Friday, December 17, 2010

Air Balang Kenduri kahwin Air Tembikai susu

Salam pada pembaca Blog kami...Alhamdulillah murah rezeki bisnes kami kali ni, kami Syukur dalam masa terdekat ni banyak tempahan membuat air balang khususnya untuk kenduri perkahwinan... Kali ni Tuan Rumah mohon kami menyediakan set air balang pelbagai Jenis kesemuanya untuk majlis perkahwinan anaknya... Apapun kami cuba memenuhi tempahan seperti yang dipinta..
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Air Balang kawin..
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Seperti biasa Majlis Perkahwinan bermula 10.oo pagi... kami sudah memulakan persiapan tersebut... untuk menyediakan pelbagai air minuman untuk para tetamu tuan rumah pengantin... kesemuanya 10 jenis air minuman telah tersedia.. Dan 2 jenis air panas... Mula lah kerja kerja penyusunan set meja dan bancuh air...

Dah siap sepenuhnya menu kali ni adalah Hawaii Bleu, Bandung soda, Tea bunga piece, Milo ais, Laici, Katira, Air Mata kucing, Jagung, Asam boi dan Tembikai susu...

Bila dah siap bancuh tu.. Tibalah masa melayan tetamu ... Seronok bila kita tengok ade ramai tetamu serbu tempat air ni reramai oder air yang diorang nak...
Pilihlah yang mana satu air yang berkenan dalam hati... ambik aje...Air Katira dan Mata kucing merupakan minuman istimewa kalangan dewasa... memang laris dapat sambutan gak... Ambik abang-abang semua... kakak-kakak... Macik makcik....
Kebiasaannya kami mendapat tumpuan pengemar kalangan kanak-kanak yang amat gemar Air Asam Boi, Air Hawaii blue dan Milo Ais memang mendapat sambutan ..
Masih sibuk melayan kerenah tetamu....kami tetap servis perkhidmatan melayan mesra para tetamu... pilihlah... pilihhh.... yang mana satu air yang berkenan ... semua sedap belaka tau...
Woooo Abang misai ni sampai cedok air sendiri.... sebab nak rasa semua jenis air.... Nampak tu dia ceduk air...

Tengok memang sepadan bagai pinang dibelah dua.. Sama cucuk sama padan... Warna pink tema kali ini ...So kami disini doakan agar kalian berdua berbahagia hendaknya jua..
Apa yang kami harap perkhidmatan kami memenuhi kehendak tuan rumah dan para tetamu.... moga anda semua berpuas hati.... terima kasihhh pada tuan rumah yeee
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Resepi Air Tembikai Susu Spacial▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ Ni air Tembikai susu antara air paling laris sekali masa majlis tersebut...Kali ni air tembikai susu habis dulu.. Ramai yang Bila minum air ni... banyak yang puji enak rasanya... Alhamdulillah .... kami nak kongsi bersamalah resepi air ni...

BAHAN
1 biji - Tembikai Susu (Honeydew)
1 tin - Susu Cair Ideal Milk
1/2 tin kecil - Susu Pekat (klu honeydew anda dah manis, guna 1/4 tin susu je)
Manik Sagu (Sego Pearls) - ikut suka
suku dari Tembikai Susu dipotong dadu (kecil2) - ikut suka

CARA
1. Potong honeydew untuk dimasukkan ke dalam blender. Tapi jangan lupa tinggalkan suku tembikai untuk ditabur didalam jus tu nanti (potong kecil)..kalau ada extra lg bagus..
2. Masukkan honeydew + susu cair + susu pekat ke dalam blender. Blend kan. Selesai blend, masukkan ia ke dalam bekas dan ketepikan.
3. Didihkan air di dalam periuk yang berasingan. Lepas tu, masukkan sego pearls. (jangan terlalu lama takut sagu jadi hancur dan likat)
4. Kacau sebentar dan kalau manik tu dah nampak mcm transparent, angkat dan tapiskan. Cuci sepintas lalu dengan aliran air paip (air sejuk).
5. Masukkan manik sagu ke dalam bekas yg berisi honeydew yg telah di'blend' itu tadi.
6. Akhir sekali, masukkan lah isi honeydew extra yg telah dipotong kecil itu td. boleh juga letakkan beberapa ketulan ais utk bg lebih sejuk


