Tuesday, January 11, 2011

Diy Kereta Calar

Ade Soalan ?
Guest: hi..bumper kereta sy calar sedikit sbb bergesel dengan bumper kereta iswara(plastik) mcm mne ye sy nk hilangkn calar tu?
khaty: bengkel yg macammana buat keja2 polish calar ni...keta saya dah calar semlm..huhuu.....
Jawapan dari kami...
Thanks kerana bertanya.. maaf kerana lambat jawab.. terlebih dahulu kena kenal dulu lapisan cat pada kereta ada lapisan clear, colour, primer ( warnanya samaada putih, kelabu, atau hitam) dan last sekali nampak le besi... Kalau calar setakat melibatkan colour aje mungkin boleh diperbaiki.. dan tak kalau ada bekas tu pun hanya nampak garis halus sahaja... Namun kalau calar tu dah sampai nampak lapisan primer tu atau besi tu yang kena cat juga... tak leh nak elak kena repair secepat mungkin bagi mengelakkan karat...

Apa pun di sini ada sedikit sebanyak yang mungkin boleh membantu kamu untuk repair balik kereta kamu tu...
kamu boleh buat sendiri... jika ianya tidak serius sangat calarnya.. kalau dah teruk tu... tak leh buat apa kena hantar bengkel cat lah jawabnya...
Repair Calar pada surface Sahaja
Kalau kereta baru
Boleh lah kita Polish sahaja nak bagi hilang scratches tumpulkan calar kecil sebelum dilapisi dengan wax..Tapi sekarang dah ada polish dan wax ni di satukan sekali..so ianya memudahkan lagi. dan sekarang ni dah ada scratch remover boleh gunakanya kemudian polish+ Wax plak lepas tu..calar-calar tu kalau sampai ke metal memang takleh hilang... polish and wax sebenarnya takleh nak menghilangkan calar.. kalau yang hilang tu calar kat surface yg paling atas cat, sebab bila kita polish kita akan menghakis sedikit permukaan cat lama kereta..itu yang calar boleh hilang..then kita wax untuk tambah balik coating tu...
Kalau kereta Baru cat
Kalau baru di cat usahakan pakai wax soft (biasanya cair), jangan terlalu sering menggunakan wax (max 1 bln sekali) karena sifat wax mengikis lapisan cat (acrylic) , kalau terlalu sering dan lapisan catnya terkikis maka yg didapat bukan mengilap malah menanggalkan lapisan cat tersebut..
Kalau Kereta Lama
Ni yang agak sukar sedikit ye.. caranya bahagian yang calar tersebut kena gosok dulu dengan kertas pasir paling halus... tapi kertas pasir tu kena kasi basah kertas pasir tu ( celup aje kertas pasir dalam air).. lepas tu baru lah boleh gosok kat permukaan calar tu...

Pastu ambil Scractch remover sapukat per mukaan tu .. Pastu baru guna rubbing compound plak... gosok lah kat calar tu..

Dah clear rubbing compound, baru pakai polish.. satu lapis lagi. yg ni utk hilangkan kesan2 cat teroksida tu. (yg kaler dah naik berkapur tu..). selesai polish, last skali baru laa kita wax kan. Wax yg biasa aku pakai, Turtle Wax, Johnson Kit dan yg paling aku suka - Soft99 serta Meguiar's. Ada yang guna featherlite .Takyah tekan kuat kuat, sekali letak je mesin polish pastu layan aje...
Lap bersih bersih... hah kan dah hilang dah kesan calar tu.... cuma boleh aku cakap jangan buat selalu kita akan menghakis sedikit permukaan cat lama kereta..itu yang calar boleh hilang..

Repair calar yang nampak lapisan primer dan besi

Yang ni cara hanya untuk calar bergaris sahaja... bolehlah cari kat kedai bancuh cat ada jual jenama auto spa punya produk... tapi kena tau lah colour kereta korang tu... tengok kat katalog dia pun ada...
Touch-up paint ni dalam botol kecik aje kalau untuk kereta korang Honda, Kia, Toyota, Nissan, Proton dan Perodua boleh cari colour ni tapi yang pastinya hanya ada basic colour sahaja tau...
caranya mudah aje hanya sapu aje pakai berus kecil ... sapu kat garisan calar tu aje tapi kenalah hati hati jangan tebal sangat tau.... tutup pakai cat touch-up tu je.. biarkan kering pastu..

