbaiki.. Silalah diutuskan di ruangan Chart box atau coloum comment.. Thanks

29 comments:

en_me said...

vahhh siap ader sejarah kete kancil kanns.. ehehe

Alan said...

sekarang barang l2 l5 pun payah nak dapat. Hargapun dah melambung. maklumlah semua orang dok cari sekarang.

Eazy Izzuddin said...

thanks bro...
lengkap...
minat L5 tu...
kalo modified JPJ lepas x
hehe
xD

E.d.Y said...

aku suka kancil..dah la jimat.tp syg, dah xkeluar

::FAIZ FARISH:: said...

thanks. Jiran aku punya kancil baru je menjelma jadik Mira... Jelez aku.....

Faaein Himura said...

maknanya.. rekaan kancil tu ambil dari kereta daihatsu lah ye..

Lara D'yuni said...

wah... terbaek la

Mr.Z said...

aku kadang2 konfius antara kancil ngan daihatsu mira.. lebih kurang sama je..

comel said...

aku pon x tau nak beza kan kancil dgn mira ni
bile da baca tau daaaaa...

wei aku ada post baru kat dua dua blog, jadi singah2 la ek...

:)=

http://anuar-comel.blogspot.com
http://gambarcomelaku.blogspot.com

AngahSayang2314 said...

wow bestnyerrrrr tetiba lak nak beli kereta kancil nieeee cantikkk wooooo

Betta sp said...

bagus entry nie, penuh ngan info yg sy xpenah2 taw:)

Ali ridha said...

harga ubah suai mahal la.

1.1.11 11:11 pagi Dimana Ali ridha?

Mr.IX said...

menarik2...nmpk lebih menarik

Tengok sini:Blogger yang ber'Video-Blogging

Salam Blogwalking sini yer....

hysman said...

terbaek punya explaination...
good info bro..
dulu bro,kwn ade kancil gak...
bile eksiden kat jln tebrau terus hantar kat bengkel kulai trus dorg kira total lost.. adehh..
kena berhutang laei..
:(

Naz said...

dr dulu penerangan ko tentang apa2 topik kreta atau motor memang detail... thumbs up bro!!!

Faisal Admar said...

Memang power!

ayunda maajis said...

tanak yg modified..nak yg ori ajew..

ParkAir said...

Pergh detail betul penerangan, dulu penah pakai kancil tapi dah tukar. Maybe kena wat Saga FL plak kot hehe..

Nazz@Purple said...

lama nazz xsinggah sini..cantik layout baru..simple dan kemas..

bro..nak tanya..cm ner nak start ada wshop..ade skil tp xde sijil yg diiktiraf bleh ke..

Herry The Orry said...

terbaek..aku ada kancil sebijik.bumper blkg L5S bru tukar.tgh upgrde.thanks information.

BuLaT AvanZatO said...

menarik sejarah nie, korg leh masok blog aq kalo nak tgok adik beradik mira nie.. hehe..

BuLaT AvanZatO said...

masok http://bulat-avanzato.blogpot.com ok...

akimoto said...

tapi saya lebih suka l500 ,sedap dibawa lebih smooth.

Abe Joey said...

saya nk tau secara detail boleh?..
ape perbezaan ketara dan secara detail antara l2s dgn l5 single cam?

akak1994 said...

blh tolong saya tak
saya nak tahu di mana letaknya no enjin kereta saya..mira L5 4silinder...saya ada tanya org..katanya di belakang enjin...nak lihat kena guna cermin kecil...bila rasa macam panjng tapi bla lihat cermin..no 23 je ada...
betul ke ni...bengkel kete mangkuk hayun tu nak suruh saya cari sendiri sb diorg lupa kut nak catat masa pasang..urgent ni nak g endorse

afif said...

cmne nk taw dia l2 k l5? xdepn tulis lam geran

koyo.ppg said...

Salam...satu Penerangan yang jelas cuma blh tak tmbh skit cerita ttg l5 single cam plak.

MAJ said...

Mane button LIKE...aku nk LIKE banyak2...:D

agiboy said...

salam tuan, saya perlukan bantuan untuk memasang meter l2s kepada kancil 850. dimana boleh saya dapatkan soket untuk meter tersebut ya? mohon pencerahan dan bantuan.