Monday, February 7, 2011

Tip-tip memudahkan Tanggal sticker Motorsikal

Soalan Guess:

Bro buleh bagi cadangan dak. Macam mana nak tanggalkan stiker coverset ori dari motosikal??
Terutama stiker reflect.
gam sticker dia kuat sangat susah giler nk tanggal.. aku nak buang gam dia dengan apa.

Jawapan Kami:

EMMM camner nak jawab ni yerr... betul gak aku juga sering menghadapi masalah macam mana nak tanggalkan sticker ni... kadang makan masa lama sampai berhari-hari untuk tanggalkan sticker pada coverset ni.. Kadang tu bila sticker lama ni dah sebati dengan cat boleh terkopek cat time nak tanggal kan.. kalau sticker motorsikal original plak memang seksa pasal putus-putus ajer..

TIP-TIP TANGGALKAN STICKER MOTORSIKAL

Beberapa tip yang boleh digunakan untuk memudahkan sikit proses tanggalkan sticker

Selalunya aku guna WD-40 atau mess pen WD-40 ajer.. Sebagai contoh :
Bubuh WD-40 kat sticker tu, biar sebentar . Ambil Hot Air Tool Salai atau layor kan sticker tu agak suam-suam jer.semasa panas suam-suam tu kopek atau cabut pelahan-lahan sticker tersebut.Cuma sisa gam akan melekat sikit dekat permukaan..lebihan gam aku akan gunakan Spray WD-40 sekali lagi ....sembur kat bahagian gam yg tertinggal kemudian biar dlm 1-3 minit..Gosok ngan kain... Insya Allah semua sisa gam akan hilang..

Kalau tak ade Hot Air Tool ni korang bolehlah gunakan Hairdrayer..untuk Sticker reflection lak....stickernya agak payah nak tanggal....jadi selalunya memang kena salai pakai api lighter skit....

Selain tu boleh gunakan bahan seperti ,minyak zippo, spray Label Off 50, petrol, diesel propanol turpentinet atau minyak sepirit..
Yang nak remove sticker kadang kala aku pakai petrol, turpetine atau diesel then pastu kena cepat-cepat basuh dengan sabun..Kadang kala tu gune minyak zippo atau minyak sepirit je...tapi ko kene korek sikit sticker tu kat penjuru die then titiskan minyak zippo atau minyak sepirit ...cat pun tak rosak...aku dah pernah try buat...Tapi Kalau Jenis Multy purpose yang lain aku tak jamin ade kesan tak pada cat asal tu...kadang tu lebihan gam saya akan gunakan sembur LABEL OFF kat bahagian gam yg tertinggal kemudian biar dlm 1-3 minit.gosok plak bersih-bersih ngan kain....insyaAllah semua gam lebihan akan hilangContoh seterusnya:
cabut perlahan2 sticker tersebut.bubuh isopropanol / spirit hilangkan sisa gam . Pastu sapu Wax di atas bekas sisa gam, gosok dengan kain hingga bersih sebab wax ni membersih dan seterusnya menggilap..

Ada tak cadangan lain-lain yang boleh membantu nak tanggalkan sticker dengan lebih senang lagi tak.... boleh lah korang kongsi ye....
Segala saranan, pandangan & komen untuk kami teliti dan perbaiki.. Silalah diutuskan di ruangan Chart box atau coloum comment.. Thanks...

26 comments:

Lya Colours said...

ish leceh nak tanggal2 sticker ni. jgn tampal apa2 kan senang. hihi

::FAIZ FARISH:: said...

tu la pasal Lya.. hahahahaha

AngahSayang2314 said...

oooo macam tue ke?? angah pun tak tahuuu hehehee

Betta sp said...

cara nie boleh tanggalkan bekas sticker roadtax x? huduh la cermin keta coz xdpt buang bekas roadtax lama

Alan said...

memang leceh nak buang stiker..sekarang ni pun aku dah tobat xmo tampal stiker kat elisya dah.