Sapu pula clear pada cat toch up tersebut... untuk protect cat touch up tu... pastu biarkan kering...
Pastu gosok pakai kertas pasir paling halus sekali... nak kasi rata cat yang tertimbul tu...

Pastu polish balik ye kat permukaan yang kita gosok pakai kertas pasir tu... supaya tak nampak bekas calar tu .. ok kan... tak nampak dah bekas calar tu...

Calar pada bumper


Kalau calar pada bumper yang agak dalam tu.. Korang boleh cari cat spray tin jenis DPI yang sama color ngan coat kereta anda tu... kalau colour proton dan produa tu memang ada jual.. tapi tak 100% lah nak sama ngan colour tu..

Tengok calar kereta tu... kalau tak berapa dalam korang gosok aje pakai kertas pasir sampai hilang rata calar tu..

Bungkus kat tepi-tepi bumper tu pakai old news paper.. pastu spray primer lepas tu...

Dah tu barulah spray cat DPI tu... dah kering cat ngan clear coat plak... nak bagi tau clear coat guna dan kena cari yang boleh lekat kat bahan plastik punya.. dia ada selalunya tulis jenis plastik kat lebal clear coat tu...
Ni kalau calar tu teruk sangat
Kalau teruk sangat tu tak boleh buat apa kena gak cat... kalau kena kat pintu kena cat sekeping pintu.. Hantar aje kat Bengkel cat berdekatan.... tau lah dorang nak buat camner kat kereta ko tu.. Kena simen balik dan gosok pakai kertas pasir tutup balik calar tersebut balik semula
Sembur primer kat permukaan calar tersebut...

Pastu baru lah cat sekeping pintu baru lah nampak cat tersebut rata... paastu baru lah sembur clearcoat plak lepas tu...

Harap Ianya Berguna
Ok lah n aje sikit sebanyak yang dapat kami terangkan tentang cara nak buat repair sendiri kesan calar kereta tersebut.... ni caranya kalau kita tengah sesak tak cukp duit guna aje cara ni... Insya Allah mudah-mudahan dengan cara ni korang bolehlah jimatkan wang poket korang nak gi bengkel cat okk...

Sila tinggalkan pesanan.. Komentar.. atau saranan kami cuba perbaiki.. Bagi memantapkan lagi bahan pada episode akan datang di ruang Comment atau Chart Room.. Tq..

34 comments:

Lya Colours said...

kereta sy dah lama, kancil lama. so far x banyak calar tp hari tuh ada mamat motor ni, kat traffic light, seboleh2 dia nak lalu sebelah kete kita, sampai terseret apa benda ntah and ada kesan kat pintu. uuwwwaaaaaa

ParkAir said...

Betul ke kalau salah wax, kereta kaler putih boleh jadi macam luntur. Sebab kete aku kalo letak sebelah kete putih lain akan nampak kurang menyerlah la, padahal baru je lepas basuh.

::FAIZ FARISH:: said...

kete aku tu bukan tahap calar lagi tahap kemek pun ada. Org langgar lari... cis. Malas dah nak jaga....

Tunggu la ada duit, baru cat satu body

en_me said...

ingatkan soh beli kete baru.. ahaks

en_me said...

nasik tambah: psl soklan ko kt blog me: eeemmmm betul tu gi ke selatan benua paling selatan tanah paling selatan area kukup laut dan tanjung piai…

yep, me ada citer dlm blog lamer:
http://memanglumayan6.wordpress.com/2009/05/26/monkey-on/



sorila bro, kita baru kenal kanns..

Mr.Z said...

banyak juga ye langkah2 nak hilangkan kesan calar nih.. lagi2 yang degil dan dah lama.. thanks share info ni bro..

Faisal Admar said...

