Tuesday, December 20, 2011

Overhaul Motorsikal


Soalan yang diajukan

syah125 nk ty cket..lps ovrhaul enjin,block sume la.,g lnjan mto smpai 140.so die akn mnjejaskn enjin tue tak..??
Jawapan kami..
Thans pada
syah125 bertanya... maaf lambat balas... Sebenarnya saya bukannya pomen motorsikal pun.. nak jawab pun tak pandai... cuma saya bagi pandangan macam kat bawah ni.. so kalau salah sila betulkan yerr..
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Top Overhaul dan Full Overhaul Motorsikal
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Overhaul adalah proses pembaraian enjin secara total..
Ada yang cakap overhaul sama semaksud barai enjin atau turun enjin..



Kenapa perlu Overhaul
1-Bila kuasa enjin dah mula berkurangan tahap perfomancenye dan kuat makan minyak. mungkin salah satunya berpunca dari pemendapan karbon
2-Bila komponen enjin iaitu sampai satu masa, komponen dalam enjin akan menjadi haus...
contohnya.. bearing, oil seal dan lain-lain...maka proses overhaul perlu dilakukan untuk menggantikan kannya.
3-Bila motorsikal kita dilanda masaalah dalaman.. contohnya apabila motor kita keluar bunyi piston ring,conection rod.maka barang-barang yang perlu di tukar contoh nye chain , piston , rod, ring, bearing dan gasket....tapi bergantung pada keadaan.
4-Bila ada kebocoran di bahagian dalam enjin. kebocoran itu menyebabkan enjin akan membakar minyak enjin secara berlebihan. bahasa pasar dipanggil makan minyak enjin / hitam.Biasenye kalau makan minyak hitam ring piston dah longgar tukar saje bahagian piston ring.....
5-Bila motor tersebut enjin jammed.. Banyak melibatkan penukaran barang yang terlibat. Sebab tu dinasihatkan supaya overhaul sebelum enjin jem..sebab selepas enjin jem lagi banyak barang dalaman yang perlu ditukar kemungkinan piston lekat, ring lekat, piston pecah, piston pin patah atau rod bengkok
6-Bila enjin overheating, minyak hitam kering dan ini banyak, piston ring/valve seal dah tak tiptop atau oil pump dah tak mantap

Ada 2 jenis overhaul.
1) Top Overhaul
Top Overhaul ni adalah bukak semua area topset atau head block melibatkan head, piston, cam, valve.. Terutama bagi motorsikal 4 lejang .. top overhaul perlu dibuat untuk menggantikan valve seal, buat setting clearance dan kemudian dibuat grind valve (orang kampung sebut grembal). segala karbon akan dicuci secara manual..




2) Full Overhaul
Full Overhaul melibatkan komponen-kompenan yang kat bahagian bawah seperti block, bearing gearbox, cluth, crank shaft, connecting rod, piston dan ring. Kena turun enjin selain tu kena cuci block.. Selalunya kalau enjin dah jem kena buat full overhaul kerana komponen enjin dirawat satu persatu..



kalau ada duit lebih sikit.. Bagi mat-mat motor hardcore yang nak upgrade kasi lebih power...
( sebetulnya tak digalakkan dan dibenarkan langsung) so diorang buat
macam kat bawah ni..


1) Korek = porting blok ni fungsi dia nak melawaskan enjin dan jugak secara amnye nak naikkan power motor kena besar lubang ekos dan 4 lubang udara (besarkan inlet dan outlet) porting ni kita buat kat bahagian head

2) Potong head = tinggikan compression motor. Muka piston akan lebih rapat pada head, dan jumlah tekanan akan bertambah.

3) Rebore = besar kan lubang diameter silinder dan saiz piston (besarkan bore) secare amnye pickup bertambah tapi tak banyak,depends kat saiz piston, dan juga mengubah nisbah mampatan enjin. Rebore ni hanya digunakan untuk block jer

4) Polish = bersihkan lubang-lubang intake kat blok supaye lebih licin dan smmoth.. polish balik intake dan outlet. supaya kelancaran "pernafasan" enjin dapat dipertingkatkan.

