Tuesday, June 28, 2011

Diy Buat Mudguard dari Fibreglass


Pertanyaan yang diajukan..
Guest
: Salam, disini sy ada 1 soalan, mcm mana nk buat custom fiberglass spt sampan/mudguard utk motosikal. Harap dpt pnjelasn. T.kasih ats ilmu yg dicurahkn

Jawapan kami..
Terima kasih bertanya pada Guest ( tah tak tau nama sape)... Sebenarnya saya tak berapa tau nak buat mudguard dari fibreglass seperti yang saudara cakapkan.. tapi saya cuba kongsi pada apa yang saya tahu... Harap ianya berguna..
_______________________________
DIY Buat Mudguard dari Fibreglass
_______________________________


Boleh cari bahan bahan campuran pembuatan fiberglass seperti epoxy resin,Katalis (MEKP Liquid Catalyst), Wax.. Bahan-bahan ni semua boleh pergi cari kat kedai hardware .. Dapatkan juga Sebuah bekas bancuhan, berus, gunting dan sarung tangan.

Sebelum memulai mempelajari cara membuat bancuhan bahan fiberglass, sebaiknya kita mengenal terlebih dahulu bahan bahan yang akan digunakan

1) Katalis (catalis) :merupakan cecair pekat berwarna kuning mengandungi polyamine. cairan kimia untuk campuran minyak resin supaya terjadi pengerasan secara kimia atau sering juga di sebut hardener
2) Minyak Resin( epoxy resin ):bahan dasar yang merupakan cecair pekat bertindak sebagai backing compound
3) Talk (tepung khusus) :Supaya campurn resin menjadi kental seperti plastic ..Talk diguna untuk membuat lemfiber(jackcoat) serta untuk membuat campuran cat plincoat.. ( Kalau nak letak boleh letak... kalau taknak tak apa..)
4) Mat/mesh (serat halus) : terbuat dari bahan polyester,berguna sebagai media lapisan permukaan sebuah plat fiber

Ada beberapa cara :
1. Resin + Katalis = mudah pecah
2. Fiberglass Cloth + Resin + Katalis = Kuat
3. Resin + talk + Katalis = Kuat

Perbandingan campuran.
Resin : Katalis = 1 liter : 10cc (0,01 L)

Bancuh fiberglass resin dalam bekas.. Campurkan Resin & Catalyst, Celup, rendam jaringan serabut benang fibber yang dipotong kecil dalam resin fiberglass..

Terlebih dahulu sapu Wax pada permukaan mudguard supaya fibre glass tak lekat pada mold. kemudian susun mat fibre glass atas mudguard buat lapisan demi lapisan.. biar kering
atau satu lagi caranya Letakkan Mat fiber diatas mudguard kemudian lapisan fiber tu di sapu Campurkan Resin & Catalyst dengan berus.. boleh buat sampai kira-kira 3 lapis mat. Tidaklah terlalu tebal tapi sudah cukup kuat.. kira Ok lah..

Biar Fiberglass tadi benar-benar kering dan ianya akan mengeras …Lebih kurang 4-5 jam jugak

Fiber Glass yang sudah kering cabut perlahan dari mold.. Hati hati bila tanggalkan nyer..

Pastu Gunting plak meratakan dan merapikan sisa-sisa lebihan fiberglass Mudguard..Boleh gosok dengan kertas pasir yang halus untuk meratakan dan menghaluskan permukaan mudguard...

Inilah Hasil cetakan fiber yang telah siap tu…Lepas tu kalau nak spray cat pun boleh...

Selamat mencuba....Segala saranan, pandangan & komen untuk kami teliti dan perbaiki.. Silalah diutuskan di ruangan Chart box atau coloum comment.. Thanks

23 comments:

Alan said...

tapi fiber senang pecah gak..tension pakai fiber ni huhuhuhu

Yastro said...

Paling baik guna PU...tp payah lerr..teknik ni pun bukan semua org pandai guna...jalan paling baik beli atau upah yg pandai je laa...hehehe




#Biasanya kalau aku buat f/b...aku jadikan yg first tu master...copy tuk buat betina lak...

ayie said...

huhu tangan saya tak berseni nak buat camni..hehe

NOOR FATIN said...

wah boleh buat sendiri aje. hehe jimat la..

Mohamadazhan.com said...

terbaik ni...dah jadi bentuk tu =)

ABU said...

nice info bro..

LiFe KaMi said...

nak buat pun bkn nya senang tapi kalau ada kesungguhan da siap mesti puas, skng ni org da jarang pakai fiber glass sbab PU pun da murah..

cikguden said...

buat sendiri je. terbaiklah.

Miss Tira said...

Kalau pandai buat ni mesti jadi cantik.. Motor LC boleh jadi cantik sangat kalau tahu buat benda ni..

Asrul.Rae said...

PU tu apa? tak faham sangat bab ni.

MataHati @ MH said...

mmg terer ah.. serba serbi boleh ni.. ada tak sampel yg dah siap di spray?

lalink7 said...

ni cover kat tayar motor kan? hmmm

Nan Gepeng said...

slm ....broo kt mne sye boleh bli fiber yg agak murah sikit ....berbanding skrg sya beli ade mahal lah dgn atas tangan.

Nan Gepeng said...

slm ....broo kt mne sye boleh bli fiber yg agak murah sikit ....berbanding skrg sya beli ade mahal lah dgn atas tangan.

Nan Gepeng said...

slm ....broo kt mne sye boleh bli fiber yg agak murah sikit ....berbanding skrg sya beli ade mahal lah dgn atas tangan.

Hafizkamal Zaidi said...

bro camne nak buat coverset moto plak ?? moto honda nsf100 tanpa mold ??

ross haizat said...

kat mana sy boleh dapat carbon fiber fabrik,resin dan hardner?

PENCINTA QASIDAH said...

Mana boleh dapat bekalan fiber dan mold ..untuk kereta ...whp0126106858

PENCINTA QASIDAH said...

Mana boleh dapat bekalan fiber dan mold ..untuk kereta ...whp0126106858

Haziq Norizan said...

Saye ade jual . whatsapp 0193256025

nuraniku said...

terbaik lah, berkongsi ilmu

Yazid munchy said...

bro nak tanya
mudguard sy sekarang ni jnis fiberglass
kira sy nak jadikan mudguard ni sebgai mold untuk buat mudguard fiber baru boleh ke?

Kaizer said...

Assalamualaikum.Saya ada bekalan resin dan fiberglass.cuma resin saya epoxy lambat kering dan, ia mahal tapi resin yang paling baik. Contact abu 016 2324361


Izinkan saya jawab yea tuan tanah.kita boleh buat mould menda apa sekalipun.kecuali yg pakai klip kat belakang,atau bentuk tertutup.itu susah kerjanya.