Wednesday, January 5, 2011

Nissan Sunny B11

Soalan yang diajukan..
::FAIZ FARISH:: blh tak ko post entri pasal kereta Nissan Sunny.... sbb aku suka kreta tu. kreta lama. kreta yg 1st aku drive. hahaha. Arwah atuk punya. nostalgia kete tu. Skrg kete arwah atuk tu dah tersadai..... rosak. abang sepupu aku tak jaga....
Jawapan Kami....
Terima kasih kerana bertanya pada ::FAIZ FARISH::.. Maaf lambat balas soalan anda... Seperti sedia maklum kami tak arif tentang modified kereta ni cuma Insya Allah kami cuba jawab dalam kesempatan ni...
Sejarah Nissan Sunny
Nama Sunny ini memiliki sejarah panjang bagi Nissan kerana merupakan nama kereta kompak sedan kecil yang pernah mereka keluarkan pada 1966 selama beberapa dekat hinggalah sampai tahun 2000-an. Di Amerika, Sunny disebut Nissan Sentra, dan dipasarkan dari tahun 1982 sampai sekarang. Pada awalnya, untuk pasar eksport Sunny dipasarkan dengan menggunakan nama Datsun 1200, Datsun 120Y, atau Datsun 210..Maknanya Nissan Sunny first keluaran adalah dari model Datsun..
Generasi Pertama (1968-1970)
Generasi Kedua (1971-1973)
Generasi Ketiga (1974-1978)
Dengan platform B210, Sunny bersaing ketat dengan Corolla di pasar dunia, terutama di Amerika yang pada waktu itu terjadi krisis dan banyak orang beralih dari kereta besar ke Kereta yang kecil tapi ekonomik. Sunny dikenal dengan nama Datsun 210 yang tersedia dalam bentuk Sedan 2 pintu dan 4 pintu, serta Hatchback Coupe. Versi murah dan popular diberi nama Honey Bee. Kalau kat Malaysia banyak di bawa masuk versi 1400 cc yang disebut Sunny Excellent atau Datsun 120Y .Generasi Keempat (1978-1982) Sunny berbentuk kotak dengan platform B310 adalah generasi terakhir yang menggunakan pergerakkan roda belakang. B310 tetap dipasarkan dengan nama Datsun 210, Model awal B310 memiliki lampu depan bulat, model facelift hadir dengan lampu depan kotak.
Generasi Kelima (1982-1994)
Sekarang Sunny berpenggerak roda depan, disebut Nissan Sentra. Sunny California untuk model station wagon, Le Prix untuk Hatchback Coupe yang sporty, dan versi sedan mewah yang disebut Laurel Spirit. Sunny Versi GL memiliki transmisi manual 5-speed dan 4-speed.
Generasi Keenam (1986-1990)
Generasi Ketujuh (1990-1994)
Sunny B13 masih lagi berbentuk kotak dibuat dalam bentuk Sedan 2 pintu, 4 pintu, Hatchback, Coupe, dan Wagon. Trim level untuk Sunny / Sentra pasar export adalah LX, SLX, dan SGX Sedan, serta SR Coupe.
Generasi Kelapan (1994-1999)
Sunny / Sentra B14 tampil dengan design body yang membulat dan jauh berbeda dari generasi sebelumnya. Dengan peningkatan pada cc kereta tersebut ada yang 1300 cc, 1500 cc, 1600 cc, dan 1800 cc.
Generasi Kesembilan (2000-2006)
Ini adalah generasi terakhir dari Nissan Sunny dan disebut Super Sunny atau Sunny VIP. Di Nissan Sentra menggunakan platform B15 yang sama dengan Sunny, tetapi bodynya berbeza.
Nissan Sunny B11 boleh masuk enjin apa..?
Menurut beberapa sumber boleh pakai enjin sentra GA16DE dari nissan sentra B14/B13 ok gak... yang 1.6 punya... eh choose model Sentra B13 or N13. GA16 DOCH Injection (B13/B14) or GA16 DOCH Carburator (Banyak kat Sentra N13 & AD Resort) ataupun GA15 DOCH (enjin Sentra '88). Yg ni semua di tahap legal 25% upgrade or less.Ni semua inspaction JPJ mungkin boleh lepas lahh..
Tapi kalau tak "kisah" bab legal ... enjin turbo E15ET kot boleh masuk jugak.. kalau pakai enjin CA18DET (Turbo)ok gak .nak sumbat SR20DE/DET ke.. carik inline 4 cylinders punya enjin senang masuk... Tapi tak lepas JPJ le.. So... up to U beb.
Tentang Bodykit dan modified Sunny B11 ....
Nissan Sunny ni memang tak ade side skerting yang sesuai nak meke up kat kereta ni pasal bentuk kereta ni kotak-kotak aje... cuma aku dapati kebanyakkan mereka hanya cantumkan skerting yang bersesuaian pada sekeliling kereta Yang ni aku tertarik sangat.. Pasal tukar masuk bumper depan N13 Pulsar/ Astra ......
Bahagian dalaman simple tapi tetap menarik Modifikasi enjin yang selalu orang buat..Siap ade yang pasang brack disk depan belakang... enjin dah power katakan....
Ok meh kita tengok kereta Nissan Sunny orang kat luar sana...