Masalah yang perlu dihadapi
anyway kalau korang nak korek block atau besarkan inlet dengan outlet( kalau besarkan lubang exzos ha tu memang buat problem le)...Yang senang dan nak mudah masuk aje barang racing .. jadi takyah nak susah-susah korek block ke hape ke.. lepas dah tak nak pakai barang racing tukar boleh masuk balik yang original..
_______________________________
PESANAN KAMI..

Back to point syah125
Diingatkan jangan pulak korang melenjan motorsikal baru keluar kedai ke, motorsikal baru lepas top overhaul ke, full overhaul ke, rebore blok ke, motorsikal baru lepas tukar blok racing ke sume kene pantang. ( macam waktu pantang orang beranak bersalin).. Motosikal yang baru dibaik pulih atau overhaul tidak boleh dipecut sewenang-wenangnya ...



Permukaan komponen motorsikal tersebut memerlukan proses kematangan yang betul dan menjadi lebih bermasalah jika dibuat melenjan. Kerana risiko berlakunya kerosakan semula tinggi kerana permukaan yang kasar dan logam yang belum matang yang hanya didapati melalui proses pemanasan enjin perlahan serta sekata. Jika enjin rosak semula selepas dua bulan selepas overhaul itu mungkin sesuatu tidak kena berlaku sama ada alat ganti digunakan tidak tulen dan cepat rosak atau proses itu tidak dilakukan dengan betul mengikut spesifikasi kelegaan betul.

Sila tinggalkan pesanan.. Komentar.. atau saranan kami cuba perbaiki.. Bagi memantapkan lagi bahan pada episode akan datang di ruang Comment atau Chart Room.. Tq..

72 comments:

Papa Mifz said...

main lenjan jer..sampai mcm tuh pecah nyer yer..

Yastro said...

Mau cecah dlm 6/7 ratus jugak nih kan bro?? Tgk pada barang apa yg kene ganti.....


#Moto aku pun dh tunjuk tanda2 mcm yg dlm entri ni jerrr.....isk..isk..iskk

ABU said...

aku tak tahu pulak jenis2 overhaul ni.. tapi kalau engine botor aku bunyi macam pelik aku mula la fikir lain2.. terus gi antar bengekl..hahhaha nice info at least kita tahu apakah apakah.. :D

Alan said...

jarang orang buat overhaul motor ni aku tengok..selalunya dorang pakai sampai rosak lepas tu repair je.

keretapun kalau jenis dah cecah 15 20 tahun baru dorang nak buat..kadang kadang terus tukar kereta baru hahaha..

aku nak overhaul keta aku tu tapi masalahnya bengkel xde keta spare tuk aku pki pg keje..so tak buat le sampai sekarang

khairul said...

sy pki ex5(beli baru) dh 4 thn..perlu tak major servis ? skrg ni cuma tukar myk hitam dan plug saja

cikguden said...

motor aku yang tahun 97 tu rasanya tak pernah overhaul lagi. huhuhu

logorithm said...

Oooo... gitu caranya nak tingkatkan power motor. Untuk kereta pon sama lah?


Terbaru dari Logokoko:

[U] Deretan rumah kedai yang paling hodoh di Malaysia!

[U] Video khas ulangtahun ke-18 Tragedi Highland Towers

[10PG] Kenapa b*bi yang menjadi mangsa?

tehr said...

anak lelaki aku memang suka dengan bab ni
dia buat sendiri je
tapi tak pernah pun jadi elok
haha
duit je yang selalu habis

Woofer Storm said...

dasyat2...
lum pena lagi wat overhaul ni bro.hehe

#ada benda nak tanya,tapi nantilah bro.ehhee

encikReza said...

mana pegi lama menghilang bro?

dhiera said...

makna ye, selepas overhaul kite kena jaga kereta atau motor kita sama macam kita baru beli la ea. tak boleh bawa laju2 sangat~

khaiday92 said...

yang gremble 2 kalu bocor jew...kalu xbocor xyah ar....cm ne nk thu bocor ke x??pandai2 ar pikir

Haq P R I D E said...

blog ni bgus r... mmberi semngt untuk ak mmbuat full overhaul n top overhaul..