LiFe KaMi said...

kami mmg kurang nak tampal2 ni nampak semak..
tapi tips ni bagus bro,kalau nak apply kat tempat lain pn bole..:)

E.d.Y said...

good tips bro

NICK IRFAN said...

ha! kawan aku pun mengalami situasi mcm ni sian motor dia stiker pnya byk nmpk buruk plak nak buang susah katanya nnt aku suruh dia dtg blog ko..

Naz said...

camner nak cabut sticker kat body gitar kapok?? hehehe...
anyway, thanks bro utk tips nie!!!

Miecyber said...

Tips yang baguss..thankss....

Apa itu Skim Cepat Kaya ?

en_me said...

camane nk tanggalkan roadtax lamer yg melekat pulakks.. uhuhu

lalink7 said...

ooo camnie rupenyee...

kite nak tnye soklan jugak boleh..
kalau nak buang gam2 hasil tempekan road tax yang melekat pada cermin kete tue pakai ini jugak ke?

ehh..betul ke soalan nie? hahaha..

Alid said...

idea yg bernas =)

mie said...

wh!!
gue baru tau kewujudan mess pen wd-40 tu..
hehheheee

iwan_dextrous said...

brg2 semua uw sng dpt kn..

nas said...

aku ade stiker yang masih ada sewaktu aku beli motor second hand
cuma rase cm malas nk buang stiker
comel
kalau nk buang pun
aku gne cecair yg disyorkan ko :)

nabilah_2908 said...

sy pun tk minat tmpal sticker..biarkan kosong je..lagi smart.. ;)

ha...tertarik dgn soalan Lalink..jenuh nk bersihkan gam road tax yg melekat tu...

jom ke APA KATA HATI pulak,
APA KATA SURVEY

EIPUL said...

aku pun kena tanggalkan sticker kat motor sebab ada sticker yang dah tak guna da macam pelekat student tahun lepas tu, adeh menyemak je kat moto tu, k thanx ar sebab kasik petua berguna camni, hehe

hans said...

sebab tu malas nak tampal sticker2 nih
hohoho

Jom Join Contest Situasi Hans : Gunakan Imaginasi Anda

tehr said...

inilah yang saya cari selama ini
cara nak tanggalkannya
terima kasih banyak2
saya akan cuba nanti

Mr. TN_SkY said...

wah..haha..nice tips..boleh lah SkY try untuk motor sky yang dah terperuk kt adik sky tuu eheh :-D

thanks..

SEDARLAH..ADAKAH BENAR KITA SAYANGKAN IBU BAPA KITA?

Mr. TN_SkY said...

wah..haha..nice tips..boleh lah SkY try untuk motor sky yang dah terperuk kt adik sky tuu eheh :-D

thanks..

SEDARLAH..ADAKAH BENAR KITA SAYANGKAN IBU BAPA KITA?

aLieF si Muncung ManiS said...

hahahaha..yg cara paling sengal tu alief nak ikut..bro,,thanx bro sbb sudi dtg blog alief dan bagi komen..alief dah follow blog bro..jadi follower bro yg ke 524..kalau bro sudi,,bro follow la balik blog alief..jgn paksa diri taw..biar lah blog alief ni org follow atas dasar sukakan blog alief..hehe..thanx bro

budak kampung said...

aku ade care lg senang....tak payah tanggalkan....ko beli bodyset bru,yg lame bg aku keh3...jgn mareee

Muhamad Syahrizan said...

salam,,cara ni boleh ke kita guna kan untuk buang sticker yg memang ada kat helmet tapi xnk rosak kan cat nya

Faiz Muslim said...

hahaha tengah cuba ni nak tanggalkan sticker moto LC yang baru setahun guna.. agak leceh jugaklah,tapi mintak2 lah selesai.. ok back to tanggalkan sticker lama,ganti dengan yang baru.. thanks bro for the tips.. adioss