Monday, September 19, 2011

Air Balang Majlis Perkahwinan Air Mata Kucing



Lama kami tak ber blog ni... Al - maklum cuti panjang kan... Sebenarnya kami agak kesibukan dengan side income bisnes kami "Perkhidmatan katering air balang ".. Syukur dalam masa terdekat ni banyak tempahan membuat air balang khususnya untuk kenduri perkahwinan dan rumah terbuka raya...
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Air Balang Kahwin ....
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
kami telah mendapat tempahan di sebuah Majlis Perkahwinan di Parit Getah, Benut, Pontian Johor untuk menyediakan pelbagai air minuman untuk para tetamu tuan rumah pengantin... kesemuanya 9 jenis air minuman telah tersedia..

Dah siap sepenuhnya menu pelbagai warna dan rasa minuman untuk dinikmati para tetamu yang hadir..

Bila dah siap bancuh tu.. Tibalah masa melayan tetamu ... Seronok bila kita tengok ade ramai tetamu serbu tempat air ni reramai oder air yang diorang nak...

Tak putus-putus tetamu yang menikmati air dalam balang ... larissss-larissss... Sebabnya mungkin ianya satu tarikan dan tetamu boleh menikmati apa sahaja air yang di sediakan..

Masih sibuk melayan kerenah tetamu....kami tetap servis perkhidmatan melayan mesra para tetamu... pilihlah... pilihhh.... yang mana satu air yang berkenan ... semua sedap belaka tau...

Macam-macam ada.. marii-mariii semua ada pilih aje nak mana satu... boleh rasa satu persatu... tak payah bayar Tuan rumah Pengantin dah bayar kat kami... kira Tuan rumah belanje...

Kebiasaannya Air Asam Boi dan Milo Ais memang mendapat sambutan pengemar kanak-kanak..Air Katira dan Mata kucing merupakan minuman istimewa kalangan dewasa... memang laris dapat sambutan gak

Apa yang kami harap perkhidmatan kami memenuhi kehendak tuan rumah dan para tetamu.... moga anda semua berpuas hati.... terima kasihhh pada tuan rumah yeee...

Dengan kesempatan yang ade kami snap -snap gambar kat majlis tersebut berlangsung..

Tengok memang sepadan bagai pinang dibelah dua.. Sama cocuk sama padan... Warna purple tema kali ini ...So kami disini doakan agar kalian berdua berbahagia hendaknya jua..


Jika ade yang berminat Untuk mengetahui lebih lanjut tentang tempahan pekej minuman dan harga .Silalah hubungi kami pada Nombor Talifon kami:


▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Resepi Air Mata Kucing Spacial
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Ni air mata kucing atau longan antara air paling laris sekali masa majlis tersebut... Ada khasiat tentang minuman air mata kucing ni... Bagus untuk sejukkan badan dan untuk Ibu-ibu yg sedang pregnant juga bagus minum mata kucing atau longan kering ini (tapi kena berpada-pada jugak, jangan berlebihan). Khasiat lain boleh kebahkan demam, menambah nafsu makan & mencegah anemia. Buah mata kucing atau longan ini mengandung zat besi, magnesium, fosfor, potassium, vitamin A dan c, tiamin, kalsium, serat, protein.

Seperti biasa kami nak kongsi bersamalah resepi air ni...
BAHAN-BAHANNYA:
Sebungkus longan keringSebungkus Red Dates
Sedikit buah loh hon guo
sedikit Laici dan buah kismis
Sepeket wolfberry
Sebiji gula batuGula pasir secukup rasa
Gula Merah Secukupnya* Boleh beli longan dan Red Dates kering kat kedai cina jual herba (sheng shei)
Sepeket RM5, ada yang RM 18 dan ada yang baik sikit harganya RM 25

CARANYA:
Basuh bersih buah longan kering + kurma merah+buah loh hon guo+ sedikit Laici dan kismis+ wolfberry
Rebuskan longan+kurma merah+ buah loh hon guo+ sedikit Laici dan kismis + wolfberry bersama air.Biarkan buah longan hingga kembang.Letak gula batu sebiji.
Masukkan gula merah secukupnyaLetak gula pasir secukup rasa. (ikut citarasa samaada nak manis atau manis-manis buah jerk)Rebus sampai kembang.Angkat dan sejukkan.
Boleh di minum seisi keluarga.