Fadhlan Sahlan said...

Bos.. blh bgtau cara nak seating tamplate head lc135 ..? Lgi satu sy guna cab kips lama msuk lc135.. ape saiz mj dn pj yg ssuai sy guna. Sy guna block size 63mm dn head 19-22..

Haq P R I D E said...

terbaeeeeekkk.... full explain..

jamal alif said...
This comment has been removed by the author.
jamal alif said...
This comment has been removed by the author.
jamal alif said...

Saya dengar org kata overhaul lc135 rm1700. Btul ke?

abglan said...

Boleh terangkan kepada saya.sy ni baru je beli honda ex5 dream 100cc,Dn baru gak guna moto jenis ex5 ni.tapi x tahu le betul ke apa ni bunyi moto bunyi kasar je semacam.bunyi taimingchan pun kedengaran.enjin bunyi mcm tu kereta remot.sedangkan belum bawa laju pun.rpm baru 200km.xkan moto baru beli bunyi enjin kasar je.sedangkan honda ex5 memang terkenal enjin tahan lasak.

Ok.tolong fahamkan sy sapa yg tahu.permasalahan moto baru sy ini.

Adam Zainudin said...

Boleh upload kan video cara memasang enjin tak ? ...saya bab2 enjin je xtahu,yg lain dah tahu,enjin jer xtw apa lansung ...kebayakkan dlam youtube xder slowmotion,dan xbg pnerangan langsung ...

GMH HEALTH BEAUTY said...

ni tgh tersadai di tash matash di bangi sebab motor problem ... kena overhaul motor modenas gt128 kena RM700.00, terpaksa la ... enjin pun dah barai

nureqa said...

abg lan... motor baru beli mmg mula2 bunyi dia mcm tu..tp abg lan guna cam biasa je..xde papepown..

ikram muddin said...

Motor Saya Makan Minyak Hitam Bang, Abg Tau Tk Bahagian Mana Yg perlu Ditukarr.. Terima Kasih. :) :D

Adib Shuhaimi said...

bang. saya ni bru blajar. bleh x klau abg buatkn tutorial pasang komponen dlm head mcm pasang valve dan camshaft. please :*

Alley Jad said...

Salam sye nk tnye..kalau pesona saye nk masuk kn sprt rim 17jj..ape yg perlu saye tukar@ ubah suai lagi??

muhammad asdim said...

salam geng.,lc135 clutch..apa masalah kalau engine xbolh nak hidup.masa 2 nak start sekali je,memng smooth,.bila start balik(dlm keadaan gear satu) lupa nak nuterlkn jadi tersedak bukan,bila dah nutralkn dan start balik xbolh start dah,hmpir berpulh2 minit gak nak start,tpi dah xbolh start..keadaan engine start mcm nak xnak start jak,lepas 2 bunyi kat engine mcm bunyi besi bila ketuk kat engine...

terimaksih sbb ambik perhatian.

Muhammad faizal said...

kalau top overhaul agak2 keluar duit bape ratus ehh?

Handy Lala said...

Haiyoo

Handy Lala said...

sya mngunakan kriss 100. Bila sya nak msuk gear 1 dia trus lompat p gear 2 or 3 . Mcam mna nak atasi tu. sila beri tunjuk ajar..

Handy Lala said...

sya mngunakan kriss 100. Bila sya nak msuk gear 1 dia trus lompat p gear 2 or 3 . Mcam mna nak atasi tu. sila beri tunjuk ajar..

Handy Lala said...

