Wednesday, February 9, 2011

Tip Tanggal dan Pasang Sticker Road Tax Kereta

Soalan yang diajukan pada kami:

Betta sp said...cara nie boleh tanggalkan bekas sticker roadtax x? huduh la cermin keta coz xdpt buang bekas roadtax lama

en_me said...camane nk tanggalkan roadtax lamer yg melekat pulakks.. uhuhu..camane nk tanggalkan roadtax lamer yg melekat pulakks.. uhuhu

lalink7 said..kite nak tnye soklan jugak boleh..
kalau nak buang gam2 hasil tempekan road tax yang melekat pada cermin kete tue pakai ini jugak ke?

Jawapan Kami:
Terima kasih kerana bertanya semua..Tak tahulah siapa yang mencadangkan dan mencipta roadtax yang kita guna pakai sekarang nih. Nak lekatkan satu hal, kena hati-hati jangan senget. Silap cara, mahu terkoyak roadtax tuh. Selepas setahun, azab pula nak tanggalkan. Bukan lah nak simpan roadtax lama tuh, buat macam mana sekalipun mesti terkoyak juga. Masalahnya, roadtax tuh biasanya merosakkan cermin kereta. Tak tahulah gam jenis apa yang digunakan. Kadang-kadang tuh, roadtax dah tanggal, gam pula melekat pada cermin. Jadi satu hal pula nak hilangkan kesan gam tuh. Yang menjadi masalah sekarang nih,ramai yang merungut pasal terdapat saki-baki roadtax beberapa tahun lepas masih ada lagi pada cermin kereta mereka.

Itulah masalah yang owner kereta hadapi semasa nak tampal roadtax baru. Susahnya nak tanggal yang lama, Kalau tidak, rosaklah ‘tinted film’ tuh. apasal laa dorang buat roadtax camnih.. yg dulunye lagi senang.. silap-silap rosak laa segala tinted ko yg mahal-mahal tu....atau masalah yang ketara ialah mesti koyak rabak road tax korang kalau tak pandai nak tampal atau masa nak pindahkan roadtax ..

Tip2 Tanggal dan Pasang Road Tax
aku nak bagi sket tips kat korang yg nak macam mana nak tanggalkan Road tax dan beberapa tip macam mana nak tampal Road tax kat cermin kete nih, so time nak tanggalkan nanti senang sket kerja korang

Tip-tip mudah masa nak tanggalkan Road Tax

Cara pertama:
Menggunakan Hot air tool atau kalau tak ade boleh guna hair drayer.. Salai sticker road tax agak suam-suam nak bagi gam cair dulu. Lepas tu,bolehlah tanggalkan sticker road tax dgn perlahan-lahan.

Cara Kedua:
Sebelum nak tanggalkan road tax kat cermin kereta anda .. Silalah jemur kereta anda kat tengah panas dulu dalam 1 jam ke,nak bagi gam dia cair dulu agaknya.Lepas tu,dengan berhati2,bolehlah tanggalkan dengan perlahan-lahan. InsyaAllah takde masalah punya
Tip-Tip nak hilangkan sisa gam Road Tax lama
Cara mudah yang selalu aku praktikkan, Spraykan WD-40 dulu di sekeliling sticker road tax sebelum menanggalkannya.Lepas itu,tanggalkan sticker tu dan tarik perlahan-lahan sehingga semua bahagian sticker dapat ditanggalkan sepenuhnya.
Jika masih terdapat kesan gam pada cermin,Spray sekali lagi WD-40 pada kesan gam tersebut dan biarkan beberapa minit.Tenyeh-tenyeh dengan kain bersih.


Cara Nak Tanggalkan Sisa Gam Roadtax ( cermin bertinted)

klu cermin tinted pakai minyak, alkohol atau sepirit, paraffin dan tenyeh la sesedap rasa tp jgn guna pisau atau benda tajam, hati-2 sbb mungkin bley rosakkan plastic tinted tu, dan jgn guna petrol sbb ia mungkin boleh rosakkan plastic tinted tu jugak. Ade orang buat dengan cara tenyeh-tenyeh gam tersebut guna minyak wangi perfume, minyak masak, baby oil atau spray label off 50... bahan ni juga tidak memudaratkan plastik tinted kereta korang..


Cara Mudah tanggalkan sisa gam Roadtax ( cermin tanpa tinted)
klu cermin tak tinted, pakai minyak dan kikis dgn pisau lipat ajerr...pastu sisa gam genyeh pakai petrol, diesel, thinner minyak zippo ... pastu sapu balik cermin tu ngan kain bersih.... abis citer.. Tapi kalau sisa tu degil susah sangat nak tanggal lagi korang cari Adhesive Remover atau Window Tint off remover.. yang ni power.. cuma boleh guna kalau kereta tu tak bertinted lah..