"Ape pun setiap pengubahsuaian yang di lakukan di harapkan tidak menyalahi undang-undang yang termaktub.... Modifikasi hendaklah memenuhi semua keperluan perundangan sebagaimana dinyatakan di dalam Motor Vehicles (Construction and Use) Rules 1959 atau Motor Vehicles (Construction, Equipment and Use) Rules 1988... "


Jika terdapat sebrg maklumat yg disampaikan salah, sila betulkan ya... Segala saranan, pandangan & komen untuk kami teliti dan perbaiki.. Silalah diutuskan di ruangan Chart box atau coloum comment.. Thanks

33 comments:

Rozali said...

Assalamualaikum Afzainizam

kenanggan nisan 120y, pertama kali memandu kereta

Wassalam

::FAIZ FARISH:: said...

aku suka Nissan Sunny GTS B13 series tu... Smart


Anyway, Tq Afzainizam.

Lara D'yuni said...

ooo... xpenah tau pun.. but.. nice info

ZWAN SABRI said...

Aiseyh, entry khas utk Faiz Farish..
HAHA
btw, thanks 4 da info.. ;)

E.d.Y said...

nissan sunny terbaik dari ladang..

Mr.IX said...

klasik....

Salam blogwalking sini dengan sukahati-nya.....

Latest entry :
Nantikan Cerpen bertajuk MONOLOG malam ni jam 11:58 Mlm

\^__^/

ijatnuar87 said...

wah..bgusnyer...korek sumer2 smpai lubang cacing ek...dulu ayah ader kete nih,tp dah jual dah...skrang dah jadi besi buruk dah..

en_me said...

good info bro.. keep it up ;-)

hysman said...

smart siuuut nissan sunny yg bumper dpnnya N13 tu...perghh....
bro,ni klu bwk konpom awek nk tumpang..hahhaa...

NICK IRFAN said...

eh! boleh request ke? kalau aku nk request kereta tiara boleh? sbb ni kereta bapak aku,eh! btol ke spare part kereta tiara susah nk dpt?

Alan said...

suka nisan 120y..macam kereta dalam cerita ultraman dulu dulu.

Betta sp said...

nissan sunny yg modified cantik jugak, nmpak cam keta baru:)

aShaBuLz said...

dgr kata nissan sunny yang baru nak keluar tahun ni. tapi dekat jepun la...tak masuk mlysia kot.

MahaMahu said...

Best lah bro byk info kat sini.. Gila kau tahu pasal generasi kete aku pun tak tahu.. pakai kereta Malaysia jer..

IMANSHAH said...

aku forst blaja keta Datsun

nas said...

pergh..aku ingatkan nissan sunny ader cuma 1 versi je...rupe2nyer banyak generasi! haha..ayah aku kereta yang ke-2 pernah beli nissan sunny generasi ke-5... tapi cuma bertahan beberapa tahun sbb ramai adik2 beradik aku da besa...xmuat

latest entri:

evolusi muzik di malaysia; sempena AJL ke 25

Faisal Admar said...

Tudia. Puas hati :-)

Nak tahu sejarah Honda pula.

Admin P@P said...

Salam.
Saya juga peminat nissan sunny. Tahan lasak, tahan karat.

Yang terkini harga dah nak cecah ratus ribu...

TQ

Faaein Himura said...

pergh.. baguskan.. lepas ni kalau nak tanya apa2 pasal automotif.. sy refer sini aje lah yer.. hehehe.. =]

Nazz@Purple said...

kecik2 dulu merasa gak la nazz naik dutsun 120Y tu..pakcik punye..syg je keta tu dia dah tolak sebab nak amik MyVi..

Ringgo said...

syabas bro ..
terbaeeknya info ..

jas said...

info yg terbaik setakat ni tentang nissan sunny yg pernah hamba jumpa.. tq bro...

john said...

salam...nak tanye admin pasal enjin e15et kat mane senang dapat dan harga market sekang...dan barang2 spare part die susah dapat ke senang...thanks...WASSALAM

mohd hafiz hassan said...

nk join nissan sunny

Poikm Kiol said...

ka mane nak ade body kit......?

Unknown said...

Saya baru nk mula pakai nissan sunny 130y ayah punya, dpd biar trsadai cmtu baik sy yg pakai. So skrg sy nk tanya kt mana sy boleh modified kasi lawa balik kereta tu?? Dr segi pintu dan tmpt dduk

Muhammad Amali said...

Saya baru nk mula pakai nissan sunny 130y ayah punya, dpd biar trsadai cmtu baik sy yg pakai. So skrg sy nk tanya kt mana sy boleh modified kasi lawa balik kereta tu?? Dr segi pintu dan tmpt dduk

Muhammad Amali said...

Saya baru nk mula pakai nissan sunny 130y ayah punya, dpd biar trsadai cmtu baik sy yg pakai. So skrg sy nk tanya kt mana sy boleh modified kasi lawa balik kereta tu?? Dr segi pintu dan tmpt dduk

wahana jaya motor said...

Goodd.....sye pn ade nissan sunny 130y thn 95 memang sodap nk bwak x goyang handling pn best...!dri pade proton wira ....!

abizar Hebat said...

Saya ada kereta nissan sunny untuk d jual enjin dah tukar 1.5

iman naimz said...

Berapa bos jual?

iman naimz said...

Saya ada nissan sunny 1.5 tapi enjin dah tak boleh pkai atau senang cerita nak kena overhaul, sesiapa yang tahu bengkel utk repair and sapu cat kereta2 lama dengan harga yang patut? kereta atok saya, nak betulkan sebab dia terlalu sayangkan kereta tu, rosak pun sbb atok salah masuk minyak, minyak hitam termasuk ke dalam radiotor,

Azry Rembo77 said...

Assalam bro nak tanya sunny D.extra boleh masuk azsorber apa ya??? Tak kira la depan atau belakang