Sunday, February 5, 2012

Diy Pemasangan Carpet Dan Insulflex Lantai Kereta

Pertanyaan yang diajukan..
Harizan Salam bro cmner nak d.i.y pasang karpet baru. Pasai nak tuka sbb dah kotor sgt dh koyak pon? almaklum la kerete lame. utk floor leh pka insulflex ke bro? pe funtion pasang insuflexni  ade material lain lg ke?
Jawapan kami..
Thanks pada harizan bertanya.. Maaf agak lama saya tak berblog ni sebenarnya... dan saya cuba balas jawapannya secara ringkas sahaja..
 ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
 Diy Pemasangan Carpet Dan Insulflex Lantai Kereta
 ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Nak Buat Diy tukar carpet kereta ni sebenarnya senang tapi agak leceh la sikit, kena bukak banyak barang... nak bukak pasang seat ..  Kena ada tahap kesabaran sikit..kalau rasa sanggup nak buat sendiri kat bawah ni sedikit cara ringkas tukar carpet kereta baru dan pasang foam insulflex ni..


Ada sesetengah orang pasang insuflex kat kereta  ni untuk mengatasi masalah bunyi bising (soundproof) dan mengurangkan bunyi dari luar daripada masuk ke dalam ruang penumpang kereta korang.. So sebab tu ada orang yang tampal insulflex pada bahagian-bahagian tertentu, seperti lantai, bumbung, pintu, fender, bonet, firewall .. Kalau nak beli selalunya insulflex boleh didapati di kedai repair seat kereta..
::Mengurangkan bunyi bising dari luar kenderaan, enjin, gear, ekzos, tayar, hujan
::Mengurangkan haba panas masuk ke kenderaan
::Meningkatkan kualiti bunyi sistem audio/woofer anda
::Mengelakkan permukaan cat drpd rosak (hood/bonet)
::Menjadikan pintu/bonet anda lebih kedap. Tiada bunyi tin kosong.
::Ianya juga adalah jenis fire  resistance sesuai sebagai penebat cable wire
1. First.. Kena buka Screw pada tapak kaki seat kemudian keluarkan seat
2.Cabut kesemua Clip-clip carpet yang ada baru dapat selak carpet tu
3.Carpet lama tu dikeluarkan.. Kemudian bersihkan lantai kereta tersebut
4.Dah alang-alang buka carpet.. Cuba dapatkan “insulflex” ( sejenis foam untuk soundproof ) tujuannya kita letak benda ni pada permukaan dalam bumbung/pintu/lantai kereta utk mengurangkan panas/ haba/ bunyi masuk ke dalam kabin kereta 
5. Ukur petak dekat mana nak pasang. “insulflex” kemudian potong ikut bentuk petak lantai.. Kemudian sapukan gam insulflex atau klu tak ada guna gum Dunlop atas permukaan “insulflex”.. 
6.Ok ada sesetengahnya “insulflex” dah siap dengan gam double tape dibelakangnya.Jadi lagi senang dan mudah nak pasangnya nanti…
7. Kemudian sapukan gam pada atas lantai pulak.. Pastu ambik “insulflex”  tadi tampal atas permukaan lantai tersebut.. Buat sampai selesai..
C) Cara Pemasangan Carpet Lantai Kereta
8. Ambik Carpet baru tu ukur dulu berapa lebar dan berapa panjang..( ukur carpet baru berdasarkan karpet lama tu ).. Lebihkan sikit untuk ikut timbul2 bentuk lantai kereta.. Jangan tersalah ukur dan  tersalah potong nanti singkat la plak karpet kereta tu..
9. Gunakan 3M Trim Adhesive sebagai pelekat carpet dengan foam insulflex 
10.Cuba Tekan-tekan bagi  meratakan carpet pada bucu penjuru dan lekok-lekok lantai
11.Potong sikit carpet buat lubang pada tombol gear dan hand brake
12. Potong bucu hujung lebihan carpet untuk memperkemaskan lagi
13.Buat lubang carpet  untuk memasang  clip-clip frame pintu
14.Last sekali Buat lubang carpet  untuk masukkan screw seat pula.. Kemudian pasang balik seat... 
Sila tinggalkan pesanan.. Komentar.. atau saranan kami cuba perbaiki.. Bagi memantapkan lagi bahan pada episode akan datang di ruang Comment

20 comments:

dhiera said...

baru tahu nak pasang karpet kena bukak seat~ ingatkan letak je~

cikguden said...

teringat pulak alas kaki kereta kena rembat masa hantar basuh. geram je

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

step by step.. :)

khairul said...

x ramai yg pasang ni kan

ABU said...

knowlage ni bagus tu pengusaha bengkel.. kalau stkt orng biasa matila nak bongkar semua tu.. hahahaha btw nice info..

lama tak singgah sini bro.. sorry..

Yastro said...

Nice entri bro...tp kalau nak buat sendiri aku rasa paling koman pun kena ada sorang lagi sbg assistant...kalau tak masak woooo...

Alan said...

ingat nak tukau gak karpet kereta tapi rasanya baik tukau dulu karpet kat umah hehe

ku-cit said...

boleh pasang sndiri ehh..tak pyh nak hantar kedai kan...

KizZ said...

SAlam,,,Bro ada problem nie..

Kira soalan la ni eah..hihi

Kereta kancil aku macam ada masalah ngan tayar lah..dia ada bunyi macam "screeching" kat tayar depan belah kiri time lepas minyak pastu benda ni biasa berlaku time laju lebih kurang < 40Km ...apa probnye ek? wheel bearing eah? tayar tu baru je lagi..

ayie said...

beli karpet kat kedai lepas tu suruh bro buat bole??hehe

tehr said...

buka dan pasang seat je dah sangat meletihkan
aku memang tak sanggup nak buat ni

Woofer Storm said...

mcm susah je bro,tak berani nak buat.

#kalau nak tukar,paksa tukar kat kedai je la..buang duit lagi^^

KizZ said...

SAlam bro, TQ yer...nak pastikan jer...takut-takut lah kena tipu ngan pomen tu plak kalu xtau pape pasal tayar-tayar...banyak belajar dari blog bro ni..nati nak review lah..hihi

Papa Mifz said...

mano tau satu hari nak tukar karpet kereta kan...boleh korek2 cari entry nih...:)

logorithm said...

Ooo... kalau kereta baru dah siap dipasang lapisan insulflex tuh kan? Ker tak der?

Dulu selepas kereta I dimasuki air, bau hapak karpet memang teruk lah... tapi I letakkan arang kayu dalam kereta. Bau hapak hilang selepas beberapa hari.

faizoljoe said...

bro..untuk floor,brape ketebalan insulflex digunakan..untuk 10mm tebal x?

Ibnu Faizal's said...

Saye baru bkak n cat lantai kereta dgan anti rust paint.. Memg kerja yg memerlukan tahap kesabaran yg tinggi..

jinggo kemaman said...

aku bru je lepas bukak carpet nie sb lipas dh buat rumah dlm car aku..2ari bru siap sume..penat tahap dewa buat kje ni

jinggo kemaman said...

aku bru je lepas bukak carpet nie sb lipas dh buat rumah dlm car aku..2ari bru siap sume..penat tahap dewa buat kje ni

Nizan said...

Nak tanya, kat mana ada jual insulflex dgn karpet ni?
Kalau boleh nak alamat kedai area2 KL @ Selangor.
Terima Kasih.