Tip-Tip nak Pasang Road Tax Baru
Satu tip mudah yang selalu orang gunakan macam mana nak tampal Road tax kat cermin kete nih, so time nak tanggalkan nanti senang sket kerja korang tu..time korang nak tampal road tax kat cermin tu, jangan la tampal roadtax tu cemtu je.. tapi amik plastik lutsinar tipis & cover dulu permukaan road tax tu ngan plastik

1. dapatkan plastik jernih yang sangat nipis (macam plastik tinted kereta tu)

2. potong cun2 dengan saiz roadtax.

3. lekatkan roadtax tu atas plastik tadi

4. kemudian lekatkan plastik yang dah ada rodtax tu kat cermin kereta.

tinggalkan sket je bahagian gam kat tepi r/tax tu utk lekatkan kat cermin kete...pastu tampal la cam biasa.. so gam yg lekat kat cermin kete tu sket je, so time korang nak tanggalkan nnti pun senang & kompom xde kesan

Tampal Road Tax Guna Holder Plastik
Cantik lah sikit kalau guna holder plastik adelah nampak design sikit.. ade besepah jual kat mana-mana.. pilih ajer lah yg mana cantik

Tanggalkan Road tax sticker dari kertas. dapatkan plastik holder road tax Sticker.lekatkan roadtax tu atas plastik holder tadi. pindah tampal rodtax tu kat cermin keret.bagusnya guna holderplastik ni ialah ianya tidak mencomotkan cermin kenderaan anda.

Cara lain Tampal Road Tax..

Ade kete aku tengok.. tampal skali ngan kertas road tax tuh terus tampal sekeping road tax masuk dalam plastik holder... tuh pun idea yang bagus tak yah susah susah nak ceraikankan road tax sticker dari kertas

Tip Tampal Road Tax klu malas...
Cara orang pemalas jenis ala kadar atau asal boleh.. Diorang gam atau double tape kat setiap penjuru bucu road tax tersebut..

Cara paling Sengal ?
Masuk Road Tax dlm Frame Gambar..

Yang ni cara terlampau cerdik agaknyer siap masuk frame gambar pasal tak mau tampal dan comotkan cermin kereta agaknyerr... Bila kena tahan ngan polis dia akan keluarkan frame road tax tunjuk kat polis... wehhhh road tax wajib tampal dan pamirkan kat sisi cermin kereta bukan masuk dalam frame gambar... adooiiii... sengalnya.. kalau roadblock tau lahh nasib ko...Tambah pening kepala kalau polis hantar surat cinta, minta tanda tangan .... uhhhh pedih kan...
Ada tak cadangan lain-lain yang boleh membantu nak tanggalkan dan pasang sticker Road tax dengan lebih senang lagi tak.... boleh lah korang kongsi ye....
Segala saranan, pandangan & komen untuk kami teliti dan perbaiki.. Silalah diutuskan di ruangan Chart box atau coloum comment.. Thanks...

36 comments:

De Mois said...

Haha..lagi 1 tips, paku dekat cermin kereta. Kemudian gantung frame tersebut. Senang..kah3

Revolusikan hidup dengan SuaraSendiri

Rush IswaraKu said...

Tip yang baik dan menyenangkan pengguna..akan dicuba selepas ini

Dim Benihana said...

baguslah tips ni,
memang selalu ada masalah ni pun,

Lya Colours said...

saya tampal road tax guna holder plastik tuh, pastu road tax jadi cam gelembung2 tepi2 dia and mcm nak tanggal tp tak tanggal. sumpah hodoh gila jadi road tax tuh. camne ek

Nazz@Purple said...

thanks bro tips tu..memang penah terkoyak..gelabah gak ar..

::FAIZ FARISH:: said...

aku pakai Holder Plastik

Lazyf said...

tips yg sgt² berguna serta bermanfaat...
I LIKE!!!

Nerzhul said...

thanks bagi tip bro...memang payah roadtax ni nak tanggal.

lalink7 said...

TERIMA KASIH atas entri yang best niee..suka dengan cara letak kat frame tuee...hahahaha...

rupenye ade holder untuk road tax ek..ehh ntah bumi mana aku duduk nie xpenah nampak benda alah tue..
hehe

tq again for this entri!
nak share dgn seseorang..

budak kampung said...

hahahah bongok r ko ni...kah3....guling2 aku gelak....aku xleh blah cara yg last sekali tu kah3...ade ke nk di frame rotex tu wat ape??hahahahahaha....kah3....adoi3....terburai tali perot aku laaaa kah3

Alan said...

road tax sekarang memang menyusahkan..dah ler leceh, xley copy lak tuh huhuhu.

E.d.Y said...

good tips bro

Nabiel said...

thanx for tips bro..
bnda nie mmg aku duk konpius dri dlu~
lagi 1 yg pki plastic holder bkn roadtx tuh dkt blkg plastic tuh ek?
aku igt slame nie ltak blkg..sbb klu ltak dpn..nti melekat jgak dekat cermin keta tu kn?

Alid said...

aku nak bersihkan bekas roadtax pkai thinner, pas abis thinner, cpt2 basuh pkai sabun.

