Monday, March 15, 2010

Car In accident.... Berapa lama tempoh baiki?


Salam Takzim pengunjung semua.... Kali ni kami nak jawab pertanyaan En. Nor Terima kasih kerana bertanya...
Pertanyaan En Nor : "Berapa lama nak baiki kereta kalu kemalangan"

Oklah.... kami cuba entrykan coz beliau tak meninggalkan jejak untuk kami tanyakan secara terperinci keadaan kereta kemalangan tersebut dan tak dapat gambaran sebenar ape yang berlaku...

Kebetulan kami baru sahaja menerima sebuah kereta yang terlibat dengan kemalangan.... Pada mulanya kami ingatkan kemalangan kecil biasa.. Dan apebila sampai kami amat terperanjat.. Kereta tersebut kemek remuk... Entahlah kami pun pening memikirkan cam ne nak repair ni... Teruk sangat sebenarnya...
Bahagian belakang kereta accident tersebut akibat kena sodok lori dari belakang.... Tempat duduk belakang telipat-lipat.... kemek terperesokBahagian dalam kereta tersebut.....Keadaan bumbung tersebut kemek teruk....Bahagian belakang yang jelas kelihatan amat teruk sekali....

Berbalik dengan jawapan tersebut.....

Kalau kerosakkan macam ni lah mau dekat sebulan Tempoh siap habis sepenuhnya atau sampai lebih berbulan-bulan siap dengan cat sekali lah... secara ringkasnya macam kat bawah..
(1)Kemalangan melibatkan cassis/ rangka/ body & kerosakkan yang berat
Tempoh masa untuk String balik cassis / body yang bengkok (Tempoh siapsebulan hingga berbulan-bulan)
Tempoh masa yang diambil untuk kerja kerja tarik body cassis kereta tersebut... perlu dilakukan dengan berhati-hati, teliti, dan ikut spesifikasi asal... susah untuk stringkan balik kerangka/cassis yang bengkok... kalau ikut kudrat tangan kena ketuk... tak terketuk balik asal lah.... rasanya tak jadi lah tegak balik besi yang bengkok tu....

Mestilah pastikan sesebuah bengkel itu Panel bertauliah, Pakar, spacialis, ada buat claim insurans dan melibatkan kelulusan Puspakom...Perlu ada mesin/ alat seperti dibawah ni.... Yang paling penting ukuran string balik mesti tepat & ikut spasifikasi yang ditetapkan....
Bahagian yang remuk tu perlu di tarik string balikTarik menggunakan rantai yang di tambat kat tiang .. Tarik sikit-sikit...
(2)Kemalangan tidak teruk ( Damage & Crash body)
Tempoh masa baik pulih body ketuk, welding & Touch up ( Tempoh 2 minggu hingga sebulan)
Dalam keadaan yang tak berapa teruk iaitu kemek pelanggaran pada kulit body memerlukan bengkel tersebut perlu membuat kerja-kerja penggantian part yang rosak sama ada perlu ketuk baik pulih, potong dan sambung welding atau ganti part baru.... juga perlukan kemahiran baik pulih body...kerana sambungan welding jika tak betul-betul pakar ianya akan menjadi lebih parah lagi .... Sambungan perlu ikut kebenaran dan kelulusan yang dibenarkan Puspakom...


(3)Kemalangan Kecil Kemek Kecil Dan Ganti Part pecah/rosak
Tempoh masa repair body, tukar part, simen body dan touch up balik (Tempoh siap 2 minggu hingga 3 minggu)
Kerosakkan macam ni boleh dianggap toch up... mana-mana bahagian yang kemek akan di ketuk sedikit, simen atau tukar panel-panel part yang mudah ditukar... tapi bergantung pula sama ada tukar part baru atau cari Stock half cut....

Alat tarik kemek.... tak payah ketuk body
Tukar Part lebih senang dan mudah kerja....Simen balik, gosok kertas pasir dan touch up balikCuma episode yang tak sedap di lihat ialah..... apebila kereta anda tak dapat diselamatkan kira habis ikhtiar dan tak berbaloi nak repairnya, jadi jalan terakhir ialah " Total Lost "
Segala saranan, pandangan & komen untuk kami teliti dan perbaiki.. Silalah diutuskan di ruangan Chart box atau coloum comment.. Thanks...

16 comments:

Alan said...

napa posting ni semalam tak dapat masuk?

E.d.Y said...

wow..teruk giler kete tu...mesti tension nak repair...

pakcik kordi said...

alamak...teruknye kete tu beb!mcm total lost!!!hmm./...gile tu laa..huhu....nauzubillah!!!

jalak lenteng said...

segenggam la duit dapat bro azli..ahaahaha..kalu cassis dah lari bile kite nak lurus kan balek tapi die tak jadi seperfect dulu kan?..


salamsejahtera dari saye..huhuh

ParkAir said...

wow, ni baru tau macam mana proses baik pulih kete xciden.. good info. ;)

alvin takda rumah harga 8juta story.... said...

keta yang dah kena tarik2 chassis ni mest dah tak best bawak..

Marzukie said...

salam buat demo.... Penerangan yang begitu detail tak ade blog yang terangkan sebegini jelas sekali.....

tentang kemalangan tak dapat di elak dan diundang....

setiapkali demo buat cerita mmg ade class... membangkitkan semangat ingin tahu lagi

budak kampung said...

sorong papan tarik papan,
cari papan di tanjung muara,
selamat malam saye ucapkan,
selamat tidur, kepade semuaaa

huhhuhu...sowei2....mengarut bukan2...
bro...
ketok keta org baek2....bace2 sikit...mane taw keta kancil leh jd evo ke huhuhu
guwau je

jejaka anggun said...

tuh keta accident ker... keta potong?

Frodo Baggins said...

gilerrr masyuk fulus bro!
tp x masyuk nak bawak kete 2 daa .. huhuhu


p/s: berhati2 dijalan raya ((uk x pantun wa?))


ngahahhahahahha

Naz said...

mula2 aku tengok gambo kreta yg 1st tu, aku rasa mcm dah x dpt diselamatkan lg... rupa2nya masih boleh repair yer bro..? agak2 brapa kos owner tu kena erk?
yg kemek sikit2 tu rupanya boleh guna alat khas utk tarik kemek... baru aku tau jugak... hehehehe.. aku agak kalo kemek, mesti kena ketuk dr dlm... n3 ni sungguh berguna. kemalangan x dpt diramal. kalo dah kena baru terkial2 nak carik bengkel dan ikut jer apa yg tokey bengkel tu ckp... rasanya ramai yg kene tipu dlm costing... anyway.. thanks bro!!!

Saga_BLM said...

Bro, jig yang tak tepat disebabkan chassis bengkok ke? berapa estimate nak repair bonet depan yang ada gap besar dari asal?

lala lan said...

assalamualaikum ,
bos , contact no sy nie . 01129305083 . sy nak tanye sikit pasal kereta sy nie . ASAP .thx :)

Meor Aziz Respawnable said...

Kat mane nak cri kedai camni??sbb kete aku terok...tapi yng ni lgi truk...tapi nak tau mane area yang ade bengkel camni kat kuala selangor

Safiq rosli said...

Body frame kereta tk leh ganti kew..

wakasi huruhara said...

kete aku ni da msuk 2 buln dlm bengkel xsiap2 lg...repair die ambik mse sbuln its ok..bile kete da siap repair tinggl cat je..peh..cat pon makan mase sbuln ke...aduhaii..nasib2