Thursday, July 1, 2010

Vertical Door... Lambo Door.. Scissors Door

Soalan dari Guest (Shoutmix box):
i nak tanya kalau i pasang scissor door, JPJ boleh kacau x??
Jawapan dari kami :
Nasib lah JPJ kalau tengok kereta buat modifikasi pemasangan Scissors door ni pastinya akan menjadi tumpuan pihak JPJ kalau ade roadblock... pasalnya ni dah dikira Modifikasi Xtream ni... memang lah JPJ tu akan Sakit mata bila modifikasi Scissors Door ni... Sebaikknya sebelum melakukan modifikasi ubah suai harap dapatlah rujuk pada JPJ terlebih dahulu... kerana ade pemasangan Scissors door ni dikuatiri modifikasi tersebut potong tiang tengah tu?Atau potong frame rangka pintu kereta tu supaya pintu dengan frame ngam-ngam terkatup rapat bila tutup pintu ... ni dah dikira cuit chassis kompom fail funtion... Selalunya Kereta Pasang Door Scissor ni untuk buat Autoshow aje.. tu lain ceriterlahkan... mungkin boleh slow talk kat JPJ Pasal kereta buat autoshow dan tak buat kereta untuk kegunaan hariankan..

Vertical Door... Lambo Door.. Scissors Door...
Ni sudah kira di katakan Xtream modified... Sememangnya menjadi impian bagi hampir semua kaki kereta,makeup lawa-lawa pasang pintu Scissors.. buka pintu kereta menaikkan pintu Scissors Door ketika hendak masuk dan keluar kereta... Canggih nampaknya... Tapi harga boleh tahan ade orang yang kata kalau nak pasang aje jejak RM 5000 dan ada gak yang pasang sampai berbelas ribu lebih gak. Susah nak dapat, nak pasang pun agak payah kalau bukan mekanik yang profesional.. Cuba korang bayangkan kalau benda tu murah dan senang dapat bro, memang ramai yg dah pasang kit vertical door kat kereta mereka, tak kira kereta apapun.. fuhh.. giler..
kalau dua pintu smart sebab pintu panjang sket kan.. macam satria ni memang nampak canggihkan.. Dan gambar kat bawah ni keempat-empat pintu pakai pintu Scissors Door ni...gilerr lah..
Cuma rasanya tak sesuai buat pada kete harian...sebab tak tahan lasak kalau buat autoshow bolehlahkan..mungkin sebabnya kete kita bukan nyer sesuai sgt pakai scissor door tuh....lagi pun kete harian kita leh dikatakan hari-hari kita buka tutup pintu.....arm scissor dia tak tahan....lain la kete tuh memang dah datang scissor door asal....cam kereta Ferarri dan Lambogini kat bawah ni.
Beberapa model terbaru Lamborghini mempunyai "scissor door" yang boleh dibuka secara kedepan dan keatas
Pelbagai jenis pintu kereta telah diperkenalkan sejak ia tercipta lebih seabad lalu, dengan rekabentuk berbeza-beza seperti 'gullwing','scissor','suicide' dan 'butterfly'..Part yang perlu kita dapatkan macam kat bawah ni menggantikan engsel pintu kereta sedia ada tu.. membolehkan pintu untuk ayunan hingga 90 darjah
Walau ape pun style memang style....Cuma masalahnya pintu ni tak leh lah buka tutup macam kereta biasa selalu... pastu kekadang bracket jd loose..arm scissor dia tak tahan.....nak tutup pintu kemas-kemas pun susah...
Sila tinggalkan pesanan.. Komentar.. atau saranan kami cuba perbaiki.. Bagi memantapkan lagi bahan pada episode akan datang di ruang Comment atau Chart Room.. Tq..

18 comments:

nas said...

ehehehe..
nas xde kereta lagi..
memang xberape paham pasal istilah cm2..
nanti kalo da ader kete..
leh rujuk blog sini..
ehehehhe

naz said...

fulamak mengancam jugak meleleh tgk haha

Lya Colours said...

kete kancil leh wat cmni??? hehehehe

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

waahh....gile argh

yg 4 pintu tu xbrp smart la wat pintu cmtu

2 pintu ok

hehe


bile la dpt pakai ferrari ni

E.d.Y said...

nnt beli kete nak buat pintu macam ni gak aa..hehe

pawaka19 said...

pergh mmg smartla bro..

Alan said...

perghh gempak seyy..kalau aku nak letak kat iswara aku jpj ley kasi tak..

ZulHilmi said...

Sorry bro lama tak ziarah balas blog bro. canggih siut pakai pintu gempak cam tu. ni kalau nampak JPJ ni mesti dia tahan punya. gua ade nampak kereta kat JB ni pakai pintu camtu. Area P. Gudang kereta kancil aje tu

Marzukie said...

kawe tengok kereto tu geru nampoklah canggih pintu gamok tu. payohnak modifidenya tu. bagus bro bagi penerangan tu. good job.

Marzukie said...

kawe nok tanyolah kat demo macammana nok cari sport rem bagu ni. kalu demo ade kelapangan boleh dok buat cito pasal sportrem.

Mohamad Nur Hidayat said...

dasat2 pintu gunting ni...
neway thanks sbab visit sblum ni ye...

s h e e said...

beshnyew...nk jugak pintu tu...cool...hehe...ble la boleh dapat pakai ferrari...hehe...

LuRveNet said...

salam . .
ape punye bengkel lah ni ?
bersepah , ta kemas langsung , lipas
asek menari2 je depan tu ,
longokkan sampah bnyak . .
( heeeeeee ~ komen iklas ni )

Sifar Minda said...

kat mana bleh buat pintu lambo ni,brape harga dia..aku ada usha2 kat google rm3000 kebawah lau nk buat pintu camni kat..btul ke bro.

X2 said...

Some of the greatly modified cars I have seen. More power to you guys!

complete universal lambo door hinge kit

sam kumar said...

ini door nak pasang bro brp hrg..? kereta wira

sam kumar said...

door lock satu sat brp...?

sam kumar said...

bro awk ada whatsapp or wechat...?