Mohamadazhan hjDesa said...

haha, yang frame tu tak boleh blah.hehe

tq tips menarik :)

nabilah_2908 said...

hahahaa...nk cuba la framekan roadtax.... :P

tul tu..th spe punya idea buat roadtax mcm ni..mau tak mau kena guna juga kan..?

dulu..sebelum cermin kereta pecah..mmg berbekas....

tp bila dh tukar baru..kedai cermin tu bagi sekali roadtax holder..

bermasalah lak...roadtax tu tkmo lekat pada plastik..sudahnya sy ambil selefon tape..lekatkan dr dalam.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
ADIK OH ADIK

farouq said...

aku mula2 dulu kikis gam dah lekat tuh he,he lps tu baru tau guna minyak tanah

Naz said...

best!!! idea nak tampal road tax guna plastik nipis tu memang2 smart. mekaceh bro!!!!

umi_e said...

Masalah bekas roadtax lama lekat memang ada...

Masalah kedua, dah tampal tapi lepas tu mengelupas (terbuka) gam balik pun jap je, pakai tape pun sama...

Last2 ambil pelekat promosi Petronas yang panjang tu tampal atas/belakang roadtax yang asyik nak tanggal tu... habis cerita tapi menyemakkan mata hehehehehe

Admin P@P said...

Assalamualaikum.
TQ. Tips yang tak kena keluar modal. Senang dan menyenangkan hati.
Tapi hari ini saya dah kena saman sebab lupa nak perbaharui r/tax. Mati 3 bulan!!! Ada jenguk dan semak, entah macamana tak terperasan 2010. Bila 'datok' keluarkan saman baru terperasan 2010 patut kena tukar dengan 2011...

TQ

Yastro said...

Banyak cara nihh...nice info.
Tapi saya suka cara biasa jer...
hehehe cara yg susah tuuu...buka pelekat..tampal!!
(cara org malas,pas tu nyusahkan diri nk cuci cermin...)

Woofer Storm said...

bgus tips2 mcm ni.hehee
sy memang guna plstik holder tu,tapi yg pasti dari Mu Sticker..ehheee

Betta sp said...

bagus...bagus...sy suka tips nie. sy pon terpikir benda sama setiap kali nak pasang n buang roadtax. sapa la yg buat bnda nie jadi payah camtu....apa la.

anyway...thank u 4 diz tips:)

mr.syazwan said...

terbaik la bro

selalu baca tips naikan follower la apa la

lu bg tips tanggalkan road tax

mujur x bg tips tanggalkan seluar

hahaha

gurau2 je


tips tanggalkan road tax mota x mau ajar ke??


hahaha

lol!

mie said...

wd-40 pun boleh diguna..
eheheee

NICK IRFAN said...

ni boleh bagi kat bapak aku ni sian kereta dia roadtax pnya byk sbb nk buang dia kata nak buka susah...

AngahSayang2314 said...

wahhh bro bagus la info kau hebat mantop tueee apa pun nanti angah guna oil minyak anak yeee hehehee

Miecyber said...

Info berharga ..thansks...

Robot Tukang Masak

YanaMIB said...

salam..singgah dari blog nabilah

nice tips..mmg dh comot pn cermin kete dgn sisa gam road tax..smpi mls nk lekat roadtax br sbb tkt maken byk gam bertempek kt cermin..haha =P

Kopi Panas said...

Boleh gune WD-40 tak untuk tanggalkan gam pada cermin tak bertinted?

yucyyusry said...

klau saye,saye liminite kan roadtax tu dulu baru tampal..so senang citer...

yucyyusry said...

nnti liminate roadtax tu dulu..baru pasang ade cermin... nnti tk dek masalah gam dh..hu3

** sHa ** said...

klu sy senang je .. dpt roadtax bru..laminated .. br brp hengget .. pastu tampal gune plastic holder utk roadtax tu..abes cite ... nk tampal n tanggal 50 kli pon xde hal ... o_O

dhom idawsim said...

Roadtax tu tampal kat plastik, kendian potong cantik2, tampal kat cermin guna roadtax holder. Abis thn, buang roadtax tu, holder boleh guns lagi...

dhom idawsim said...

Roadtax tu tampal kat plastik, kendian potong cantik2, tampal kat cermin guna roadtax holder. Abis thn, buang roadtax tu, holder boleh guns lagi...

Pak Usu said...

Saya guna teknik ini. Sebelum melekatkan Road Tax yang baru, ambil lebih kurang setitik minyak masak atau apa-apa pelincir berasaskan minyak dan disapu di cermin pada bahagian yang hendak dilekatkan Road Tax tersebut, selepas minyak disapu, ambil tisu dan lapkan dua tiga kali pada tempat sapuan jika ada lelehan minyak, selepas itu bolahlah dilekatkan road tax baru anda... Tahun depan koyak pun senang sebab lapisan minyak tadi telah mengurangkan fungsi gam road tax tersebut.