Haiyoo

Amir Zahid said...

Kalau top overhaul ni kebiasaannya tempoh pantang tu berapa lama?

aida fitri said...

Boleh recommend tak pomen yg ok untuk honda ex5 area klang,meru,kapar.

aida fitri said...

Boleh recommend tak pomen yg ok untuk honda ex5 area klang,meru,kapar.

Unknown said...

Klau engko keras , Nk kena buad full overhaul ka top overhaul ?

Unknown said...

Klau engko keras , Nk kena buad full overhaul ka top overhaul ?

Unknown said...

Klau engko keras , Nk kena buad full overhaul ka top overhaul ?

lguana second hand said...

Aku pakai GT128 secondhand lepas setahun sebab selalu merempit clas plate problem, lepas tu rempit lagi rosak coil api... tapi puas hati sebab rempit tak ingat... enjin besar memang pagi2 susah hidup buka chock ok le.. lepas tukar spoket baru mesti laju... bab over haul tak pernah fikir sebab selagi boleh jalan tak jem, belasah je.. motor pun tak pakai cooling sistem senang jaga.... ingat kalau rosak tread in baru je, tak payah overhaul ..jimat duit hati puas

SM Ammar Binyahya said...

Mmg enjin honda sgt terok skg sy beli honda future pn msalah sme..pkai sblan bnyi kasar timing chain.xleh nak laju takat 100 je trun bkit itupon mcm nk runtuh enjin..sblan pkai da kena obehol

SM Ammar Binyahya said...

Mmg enjin honda sgt terok skg sy beli honda future pn msalah sme..pkai sblan bnyi kasar timing chain.xleh nak laju takat 100 je trun bkit itupon mcm nk runtuh enjin..sblan pkai da kena obehol

Castle Clash said...

Nk tnya ap2 psal moto boleh whtapp sya..skadar brkongsi ilmu yg cetek..

Castle Clash said...

Nk tnya ap2 psal moto boleh whtapp sya..skadar brkongsi ilmu yg cetek..

Castle Clash said...

Nk tnya ap2 psal moto boleh whtapp sya..skadar brkongsi ilmu yg cetek..

nurul adda said...

terima kasih. bertambah jugak ilmu saya ni. biasa la, kalau org perempuan macam saya ni, tahu guna motor je, servis ke tak, semua belakang cerita. ni motor dah problem, baru la nak ambk tahu apa benda la overhaul yg org kat bengkel tu dok sembang kan.

Noradibah Ibrahim said...

Bahaye tak rantai kecik tak elok? Ape function rantai kecik ni?

Mr Romaizi said...

Asalamualaikum nk tanye kalu nk tukar blik memang kene overhaul ke xboleh ke kalu x overhaul dan mcm mane dgn karburator pun kene overhaul ke kalu nk tukar?? Minx kerjesame yee harap ade yg balas

Mr Romaizi said...

Blok*

Hadiauto 96 said...

Enjin moto modenas ct 100 keluar bunyi msa free gear

Hadiauto 96 said...

Enjin moto modenas ct 100 keluar bunyi msa free gear

Hadiauto 96 said...

Enjin moto modenas ct 100 keluar bunyi msa free gear

Johari Ishak said...

Sape2 tau kos full overhaul terkini utk Honda EX5... Dan bengkel2 yang ok sekitar cheras - kajang..

boneka oi-oi said...

nak tanya klau enjin rxz jem apa yg ptut d buat top overhaul kh atau full overhaul dngan brapa agak kos nak buat.

zai zye said...
This comment has been removed by the author.
zai zye said...

Biasa dlm anggaran rm500 ke bwh bgantung nak tukar brg apa.

zai zye said...

Kalo ring melekat kat silinder cuma re-bore je..modal pn xbnyk..

Cepaiderman Cepai said...

Bahaya kalau ia putus, nanti ia libas komponen dalam enjin.

Saipul Bahri said...

