Thursday, July 8, 2010

Sport Rim Kereta

Soalan Dari Mat Civic
Salam Bro Boleh tak dapat kan kedai mana Jual Sport Rim murah-murah ??? Macam Mana Cara Nak Cat Sport Rim Lama Pakai Cat Tin Aje??? Boleh Tahan Lebih Lama Ke Kalau Pakai Cat Tin??? Save bajet Bro.
Kami Jawab Soalan Anda
Adooiiii Minta Maaf lah kami bukan Kedai jual Sport Rim Tak Dapat Nak menolongnya.. Cuma yang kami dapat jawab cara-cara nak Save Bajet cat balik Sport Rim korang aje..
Cara buat sendiri Spray Sport Rim
Mari lihat Bahan-bahan yang diperlukan untuk cat sport rim korang..
Bahan-bahannya ialah
4 tin - spray paint remover- Tanggalkan cat pada Sport rim (jika perlu)
3 tin - "Prep Clean"- Membersihkan permukaan sport rim dari sebarang lapisan wax atau chimical yang menghalang cat ( jika perlu)
3 tin - Spray on primer - untuk basic Primer pada sport rim
4 tin - Dupli-Color "Wheel Coating"- Cat spray colour
4 tin - "Clear wheel coating." (clearcoat)- pengilat (cat clear)
4 Pcs kertas pasir 1000
2-3 tape kertas atau dauble tape
Old News paper secukupnya
hair drayer ( kalau nak pakai)
Anggaran untuk 4 biji tayar

Terlebih dahulu nak terangkan sesuatu pasal Spray Tin Macam kat bawah ni
Ni adalah cat tin Khas untuk spray sport rim kereta sendiri.. kalau kita nak beli kena cari kat kedai bancuh cat kereta (colour Mixing branch) ada dalam bentuk botol tin... ( bukan cam cat spray tin yang biasa kita beli tu, ini cat khas untuk spray sport rim sahaja)

Resepi pertama : Cat Sendiri Sport rim guna spray tin
Cara Caranya ( basic pakai spray tin)
Mula-mula kena bersihkan dulu dari segala kotoran dan minyak. spray paint remover dulu untuk pastikan cat dan minyak kat tayar tu bebetul bersih dan tanggal..Pastu gosok ngan kertas pasir 1000 sampai bebetul licin..kerja-kerja ni lah yang agak rumit sikit lah.. Jemur kering-kering..Sembur pula prep clean ( kalau korang nak pakai) ..bagi besihkan dari wax atau sebarang chimical yang masih melekat kat sport rim tu..
Bila dah kering.. Ambik old news paper buat bulatan macam kat gambar ni.. biar dia tertutup ngam-ngam ikut bulatan rem tu.. pastu tepi-tepi bibir rem tu tampal ngan paper tape kat sekelilingnya.. Pastikan ianya di tutup ngan tape kemas-kemas ye
Pastu spray on primer dulu, Biarkan kering sebentar... Spray pulak sport rim tu ngan colour yang kita nak... Bila dah kering bubuh spray clear "Clear wheel coating." (clearcoat) plak. jemur semula.. dah siap

Resepi kedua : cat sport Rim Hantar kat Bengkel Cat Kereta
cara ni mudah aje... Pergi Kedai Cat spray kereta ke ape... Tunggu sampai siap dan bayar simple dan mudah..
Yang ni Colour Card untuk spacial untuk sport rim kereta... pilih ajelah nak colour ape pun ade.. nanti dia spraykan colour yang korang nak tu.. Cuma kalau gunakan Clear coating lat kedai cat ni lebih berkilat dan tahan lebih lama Coz pakai clear cat kereta pakai buat cat sport rim tu aje)
Kalau kat bengkel kami pakai gun spray untuk semburan yang lebih sempurna.. Kalau buat kat bengkel .. senang aje dah siap bersihkan sport rim tu.. kasi gosok kertas pasir.. pastu selitkan aje old news paper kat celah bibir sport rim ngan tayar tu.. macam cara kat atas tu.. main selit-selit aje...spray on primer dulu pastu spray colour tu kemudian spray clear plak... apa nak susah-susah.. Senangkan ..

Resepi Ketiga: Cat sport rim ala-ala fancy colour Tenzo Racing Type-M
Bahan-bahannya ialah
3 tin - Spray on primer - untuk basic Primer pada sport rim
4 tin - Dupli-Color "Wheel Coating"- Cat spray colour
4 tin - "Clear wheel coating." (clearcoat)- pengilat (cat clear)
4 Pcs kertas pasir 1000
1 tin- Colour spray ape-ape warna ( nak pakai sikit aje)
2-3 tape kertas atau dauble tape
Old News paper secukupnya
hair drayer ( kalau nak pakai)
Anggaran untuk 4 biji tayar
Bila korang dah bersihkan dan gosok pakai kertas pasir tu bungkus elok elok (Step pertama) Spray on primer biar kering sebentar (step kedua) hah letakkan card ke ape-apa lah yang patut tutup tengah-tengah sportrim tu. pastu ambil lah warna-warna kegemaran anda spray kat tepi bibir sport rim tu sikit-sikit aje.. biarkan betul-betul kering.. (step ketiga) ambil paper tape atau double tape ke tampat buat macam kat Step Empat tu tapi kena smart sikit lah buat tu..
(Satep Kelima) Spray plak pakai “Dupli colour “wheel coating” warna yang aku pilih ni Dark Gray. Biarkan kering lagi.. (Step ketujuh) Buka tanggalkan paper tape tu... Pastu baru bubuh spray clear coating bagi nampak kilat sikit.. Pastu kasi kering betul-betul kalau nak pakai hair drayer pun boleh .. dah selesai pasanglah kat kereta anda... Ok kita Tinggal resepi Cat kereta tu..

