Tuesday, June 28, 2011

Diy Buat Mudguard dari Fibreglass


Pertanyaan yang diajukan..
Guest
: Salam, disini sy ada 1 soalan, mcm mana nk buat custom fiberglass spt sampan/mudguard utk motosikal. Harap dpt pnjelasn. T.kasih ats ilmu yg dicurahkn

Jawapan kami..
Terima kasih bertanya pada Guest ( tah tak tau nama sape)... Sebenarnya saya tak berapa tau nak buat mudguard dari fibreglass seperti yang saudara cakapkan.. tapi saya cuba kongsi pada apa yang saya tahu... Harap ianya berguna..
_______________________________
DIY Buat Mudguard dari Fibreglass
_______________________________


Boleh cari bahan bahan campuran pembuatan fiberglass seperti epoxy resin,Katalis (MEKP Liquid Catalyst), Wax.. Bahan-bahan ni semua boleh pergi cari kat kedai hardware .. Dapatkan juga Sebuah bekas bancuhan, berus, gunting dan sarung tangan.

Sebelum memulai mempelajari cara membuat bancuhan bahan fiberglass, sebaiknya kita mengenal terlebih dahulu bahan bahan yang akan digunakan

1) Katalis (catalis) :merupakan cecair pekat berwarna kuning mengandungi polyamine. cairan kimia untuk campuran minyak resin supaya terjadi pengerasan secara kimia atau sering juga di sebut hardener
2) Minyak Resin( epoxy resin ):bahan dasar yang merupakan cecair pekat bertindak sebagai backing compound
3) Talk (tepung khusus) :Supaya campurn resin menjadi kental seperti plastic ..Talk diguna untuk membuat lemfiber(jackcoat) serta untuk membuat campuran cat plincoat.. ( Kalau nak letak boleh letak... kalau taknak tak apa..)
4) Mat/mesh (serat halus) : terbuat dari bahan polyester,berguna sebagai media lapisan permukaan sebuah plat fiber

Ada beberapa cara :
1. Resin + Katalis = mudah pecah
2. Fiberglass Cloth + Resin + Katalis = Kuat
3. Resin + talk + Katalis = Kuat

Perbandingan campuran.
Resin : Katalis = 1 liter : 10cc (0,01 L)

Bancuh fiberglass resin dalam bekas.. Campurkan Resin & Catalyst, Celup, rendam jaringan serabut benang fibber yang dipotong kecil dalam resin fiberglass..

Terlebih dahulu sapu Wax pada permukaan mudguard supaya fibre glass tak lekat pada mold. kemudian susun mat fibre glass atas mudguard buat lapisan demi lapisan.. biar kering
atau satu lagi caranya Letakkan Mat fiber diatas mudguard kemudian lapisan fiber tu di sapu Campurkan Resin & Catalyst dengan berus.. boleh buat sampai kira-kira 3 lapis mat. Tidaklah terlalu tebal tapi sudah cukup kuat.. kira Ok lah..

Biar Fiberglass tadi benar-benar kering dan ianya akan mengeras …Lebih kurang 4-5 jam jugak

Fiber Glass yang sudah kering cabut perlahan dari mold.. Hati hati bila tanggalkan nyer..

Pastu Gunting plak meratakan dan merapikan sisa-sisa lebihan fiberglass Mudguard..Boleh gosok dengan kertas pasir yang halus untuk meratakan dan menghaluskan permukaan mudguard...

Inilah Hasil cetakan fiber yang telah siap tu…Lepas tu kalau nak spray cat pun boleh...

Selamat mencuba....Segala saranan, pandangan & komen untuk kami teliti dan perbaiki.. Silalah diutuskan di ruangan Chart box atau coloum comment.. Thanks

26 comments:

Alan said...

tapi fiber senang pecah gak..tension pakai fiber ni huhuhuhu

Unknown said...

