Monday, July 18, 2011

Tip Hilangkan Bauan Durian Dalam Kereta


Pertanyaan yang diajukan...

ct_norul : nak tanyalah bro ni, mcmn nak hilangkan bau durian dalam kereta ek??? Ada petua tak?? Dah naik pening dah ni.. Masuk kereta kena bukak tingkap.. Kalo on aircond bau dia menusuk betul..

Jawapan Kami..

Seperti yang semua sedia maklum, musim durian telah pun kembali menusuk hidung kita semua sehingga sendawa di dalam kereta pun bau durian. eeuuuuwwww! jangan amalkan ye, tak baik untuk pernafasan orang sekeliling.

Ok balik pada Soalan ct_norul.... Bila dah dimasukkan durian dalam kereta tuh bau dia pastinya meninggalkan kesan yang mencengkam hidung..kembang kempis hidung menahan baunya...yang tak tahan tuh biler bau durian tuh melekat-lekat kat dalam kereta.. Pasti korang pening kalo naik kereta nanti....Wal hal durian dah kiter keluarkan semua tapi masih tak hilang bauannya..

_______________________________

Tip Hilangkan Bau Durian Dalam Kereta

_______________________________

Cara murah dan mudah untuk kita menghilangkan bau durian di dalam kereta adalah dengan mengikut petua orang tua-tua macam kat bawah ni...Korang boleh cuba dulu,tapi bau tu memang tak akan hilang dengan serta merta..

1) Cara ni mudah...Korang hanya perlu balutkan buah durian tu dengan daun seperti daun ubi kayu atau betik atau ape ape daun la yang kelebarannya boleh menutupi kelebaran buah durian tu..pasti bekesan hilang bau durian tu..

2) Kalau tak nak durian tu berbau letak lah separuh buah nenas yang telah di potong.. bau durian tu akan diserap oleh nenas tu.. cuba lah yerr...

3) Cuba letak daun pandan..terus hilang baunya..tapi bau pandan la plak kat dalam kereta nanti...

4) Letakkan beberapa keping roti dalam kereta tu, (tak kisahlah Gardenia ke, High5 atau roti seangkatan dengannya) tutup kesemua pintu dan tingkap, biarkan beberapa jam... insyallah.. bau durian akan hilang.

5) Letakkan beberapa ketulan kayu arang di kawasan yang berbau durian . Arang akan menyerap kesemua bau-bauan tersebut.

6) Serbuk kopi (tak kisah cap apa pun) juga boleh menyerap bauan tak sedap.. bungkus serbuk kopi dalam kain atau masukkan dalam bekas kemudian letak dalam kereta..

7) Letakkan semangkuk serbuk penaik (Baking Soda) di dalam kawasan yang berbau kurang enak ..Bau durian tu juga akan hilang diserap..

8) Letakkan bekas cuka di dalam kawasan yang berbau kurang enak. Cuka akan mengurangkan bauan durian yang kurang enak tersebut.

9) Atau masa bawa durian tu, Masukkan semua buah durian dalam bungkusan plastik bag dua tiga lapis kemudian ikat ketat-ketat sebelum letak dalam bonet kereta…Pastu buka semua tingkap kereta masa drive tu…jangan pasang air cond.. so, tak ada la kereta berbau sangat ...Biarkan udara memasuki kereta baru anda itu.


10) Kalau rasanya tak sanggup kereta bau durian. Lagi senang jangan letak durian dalam kereta... Kalau nak makan durian pun makan kat luar ajerrr.. jangan bawak balik...
Adengan musim durian ...


Kegilaan durian Semakin Menjadi-jadi..kau ingat engkau yang paling gila kan durian... Rambut pun tajam terpacak macam duri durian.... fanatik betul?
Segala saranan, pandangan & komen untuk kami teliti dan perbaiki.. Silalah diutuskan di ruangan Chart box atau coloum comment.. Thanks.

33 comments:

logorithm said...

Dalam kereta I memang ada diletakkan beberapa ketul arang kayu. Memang ok tak der bau... tapi belom di-test ngan durian lagi. :-)


Terbaru dari Logokoko:

[13SX] Makcik bertudung labuh KENTUT dalam lift!

[U] I menang lagi!

[U] Tikus mondok yang peramah

IMANSHAH said...

saya pnah cuba arang ngan pandan..memang berkesan

LiFe KaMi said...

banyak rupanya tips nak hilangkan bau durian yer,
sebelum ni mmg tak pernah bawa masuk durian dlm keta takut bau,
pasni bole la beli sebakul..hehe
thanks bro..

tehr said...

wah, banyak juga cara dan bahan, bro
aku biasa dengan arang je
thanks

Ibnushukran said...

lamatak datang sini bro afzainizam..bnyak nya tips, ingat roti je ,rpenya bnyak lagi bnda boleh hilangkan bau wangi durian tu.. hehe.. y pnting durian bessst!