Segala saranan, pandangan & komen untuk kami teliti dan perbaiki.. Silalah diutuskan di ruangan Chart box atau coloum comment.. Thanks"

29 comments:

Yastro said...

waahhh...sampai 9 balang air tuu...masyukkk broo...hehehe

aziekz said...

hebat..otak business,,org duk sibuk katering makan,,bro katering air,,,bijak la...
mcm2 jenis plak tu..msti knyang mnum air je,,
kt kmaman tak der lagi buat air cam2 jenis mcm tu,,
cuma aritu ada 1 tpt je,,tp rmai yg tak thu lg..
mmg caya la bro..:)

ayie said...

bestnyee mana nak dapat buah loh hon gua tu..huhu..tak tahu camne buahnyee

Edy Fee said...

siyes gempak jugak..tak penah jumpe lagi kat knduri.hehehe mmg kembung perut minum air

khairul said...

TQ bro atas sokongan moral

Asrul Rae X said...

selamat berjaya bro.. :)

ayunda maajis said...

hahaha padan muka kena kacau... :-p

Woofer Storm said...

tak pena minum air mata kucing bro..hehe sedap ke??

slm raya lagi..heheee maaf zhir batin^^

Prince Halilintar said...

kalau aku mmg aku akan rase kesemua air yg ade tue...bila lagi nk merasa semua air mcam ni kan...hehe

encikReza said...

nnt kenduri aku boleh la ko sponserrrrrrr..

Ct Arina said...

bro! mahalnye! air je kottttt. takkan 10 balang sampai 800. maknenye 1 balang rm80 r? pehhh x mampu aku kawen kang nk bayo air memahal ni. sirap bandung sudah. haha

logorithm said...

Wah! Usahawan mantap la bro!

Tapi kan... air mata kucing tuh tak sama resipinya dengan style Cina. Macam terlebih ingredient. Setahu I lah... style Cina tak der laici, dates, wolfberry, dan kismis. Setakat longan, loh hon guo dan gula batu jer dah cukup enak. Kalau nak tambah, boleh lah tambah halwa kundur ataupun sea coconut. Sedaaaap!

Tapi kalau tambah halwa kundur atau sea coconut, airnya cepat basi...

Kakzakie said...

Kalau kakak buat kenduri dan perlu banyak nak guna air kakak koling-koling ye... dekat aje kita nie...

Nizam Ijam said...

haus pulak tegok air...hehe :D

nabilah_2908 said...

wah...xde buka cawangan kat Melaka ke..hehe... ;)

hilbert said...

Wahhh sedap amat brooo...

kalau ada air tebu, jus lobak(carrot), jus keladi, air selasih lagilah tambah larisnya :)

Apa-apapun tahniah atas kejayaan yang semakin terserlah dalam perniagaan kalian, harap rezeki anda semua akan berlimpah ruah lagi sesuai dengan keadaan dalam negara yang aman dan makmur seperti sekarang...

ABU said...

wah blh jalan business ni.. aku macam nak tiru..buat kat sbh hahahahaha blh tak..? :P

Papa Mifz said...

byk sungguh pilihan yer...susah nak pilih...

nas said...

bestnyerr
da la dapat minum air mata kucing
lama benor aku xminum air ni
hehehee
best kalau kenduri kawen best2..
hehe

Woofer Storm said...

masi bz ke bro??hehee moga bisnes mantap selalu^^

MR.Z said...

aduhai.. dahaga pula tengok air yang nampak menyelerakan tuh.. hehe.. semoga bisnes bertambah maju ye :)

HEROICzero said...

hehehehe pilihan air lagi banyak dari makanan !

Alan said...

orang johor meriah bila kawin hehehe

Saiazuan said...

tengah panas2 peneka air ni, pergh~

cikguden said...

macam2 ada. macam astro plak. he3. fenin nak pilih mana satu nie.

LiFe KaMi said...

meriah sungguh pergi kenduri kahwin kalau banyak pilihan macam air balang ni..
tapi jauh pula dari area KL..huhu

Asrul Rae X said...

Bro, air balang ni tetamu sendiri ceduk ke, tuan kedai yang bantu isikan dalam gelas?

APAN said...

lom penah lagi aku jumpa orang kawen letak air balang mcm ni ma...bnyk jenis lak tu...
mmg baru bagi aku.org lain x tau la...biasa kalau kawen ni, air sirap je.huhu....

kayrul-shah said...

kalau kat selangor ada macam nie, maunya semua air tue kena rasa..tengok pun dah terliur, belum rasa lagi tue