Segala saranan, pandangan & komen untuk kami teliti dan perbaiki.. Silalah diutuskan di ruangan Chart box atau coloum comment.. Thanks"

23 comments:

Hasrol Nizam said...

kali pertama tengok air balang ni dekat kenduri.. bagus jugak kan. bermacam2 jenis untuk bermacam2 selera untuk tetamu yang hadir :D

zsidentity said...

wah!! kenyang gi kenduri sebab minum air jer.. yalah macam2 nak cuba... Good side income project.. Keep it up!

Lara D'yuni said...

sego pearls tu sagu ke bro?

Admin P@P said...

Salam.
Tahniah. Satu side income yang mendatangkan pulangan banyak dalam satu.

TQ

ayunda maajis said...

ahaha..siap bg resipi rahsia tu..baik nye bro ni..

hysman said...

salam bro..
mcm ade hajat plak nk buat biz air balang nih..hehe..
masyuk kan...
takpe insyaAllah klu takde aral nnt kwn kawen,kwn mintak service bro yer..hehe tp bz ler diskaun.. ahaks...
tqvm fe sharing dis biz...
chaiyok,hope lps ni bro dpt job yg bertambah..amin.. insyaAllah..

Mr.Ix said...

sedapnya air honeydew,,,,,

Mr.Z said...

air tembikai susu faveret tuhh..air hawai tak pernah dgr lagi..hehe.. income mesti masyuk bro..

Al said...

wah first time gak tahu

moga betambag rezki ye..

mr.syazwan said...

F
U
U
U
Y
O
O
O

first time tgk kenduri kahwin byk air mcm kat pasar malam la pulak rasa
hehehe
unik2

nnt wa kahwin lu la sponser wa kan kan kan?? lu kan kwn wa

hahaha

;p

Alan said...

x gemar tembikai susu..

NICK IRFAN said...

aku teringin nk tempah kt ko? tp aku muda lagi nk kwin.. tp insyallah nnt aku kwin leh contact ko... hehehe

Betta sp said...

first time tgk ada air pelbagai perisa kt kenduri, meleleh dah ayaq liuq nie...hehehe

thanks 4 sharing resepi air honey dew tue:)

Abi Al-Baihaqi (RKA) said...

Salam... first time (tak silap saya2-3 tahun lepas) sepupu saya buat 6jenis air balang nie masa kahwinkan anak bongsu dia kat Parit Raja...

sepupu den tu tokey sup kambing kek Parit Rajo, BP...

apapun memang spEcial sungguh resepi air tuan tu... boleh tempah nie...

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Salam....Terima kasih berkongsi resepi...segarnya minuman tu.. rasa mcm nak menjamah je.


“entry baru ~Napa la mereka tu beli nombor ekor?”

said...

Terus rasa nak kawen.
=p

afendi ariff said...

waahhhh.....masyuk le ko bro cuti2 sekolah ni....
heh!

Faarihin said...

wah.. best.. best... sedapnya tengok air2 tu sume.. (^__^)

ijat_asni said...

sedap
sedap..


(terliur)
=P

JRY The Boonto said...

nnt gua kawin nak tempah perkhidmatan dari bro la. tp kat sabah amcam? buat branch plak pasni:D

shazika said...

1st tyme tgk kat kenduri kawen ad air mcm2 jenis..slalu air sirap je..bagos!

AngahSayang2314 said...

kalau dah dekat sini tak pe gak.. bole angah promot nie jauh kat kl

s h e e said...

wahh...trend baru plak ek...first time tgk kenduri sediakan air balang...thanx for da resipi...nnt sy nk cubela... :)