Lya Colours said...

saya x makan durian pon musim kali ni. tapi hari tuh p kenduri rumah member, dia buat masak tempoyak daun kayu. fuhhh sedap gila. hahaha

Nazz@Purple said...

lame tak singgah sini..bro ape khabar?..hehehe..

tips berguna ni..ujung bulan nak blik kg..msti bw durian punya..

en_me said...

penah dengar, thanx for the info bro.. ehehe

Prince Halilintar said...

prince seronok dtg sini..macam2 tips ade..thanks for this info bro..mmg best la.

Papa Mifz said...

tips yg ke 10 paling efektif...haha

aziekz said...

durian mmg best beb,,heee..

cikguden said...

guna roti pun boleh ek. baru tahu

NOOR FATIN said...

memang musim durian skrg. sedap betol. hakhak

kalau berbau dalam kereta memang xtahan. tmbh2 kalau jalan jauh, cnfrm pening =,=

tips yang bagus! bleh amalkan :)

SHaRKFiQ SSM said...

banyak barang2 yg senang nak cari nk hilangkan bau durian.. slalu guna daun pandan je..

btw, mai la jamu mata tgk buah durian, import dari Balik Pulau, Penang~ ^^

ayie said...

wah banyak cara yee.. tak tahu plak ..huhu tapi yang pandan dan arang biasa dengar..yang lain lom ade orang buat lagi

Edy Zaidi said...

baru tau cara nak ilangkan bau dorian...thanks bro

Nerzhul said...

bagus tips ni. bukan saja masalah enjin dan body, masalah bau dalam kereta pun ko boleh settle ye bro. hehehe...memang memeningkan bau durian dalam kereta.

kayrul-shah said...

banyaknya petua nak hilangkan bau durian..selalu pakai roti jer

asrul rae x said...

nak hilangkan bau hapak kasut pun boleh gak cara ni afzan.

lepak kopi dalam kertas, then masuk dalam kasut. insyaallah bau hapak akan diserap kopi.

ini saya baca dalm majalah lama, variasari.

asrul rae x said...

kalau letak arang dalam kabinet kasut pun ok gak kot. nati ade masa nak test. raya dekat dah. haha.

Ct Arina said...

pehhh hebak r.. da macam nenek2 je taw petua mcm2.. hihik ;D tengkiu 4 sharing!

HEROICzero said...

paaki arang tu paling senang , dan efektif setakat ini . letak dalam bekas , kereta pun x kotor .

nabilah_2908 said...

sy pernh try guna roti tu...tk bape berkesan..makan masa dua tiga hari gak baru la bau tu hilang... ;)

Admin P@P said...

Assalamualaikum.
Kalau sanggup makan durian, sanggup jugalah nak tanggung risiko mabuk dek bau durian.
Setakat pengalaman saya lepas punggah durian, biarkan semua pintu dan bonet terbuka buat seketika.

TQ

afendi ariff said...

pergh....gambo last mmg tak blh blah....mcm durian belanda pun ada...heh!

Alan said...

sembur perfume je..bukak pintu tingkap keta jemur bawah panas.nanti hilanglah bau tu.

Eazy Izzuddin said...

thanks 4 da tips bro...
mmg tak shuke bau durian ni hehe
xD

A'IM said...

guna daun pandan tu sangat ideal..boleh tambah sebagai pewangi kereta...

Bro:: selepas ni dah tak boleh drop link kat komen sebab dapat info blogger.com detect sebagai spam dan blog akan di remove..

pha is said...

kalau arang tu memang terbukti dari segi sains..sbb adsorptionnya tinggi... dalam bidang farmasi bnyak guna...

APAN said...

x penah pun dengar petua ni semua.satu pun x penah.huhu...

abg aku sebelum ni selambe je masuk sebonet penuh durian dlm kete dia...xde la bau sngat kot...xtau la...

black cat said...

wah byk tul tips...
leh try ni ltak dlm keta...
tq..

avam ming said...

bro, nk share info ni boleh x ? huhu

Mohd S Latif said...

Untuk menghilangkan bau durian dalam kereta dengan serta merta, gunakan Freshone Odour Killer. Untuk maklumat lanjut sila lawati https://www.facebook.com/freshoneok