Saturday, November 6, 2010

Kereta Ford Escort Kereta Lama

Pertanyaan En Ramli ( dalam e-mail)
En. Ramli : Terima kasih atas kesudian tuan carikan bahan info untuk Kereta Toyota Corolla lama tsebut. Terlampau padat & berguna utk sy. terlebih detail tu. boleh sy jdkan panduan utk sy repair Corolla lama sy tu.
1. Sy ada pertanyaan lg. Kawan sy nak tanya berkenaan kereta ford escort dia. camana nak baiki escort lama yg bahagian lantainya bocor & enjin apa boleh sumbat kat escort tu. camana kalau nak baiki & cat balik.
2.Boleh x tuan berikan informasi ttg model keluaran escort lama2.
3.kl nak pasang skerting & spoiler boleh x?
Harap sekali lg tuan dpt bantu. terimakasih.

Jawapan kami.
Salam buat saudara Ramli. Terima kasih kerana singgah kembali dan bertanya pulak sekali lagi.. Insya Allah kalau mana yang saya dapat bantu saya cuba bantu berikan info tersebut..

Ok untuk pertanyaan kawan saudara Ramli tu, disini Secara ringkasnya dapat saya terangkan langkah-langkah repair kereta Ford Escort lama ni secara ringkas macam kat bawah ni..
Cam biasa kalau nak repair body ,spray cat balik dan tukar enjin.. first Buka enjin lah dulu.. Pastu repair balik lantai bawah tu.. kena potong mana yang reput teruk dan welding balik lantai ngan plate zink lantai..

Kalau ada spay part boleh tukar baik tukar aje. Tapi Spay part dia sekarang memang susah nak cari.

Dah tu.. Boleh simen dan gosok body kereta tu. pastu naik spray puty primer dan undercoat.. baru lah boleh spray cat yang nak dikehendaki..
Berkenaan dengan enjin ni saya pun kurang arif lah tapi kalau nak sumbat enjin 4AGE boleh muat tu.. kalau x silap ada kawan saya cakap enjin keta toyota ae111 pun boleh modifide masuk . tp tak pasti lah..
Lepas tu dah siap enjin di masukkan baru lah pasang part dashboard, lampu, kerusi dan acsesori lain-lain
Berkenaan spoiler dan skerting ni biasanya diorang modifide side skerting lain-lain model kereta .. janji boleh ngam masuk tu aje..
Sejarah Kereta Fort Escort..
Tentang model-model lama kereta Ford ni pun tak banyak keluarannya... Jadi kami berikan sedikit tentang latar belakang kereta Ford escort dari generasi ke generasi hingga tahun penghujung 2000 ..
Ford Escort Mark I (1968–1974)
Ford Escort Mark II (1975–1980)
)

Ford Escort Mark III (1980–1986)

Ford Escort Mark IV (1986–1990)

Ford Escort Mark V (1990–1992)

Ford Escort Mark VI (1995-2000)
Nostalgia Kereta Ford Escot...
Mengimbau kenangan lampau masa kecik-kecik... Kalau korang ade masa tu lahh...
Bila korang masa kecik-kecik disuruh melaram ngan kereta ford old skool cam ni... sambil menyanyi-nyanyi suka hati.. Bcos papa ada kereta..
Cehhhhhhhhhh...nyanyi pulak...???tp aku rasa cam pelik lak lirik tuh..sebenarnya aku ingat2 lupa daaa lagu tu..heheheh..ada sesapa yg boleh betulkan .. PON...PON...PON...
Segala saranan, pandangan & komen untuk kami teliti dan perbaiki.. Silalah diutuskan di ruangan Chart box atau coloum comment.. Thanks"

14 comments:

fik-autoz said...

nice info bro..smart ar keta ni leh sumbat enjin twncam..

Lya Colours said...

masa ayah kita muda2 dulu pon dia pakai kete ni

E.d.Y said...

betul ke lirik lagu tu??

kete tu mmg classic sngt

Eazy Izzuddin said...

atuk eazy dulu ade kereta nih hehe

entry baru:LEPAK2

Alan said...

keta oldskoll dulu2 memang best..memang minat keta lama tapi duit nak repair balik tu yang xda..

dmx said...

salam...
waaa...minat ngan kereta klasik

Faarihin said...

lebih kurang la tu lirik dia.. hahaha..

Mr.Z said...

salam..
wah nampak mcm rumit juga ye kerja nak repair2 ni.. kalau bg ak, jadi lain la jawabnya.. hehe

Nerzhul said...

kereta lama² ni kalo dah bikin body ngan cat smula memang cun..klasik beb!!

pawaka19 said...

smartla bro..mantop..walaupon da lama tp still nampak cantik..teringat masa kecik2 dulu..ayah beli proton saga 1st..bangga je rasa..

New Entry "Cara-cara Buat 'Toyol' Dalam Exam"

amin said...

salam bloggers,,,

dahsyat kasi bikin kerete...

Lutfi Sulaiman said...

Agak2 brapa overall cost kalau nak buat balik mcm ni?

Lutfi Sulaiman said...

Agak2 brapa overall cost kalau nak buat balik mcm ni?

Lutfi Sulaiman said...

Agak2 brapa overall cost kalau nak buat balik mcm ni?