Wednesday, October 12, 2011

Tip Cara Mudah Bersihkan Seat Kereta


Pertanyaan yang diajukan..

guest: ader X cara paling mudah nk cuci sarong kerusi kete, psal air jatuh. de bau hapak dah.
atika :mcmne nk bersihkn seat keta jenis kulit..bole pkai sebarang pencuci ker..
Jawapan kami..
Thanks bertanya pada guest (tah tak tau nama) dan atika.. So saya hanya dapat berikan sedikit saja cara ringkas macam kat bawah ni
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Tip Cara Mudah Bersihkan Seat Kereta
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Ada tiga jenis Sarung kusyen / Seat kereta yang umum digunakan iaitu kulit, kain dan PVC (bahan sintetis).. Tapi tidak semua pencuci bersesuaian untuk kegunaan cucian sarung kusyen kereta tersebut.. Contohnya Sarung kusyen leather ( kulit ) tu hanya boleh guna pencuci leather yang bersesuaian sahaja... Jangan main sembarangan Foam pulak... Foam yang digunakan harus ikut kesesuaian jenis Fabrik dan jenis leather yang digunakan sahaja..

A) Membersihkan Sarung kusyen jenis Fabrik kain.
-Secara umum penggunaan fabric kain pada seat ni tak panas..cuma kalau guna fabrik kelemahannya tangkap habuk dan kalau air minuman ker atau makanan tumpah payah sikit nak hilangkan kesan tumpahan. Seterusnya lama kelamaan memerangkap bau hapak...

- Sarung kusyen kereta akan nampak berpeta-peta dan bercapok-capok nampak sangat kesan kotoran kesan tumpahan air tu bila dah kering
-Kalau pasal nak cuci kete sendiri..Sekarang ni ada macam macam product stain remover untuk bersihkan kotoran pada Seat kereta

-Setakat ni brand yang saya rasa ok, mudah dan senang nak gunakannya adalah dari products Turtle Wax Power Out! Atau Waxco Tough Stain untuk membersihkan kotoran pada Seat Fabrik kereta.


1-Spray kan Foam tersebut pada tempat kotor di fabrik tersebut…Lumurkan Spray cleaner pada bahagian yang ingin di bersihkan secukup rasa... Biar seketika..
2-Kemudian tonyoh-tonyoh buih foam tu hingga kotoran tu tanggal…Boleh juga tonyoh dengan berus tapi pastikan berus ni lembut je.. Lap kan dengan kain pastu.. Dah bersih
_______________________________
B) Membersihkan Sarung kusyen PVC / PU Cover Seat
-Polyvinyl chloride (PVC) banyak gred. Dari betul-betul menyerupai leather hinggalah ke nampak mcm pvc betul. Dari kualiti yang tahan koyak hingga ke senang koyak. Dari tebal hingga ke nipis.Tetapi kelemahannya adalah bahannya sangat panas dan bahannya akan mudah pecah
-Jenis PU lebih bagus dari PVC lebih tahan & kurang panas dari PVC

-Cuma kalau gunakan PU atau PVC ni perlulah diberi perhatian dan sentiasa dibersihkan dan gilap selalu supaya tidak menjadi keras, merekah dan lapisan luarnya mengelupas sebab overheat kepanasan.

- Boleh cari products, Waxco Auto Odour Atau STP Multi Purpose Cleaner untuk kegunaan pembersihan Seat PVC/ PU kereta Korang…
- Penggunaan bahan kandungannya tidak memberikan kesan terhadap PVC dan PU menjadi mudah mengeras dan pecah-pecah..
-Spray kan Foam tersebut pada tempat kotor di Seat PVC tersebut… Biar seketika… Pastu boleh lapkan bersih-bersih
- Kalau ada bekas air tumpah atau bekas makan tumpah senang bersihkan dengan product tersebut
_______________________________
C) Membersihkan Sarung kusyen kulit ( Leather Seat )
-Jika Sarung kusyen atau seat kereta korang diperbuat dari kulit ( leather) elakkan membersihkan kotoran menggunakan kain yang terlampau basah kerana sifat leather boleh menyerap air. kelembapan boleh menyebabkan kulapuk dan memerangkap bau yang kurang menyenangkan
-Memadai dengan penggunaan kain yang kering bagi mengelakkan berlaku kerosakan permukaan kulit berkenaan.