Kita Terjah Kedai Sport Rim...
Minggu Lepas aku ade ikut Big Boss Tukar sport Rim Baru... Warrrrghhhh tukar Sport rem Baru tu... Tengah tunggu orang tukar sport rim lahh... Lama betul menunggu...
Gilerlah Big Boss pilih Sport rim cam kat bawah ni... Fuhhh Macam tak caya aje Big Boss Tukar sport rim baru tu..
Sementara kami terjah dan tengok-tengok sport rim yang ada kat kedai tu meh kita tengok
Banyak sangat sampai rambang mata tak tau mana satu lah yang cantik dan paling cun ... Semua cantik cantik
Kalau Tanya Harga Sport Rim ni semua... Cantik gak Harganya... Mahal sangat tak mampu lah...


Camner Nak Tahu Sport Rin Original Atau Tidak?
Ok bila ditanya Taukey Kedai Sport Rem tu camner nak kenal Sport rim Original ni.. Dia bagi tip macam kat bawah ni.... Hati-hati ye banyak sport Rim made in Taiwan, China semua tu tak Original lah...
Korang kena tengok Tanda tanda seperti Stiker yang ditampal kat sport rem tu, Cop logo dia kat belakang sport rem tu dan Made in mana... Pastu dapatkan sijil Garenty kat Sport rim tu yang ianya benar-benar Original nanti senang nak tread in balik kalau tak mau pakai simpan resit beli nanti orang tak percaya harga dia kan...
OK lah meh kita jengah Sport Rem Yang ade Macam kat Bawah ni..
Korang Tau tak berapa harganya... Kami pun tak Tau Harganya..
Sila tinggalkan pesanan.. Komentar.. atau saranan kami cuba perbaiki.. Bagi memantapkan lagi bahan pada episode akan datang di ruang Comment atau Chart Room.. Tq..

22 comments:

Lya Colours said...

teringin nak tukar rim tapi xdo duet
uuwwaaaaa

AngahSayang2314 said...

hubby angah azli kalau bab sport rim memang dia giler tul la...

fik-autoz said...

nice info...

zamtavac said...

salam .. Bab sport rim nie tepuk poket tanya duit....he he he

Naz said...

lama x jenguk blog sahabat aku nie. bnyk perubahan kat sini. bagus! semoga biz bertambah maju bro! :)

pawaka19 said...

jahatnye kucing tu..terima kasih afzainizam kerana berkongsi ilmu..rasa2nya ni la satu-satunya blog info mengecat..mekasih byk2

New Entry Pawaka19 Dot Com

"Negara Jutawan Fakir Yang Sebenar"

Faisal Admar said...

thanks bro share info ni...
bab cari yg ori mmg lemah betol...

en_me said...

kucing yg jahat ittewww.. uhuhu

budak kampung said...

salam ukhwah bro!!!!lame ak x on9 huhuhu....
esok ade otoshow kt ledang tangkak....ngeeee....
wahhhh...org tnye pasal nk cr rim...ko ajor touch up blk....tabek r..hehhe....

E.d.Y said...

kalau g kedai kete, tempat pertama aku pegi mesti sportrim..rambang mata beb..hehe

Nerzhul said...

isy nak amik spotrim mane ek?
kucing saya pun slalu gak cakor tayor ni. geram betoi. hahaha

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

bro, wah..bgus ni..rupenye aku cat sport rim motor hrtu salah la tekniknye.hahahaha






ko xmintak bos ko sport rim gak ke?untung2 die belikan ke.hehe




bro., bg email..aku invite ke blog sardin..kot2 la blh share pic kete yg best2 ke nt

Mr.Homosapiensz said...

aku xde kete lg..naik moto cabuk jer...pape pn aku tetap singgah blog kamu.....hehhee

syahira ariff said...

cool!gempak
nnti ada keter sendiri,nak modified ke sport rim

ERSHAD said...

sukakan cara ke-2.
pergi kedai je, mcm2 ada. he he he

e5 said...

wah, aku cukup kagum dengan hangla...entry panjang dan bergambaq plak...penuh dengan info lagi....memang rajin hang nie la...tabikk.....

Fit said...

salam bro..entri ni mmg best..aku pon tgh nak usha2 sport rim nih..sori aku pon da lama x singgah lawat ko..aku bz cket r skang..nnt aku ade masa aku drop by lagi..choww cin cau

ZulHilmi said...

ni pun best aku nak buat gak kat sport rim gua. tapi bukan kat kereta kat motor rempit gua

Marzukie said...

Hok cat spot rem tu buat sendiri rupanya cam senang. emmm nak spray hitam mati aje kat tayar kawe ni aje nanti.

ZulHilmi said...

Gua dah buat pakai tip lu bro. gua buat colour orange kat LC Gua. Smart lah gua nampak. thanks ajar gua beb

zaliza said...

salam,
aku nk beli sport rim x de duit, so aku nk buat kj giler...aku nk sembur wheel cover aku..kalo guna spray paint tuk sport rim punyer bley kan?

zairizabidi said...

Tiada duit untuk downpayment? (FOMCA tak bagi buat full loan)
Tiada duit untuk renew insurance? (bila dah setahun pakai kereta)
Tiada duit untuk service maintenance? (bila rasa tak sedap bawak kereta)
Tiada duit untuk modified kereta? (biasanya lelaki)

klik disini untuk mendapatkan pendapatan sampingan anda.
Hanya RM20, anda boleh dapat pulangan sehingga RM2K sebulan
Diulangi HANYA RM20

*terbuka kepada semua termasuklah yg tak nak pakai kereta.