Paling baik guna PU...tp payah lerr..teknik ni pun bukan semua org pandai guna...jalan paling baik beli atau upah yg pandai je laa...hehehe




#Biasanya kalau aku buat f/b...aku jadikan yg first tu master...copy tuk buat betina lak...

ayie said...

huhu tangan saya tak berseni nak buat camni..hehe

Noor Fatin said...

wah boleh buat sendiri aje. hehe jimat la..

Mohamadazhan.com said...

terbaik ni...dah jadi bentuk tu =)

Abu Bagi said...

nice info bro..

LiFe KaMi said...

nak buat pun bkn nya senang tapi kalau ada kesungguhan da siap mesti puas, skng ni org da jarang pakai fiber glass sbab PU pun da murah..

Anonymous said...

buat sendiri je. terbaiklah.

Anonymous said...

Kalau pandai buat ni mesti jadi cantik.. Motor LC boleh jadi cantik sangat kalau tahu buat benda ni..

asrulra said...

PU tu apa? tak faham sangat bab ni.

Unknown said...

mmg terer ah.. serba serbi boleh ni.. ada tak sampel yg dah siap di spray?

husnalalink said...

ni cover kat tayar motor kan? hmmm

Unknown said...

slm ....broo kt mne sye boleh bli fiber yg agak murah sikit ....berbanding skrg sya beli ade mahal lah dgn atas tangan.

Unknown said...

slm ....broo kt mne sye boleh bli fiber yg agak murah sikit ....berbanding skrg sya beli ade mahal lah dgn atas tangan.

Unknown said...

slm ....broo kt mne sye boleh bli fiber yg agak murah sikit ....berbanding skrg sya beli ade mahal lah dgn atas tangan.

Unknown said...

bro camne nak buat coverset moto plak ?? moto honda nsf100 tanpa mold ??

ross haizat said...

kat mana sy boleh dapat carbon fiber fabrik,resin dan hardner?

Unknown said...

Mana boleh dapat bekalan fiber dan mold ..untuk kereta ...whp0126106858

Unknown said...

Mana boleh dapat bekalan fiber dan mold ..untuk kereta ...whp0126106858

Unknown said...

Saye ade jual . whatsapp 0193256025

nuraniku said...

terbaik lah, berkongsi ilmu

yazid said...

bro nak tanya
mudguard sy sekarang ni jnis fiberglass
kira sy nak jadikan mudguard ni sebgai mold untuk buat mudguard fiber baru boleh ke?

kaizer carbon said...

Assalamualaikum.Saya ada bekalan resin dan fiberglass.cuma resin saya epoxy lambat kering dan, ia mahal tapi resin yang paling baik. Contact abu 016 2324361


Izinkan saya jawab yea tuan tanah.kita boleh buat mould menda apa sekalipun.kecuali yg pakai klip kat belakang,atau bentuk tertutup.itu susah kerjanya.

Unknown said...

Boleh..dgn syarat mudguard asal sapu dgn wax.(supaya xmelekat )

Unknown said...

Cara2 buat fiber..ikut urutan..
1.tuang resing dlm 1 bekas.
2.campur talk ( kalau xd talk guna bedak talkum pun boleh ),lagi senang nak gosok bg halus nnti.
3.campur katalis
4.sapu campuran tdi ke atas mold guna berus cat.
5.letak kaim fiber ke atas mold
6.sapu campuran cecair ke atas mold.
7.repeat langkah 5 & 6 jikalau mau fiber lgi tebal
8.tunggu hingga kering.
9.trim bucu2 dan lebihan guna grende.lgi senang.
10.sapu simen ( simen warna coklat yg selalu guna utk repair body kete,boleh beli di hardware)
11.gosok guna kertas pasir 200,kemudian 600,kemudian 1000.semasa gosok hendaklah sentiasa di basahkan permukaan dgn air.
12.finishing ( spray ikut warna kesukaan )

Smga perkongsian ini bermanfaat utk semua.

Unknown said...

Wax ni berperanan supaya xmelekat..cara paling mudah kalau mls nak beli.... panaskan minyak masak,kemudian larutkan lilin ke dalam minyak tersebut..kacau sehingga sebati...