-Sinar matahari, kelembapan dan debu juga dapat membuat kulit seat kereta cepat kering, mudah retak dan pecah-pecah (terkelupas)



-Kat sini saya syorkan cari products
meguiars leather Cleaner & conditioner Atau Turtle Wax leather Cleaner & conditioner untuk membersihkan kotoran pada Seat kulit kereta Korang..
- Selain dari membersihkan dari kotoran.. ianya juga mengandungi conditioner agar
permukaan kulitnya lembut dan elastis


1-Vacum dulu seat korang untuk buang habuk dan debu terlebih dahulu.. Pastu ambil kain spray leather Cleaner & conditioner pada kain tersebut atau Span pun boleh..
2-
Lapkan seluruh permukaan seat kulit tersebut sehingga lah dirasakan bersih..
_______________________________
Adengan Tak mau di lihat ???

Kereta bau hapak segan bila orang lain masuk kereta??
Mungkin dalam kereta tu ada kelembapan yang tinggi. bau tu mungkin datang dari kekotoran pada kusyen atau carpet dalam
kereta tu. Kusyen juga menyerap 70% bau dari dalam kereta termasuk lah bau rokok,peluh ,bau muntah anak, bau air tumpah, bau makanan dan sebagainya.. So kalau rajin sila lah cuci kusyen kereta anda…

Segala saranan, pandangan & komen untuk kami teliti dan perbaiki.. Silalah diutuskan di ruangan Chart box atau coloum comment.. Thanks

24 comments:

aziekz said...

السلام عليكم...

owh...tak pernah lg bersihkan seat...
sbb still bersih...tp..bab habuk2 ni mmg melemahkan...huhu//
terima kaseh info ini,,,:)

Fadzli Amir said...

Salam Bro..lama tak singgah sini...thanks info...kereta aku pun ada gak masalah ni...hehhee

khairul said...

sy vacumm ja

Bigdaddyz said...

cantik tu ...boleh cuba ni...tenkiu2...good info

nabilah_2908 said...

oh ada sabun khas ye...

biasanya sy guna sabun basuh baju...tp itu pun agak payah juga nak hilang..kena buat 2 3 kali baru hilang...

Alan said...

seat dah balut dengan sarung baru tapi warna dia dah bercapuk sebab kereta selalu jemur tengah panas hehehe

Yastro said...

tengs bro...bila ko buat entri ni aku teringat lak pada d/board keta aku yg ade kesan double side tape...payoh nk ilang lak tuu....

#Nti aku cari entri2 lama ko...ader ke idak pasal cuci d/board.

Woofer Storm said...

thank bro,baru tau ni..seat kerta sy guna kain nya,kalau kotor selalunya guna air biasa je..hehee thank sngt2

HEROICzero said...

selalu hantar kereta cuci , minta dia cucikan sekali seat . vakum je la pun .

cikguden said...

bab bau ni memang tak boleh tahan. memang kena cuci segera

Nizam Ijam said...

terbaik!

contilover said...

very nice tips.. Zam, macamane nak share pos ko nie kat FB yer??

logorithm said...

I rasa peta-peta kat kusyen fabrik tuh bukannya dari kesan tumpahan air...

Har har har! :-D


Terbaru dari Logokoko:

[U] Strawberi pelik

[U] Proton Satria Neo menyerupai binatang apa?

[U] Dijumpai mati di padang golf

Papa Mifz said...

kete den seat nye pun dh kepam2 sikit...huhu

kayrul-shah said...

ko nie macam memahami je masalah yang tengah melanda kereta aku nie...mujur la ko bagi tip cara nak cuci seat jenis fabrik kain nie kalau tak ngeri aku nengok kereta sendiri..hehehe

Eazy Izzuddin said...

yeah...
akhirnya tahu cara nak cuci seat..
thanks brooo..

encikReza said...

thanks for d info
nnt aku up citer aku bersihakn seat
hahahahaaaa

Prince Halilintar said...

bagus2 info ni..amat berguna...mudah dan simple..

nas said...

salam
maaf lama xsinggah sini
hehehe
seat pernah dulu tumpah air
habis susah gila nak lap
tatau lak camne ayah aku lapkan.. hehe

Unknown said...

Salam

Kalau nak hilangkan kesan dakwat pen pada leather seat lak macam mana??

.::: Princess MOMOY :::. said...

bro kalau boleh leh tak bagi harga (estimate pun takpe) produk yang bro suggest tu
senang nak budget. tq
cari email bro tapi x jumpa

mama_damia said...

turtle oxy power out 2 ada jual kat mana?

admin said...

Jika nak cuci kusyen kereta yang berbau hapak. Bau air kencing. Bau muntah.
Hubungi kami 016 7698969 Johor Bahru.
Cucian air panas dan vacuum. Kering dalam masa yang singkat.
Hilangkan bau busuk atau tidak menyenangkan.

Asrul Ra said...

Harganya di mydin, 1 botol tin 500ml dalam rm15.90..