Kalau cat kereta lama dalam 10 tahun, boleh wax lagi tak?

ijatnuar87 said...

walla...bagusnyer...nak polish tu guna grindder pom boleh ek..yang bulu2 dier tu ader jual ker?

Lara D'yuni said...

ooo macam tu.. mekasih na... t blh try

Nazz@Purple said...

ooo cam tu eh..aritu..keta nazz kene langgar..anto je kedai..ok dah..tak de kesan langsung..

afendi ariff said...

kalu calar baik aku htr kat ko je bro...
heh!

E.d.Y said...

aku xde kete...tp pernah calarkan kete cikgu dulu..hahahaha

Mr.IX said...

nnti aku dh ada kete leh r baca blog ni...heheh

ZWAN SABRI said...

keta x penah becalar lagi and arap2 x akan becalar la.. hehe

Betta sp said...

keta ada je calar2, tapi biar je la asal bole jalan lagi..hehehe

NICK IRFAN said...

wah! boleh hilang rupanya? aku xpnh lagi mengalami kereta calar ni tp ape2pun lps ni kalau jadi ke? ikut cara ko kat sini la..

Myvitrd said...

kekadang kita jaga macam mana pon mesti calar..lagi2 parking dekat flat atau apartment ni..

s h e e said...

hurm...kete sy pon ade calar jgk...ade yg boleh buat sndr...tp ade gak xleh sbb xde bahan...btw,thanx for da tips afzainizam... :)

Mat Kriss said...

Salam dari warga kerja Krissauto..

wahh..info yang sangat berguna. thanks :)

Ina said...

salam ziarah....bagus info-info ni..awak keja kat bengkel ke??

luccaslan said...

alamak....kereta persona gua dah calar langgar pasu baru kuar je x sampai sebulan.. :(( info yang sangat2 berguna!

Fahmi Mahat said...

peh detailnya. terer2... :)

ada scratch panjang belah tepi kete saya, tapi tak tau la jenis calar yang smpi ke cat ke tak.

apa pun saya nak try polish + wax mcm sdara cdgkan. =)

yang suka entri ni,
FahmiMahat

Hobi said...
This comment has been removed by the author.
Mohd Areff Helmi Razak said...

Salam bro, tnya sket. Mana nk bli scratch repair kit yg bgus? Utk mkluman sy mnetap di shah alam. Thanks

Mohd Areff Helmi Razak said...

Salam bro, tnya sket. Mana nk bli scratch repair kit yg bgus? Utk mkluman sy mnetap di shah alam. Thanks

mursyid said...

Kalau nak dptkan spray dalam tin aku bley cadangkan kedai Aikka..banyak cawangan sekitar Malaysia..cuma kena tahu color code kereta..aku pun dah beli 1 tin RM28. Color code keta Aku A0197 (Saga FLX - elegent brown). Clear cot RM25. Kalau yang duk Shah Alam, ada kat Taman Perindustrian Batu 3, Jalan Penyelenggara U1/77...

Ni website dia:https://www.aikka.com.my/branch.html

faizul badri said...

Kalau calar-calar cat kereta tu boleh try produk ni:
Fix It Pro - Scratch Remover.....
Mana tahu berkesan.
Cuba layari:
http://muslimchoices.com/?p=scratch_remover&s

Hana Khairi said...

time kasih bagi info ni...sangat membantu....tinggal nak repair bahagian yg nampak besi jer maklumla kete baru sebulan da bergesel hihu

Siti Nor Azizah Md Zin said...

Untuk calar ringan boleh guna basic h shaklee.rmxx shj..untuk maklumat lanjut watsapp 0197752407

preety lila said...

Kat mane nak beli touch up paint tu ye??

preety lila said...

Kat mane nak beli touch up paint tu ye??

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Fatimah Mohamed Lazim said...

Better diy kesan cat tertanggal akibat bergeser guna ezy touch up paint atau hantar kedai simen n cat rm350..kereta baru guna 2 bln..huhu

Kereta x de kemek pun..

Nurul Fazira said...

Kalau kereta baru langgar dinding sampai nmpk besi tu mcm mana ye? Boleh ke diy?