Salam nk tnya sikit...kalau buat top overhaul berapa upah dia... x termasuk hrga brg....ada jiran2 saya suruh saya buat...tp tak tau nk letak hrga berapa...tkasih

Fandi Mai said...

nk tnya ckit bleh? sya bru je bka & pasang enjin mto sy,.tp ada mslh ckit.. gear non stop pla,. lepas gear 4 tekan skali lg trus msuk free gear..time ride..t.q

Naga Angah said...

tumpang tanya, kos kalau top overhaul honda ex5 berapa erk?

Unknown said...

Tumpang tanya, bila tga rider teriba ada bunyi ketukan kuat.da rehat 15minit,,start jalan bunyi tu hilang. Apa masalah nya tu..motor jenis ex5

Jimmy Tigerhitam said...

Tumpang tanya, bila tga rider teriba ada bunyi ketukan kuat.da rehat 15minit,,start jalan bunyi tu hilang. Apa masalah nya tu..motor jenis ex5

hafiz apiz said...

Check clearance tapet..mybe tu bhagian head

hafiz apiz said...

Sy amik 45 je...

Oma Mus said...

Yezzzaaaa... full overhaul. Belum upah pasang lg. Sekadar membeli brg brangan sahaja tu.

Arip Wardi said...

Tumpang tanye... Moto saye ade bunyi ketukan kuat kt block.. Mmng start je akan bunyi..bunyi dtng lpas moto jem sebab x tuka minyk itam.. Tp bole strt balik tp bunyi tu dtng.. Lepas tuka minyk itam pon kering balik sebab campur ngn petrol time pmbakarn..tnye kedai kne tuka block dan piston.. Betul ke? Motor sye jenis ex5 class 1

Arip Wardi said...

Tumpang tanye... Moto saye ade bunyi ketukan kuat kt block.. Mmng start je akan bunyi..bunyi dtng lpas moto jem sebab x tuka minyk itam.. Tp bole strt balik tp bunyi tu dtng.. Lepas tuka minyk itam pon kering balik sebab campur ngn petrol time pmbakarn..tnye kedai kne tuka block dan piston.. Betul ke? Motor sye jenis ex5 class 1

Unknown said...

myb ring piston dah patah klu minyak hitam pandai kering.. minta pomen buka blok tengok, klu x calar, ble guna blik.. ganti ring piston je.. klu calar, kne ganti blok baru

Meor Hamzah said...

Kalau jack rod patah tengah highway naya bohh, macam terjadi kat aku

Mohd Azwan said...

Servis tuh..kalau ada leaking kt enjin kasi cuci...

Norsafuan Narihan said...

2007 dulu aku ada beli ex5 no flex NCB. Baru keluar kedai gua lenjan laju beb. Sampai rumah turun sikit spoket. Ambikaw mencanak poie ehh. Asal lumba depan je. Seminggu lpas tu gua guna kopreta kriss. Perghh tu pun dah sodap. Sebulan, Kemudian gua masuk Head blok RAcing. Masuk spring class , cdi Kuel api racing. Gear box racing Je gua tak masuk. Perghh gile pickup lajak sumo hado. Asal lumba Je menang. Pelik kawan2 aku tengok. Hehee Blum blok JACKROOD lagi tu.. Tapi tulah, ENJIN motor gua ni masa kluar kedai enjin memang dah masak. Memang syok...

Norsafuan Narihan said...

Setakat 125 standard tu. Insyaallah Ex5 Main head blok, boleh follow duduk sebelah lagi Cucuk angin. Lc standard Tu jngan cakap lah. Say Bubye. Ex5 kalau dah buat bunyi padu poikk. Guna Paip mining AHM . Perghh bunyi stimm...

Unknown said...

Kalau kita stat moto tu...dia x blh idle dgn btol...stat hidup..ps 5,6 saat mati...lagi satu simptom nya ..krg kuasa memecut...main2 gear ada lak pick up...tp moto x pgi...