Monday, November 1, 2010

Kereta Toyota Corolla kereta lama

Soalan Dari En. Ramli ( dalam E-mail )
Slamat Berkenalan. Saya ada baca blog Tuan d amat tertarik dgn info yg dberikan. Saya berminat utk mengumpul kereta toyota Corolla lama. Jadi saya ingin bertanya ..
1.Boleh X Tuan terangkan lebih detail ttg keturunan corolla ni (smua model kete ni y pernah kluar)..
2.Boleh tak berikan sedikit tentang model toyota 27 Series , 47 Series ,51 Series ,KE55, 65 Series, TE37, 61 Series .
3.Camne kalau saya ade Corolla lama y lama trsadai nk baik pulih balik. enjin boleh tukar tak, modifikasi body y reput teruk. kalau cat balik.. apa perlu saya buat?
Harap Tuan dpt bantu. TQ.

Jawapan Kami
Thanks bertanya... Eeeemmm agak susah nak jawab ni.. But kami cuba seberapa ringkas..
kami berikan sedikit tentang latar belakang kereta Toyota Corolla dari generasi ke generasi hingga tahun penghujung 90- an .. Tentang model yang saudara Ramli sebutkan kami selitkan kat sini agar lebih jelas..

Sejarah Keturunan Toyota Corolla
1st Generation Corollas
KE10, KE11, KE15, KE16, KE17, KE18
2nd Generation Corolla
KE20, TE20, TE21, KE25, TE25, KE26, TE27, TE28
1972 Corolla Levin Coupe TE27
nama lain Corolla Levin (Mango) menggunakan Engine: 2T-C, 2T-G, 2T-GR Chassis Code: TE27 ada dua model iaitu model Corolla Levin and Sprinter Trueno Start dikeluarkan pada March 1972 - Julai 1974 pasaran Japan Americas
3rd Generation Corollas
KE30, TE30, TE31, KE35, TE35, KE36, TE37, KE38, TE38, TE47, KE50, TE50, TE51, TE52, KE55, TE60, TE61, TE65, TE66
(1975 Corolla Levin TE37) Nama lain : Corolla Levin guna Engine: 2T-C, 2T-GChassis Code: TE37 Style: Hardtop Production Start Aug. 1974 - Aug. 1979 Pasaran untuk: Japan Americas
(1978 Corolla Levin Coupe TE51) Name: Corolla LevinEngine: 2T, 2T-B, 2T-C, 2T-GEU, 2T-U Chassis Code: TE51Style: Coupe/Liftback Production Start Date: Mar. 1976 - Aug. 1979 Pasaran: Japan Americas World

(1979 Corolla Hardtop TE55) Name lain: Corolla Levin Mengunakan Engine: 4K-C, 2T-GEU Chassis Code: KE55, TE55 Style: 4DR Sedan/Hardtop bermula May 1978 - Aug. 1979 untuk Pasaran: JapanAustralia
(1977 Sprinter Trueno TE61 ) Name lain : Sprinter Trueno Guna Engine: 2T-U, 2T-GEU Chassis Code: TE61 Style: 4DR Sedan, Coupe Production Start Date: 1977 - 1977 Untuk pasaran: Japan

(1978 Sprinter Trueno TE65) Lain-lain Name: Sprinter Guna Engine: 4K-UChassis Code: TE65 Style: Coupe Production Start Date: 1977 - 1977 Untuk Market: Japan
4nd Generation Corollas
KE70, AE70, TE71, TE72,AE72, TE73, TE74, TE75,


TE31 Toyota Corolla 1978
Seterusnya Soalan Saudara Ramli kami jawab dalam bentuk seperti dibawah ini... Secara ringkasnya kereta lama mcam ni memerlukan Kos yang agak besar untuk baik pulih... dari segi enjin dan luaran fizikal.... banyak yang perlu kita perbaiki.. Kat sini kami berikan gambaran Modifikasi kereta tersebut..
Camner nak baik pulih Bahagian enjin kalau boleh Tanggalkan dulu..
Penggantian dan repair body yang reput... Sama ada kena welding chassis dan semen balik body kemek..
Dah tu kena undercote baru boleh cat spray warna yang diminati..
Dah siap pasang balik part dan sistem kenderaan tersebut..
Kebanyakan enjin kereta macam ni dah tak ade dah spay part.. dan saya pun tak banyak yang tahu tentang enjin lama macam ni... Selalunya enjin kereta Toyota lama camni menggunakan enjin asal 2T-c...
kalau nak enjin yang lebih baik lagi.. masuk enjin 2T-GEU...tapi banyak nak modifide balik ...
Atau enjin 2T-G ... susah nak cari ni kalau ade pun mahal...
Ok kalau dah siap ... Pasang part acsesori .... Kalau nak rasa gempak lagi cari lah sport rem yang agak retro untuk dipadankan bersesuaian... OK pasal seat tempat duduk memang selalunya koyak atau span dah rosak.. ganti aje... kemudian pasang dash bord siap lah semuanyerrr....

Segala saranan, pandangan & komen untuk kami teliti dan perbaiki.. Silalah diutuskan di ruangan Chart box atau coloum comment.. Thanks"

20 comments:

Lya Colours said...

haha kesian pakcik tuh
mampuih nak membayar si ferrari

farouq said...

WAH,WAH & WOW:)

pawaka19 said...

pttla kawan aku selalu ckap pasal toyota KE ni..model klasik terkenal rupanya

New Entry "Old Hard disk vs Removable disk Dan Kedai Andartu Ehem2"

NICK IRFAN said...

wah! cantik jgk keta jenama ni.... hmm....

AngahSayang2314 said...

wah... cantik tue kalau dah back-up balik kan???
tapi kan nizam.. puas pak cik tue nak membayono kan????

::FAIZ FARISH:: said...

keta lama kalau pandai make up mmg cantik....

Admin said...

teringat aku kepada arwah keta lama..hehe

malam2 datang sini mau tengok keta :)

nas said...

eh..tak tahu plak ader kereta toyota corolla yang lama..setahu aku yang terbaru je..
pst- tp admin...plz change ur name..it may confusion between u and nizam..hehee

Alan said...

akupun suka kereta lama tapi duit nak restore balik tu yang parah..lagipun bukan senang nak jaga sebab masalah spare part.

Faarihin said...

kereta toyota Corolla abg saya yang dok tersadai tu.. ramai betul yang nak beli.. nak jual plak rasa sayang.. nak tanya lah kalo baiki semua2 benda kat kereta ni kan.. agak brape ribu habes?

Faisal Admar said...

alamak macam mana tu? adoi! ngeri la langgar keta mahal2.

dmx said...

salam...
antara peminat..series toyota
waaa....

Eazy Izzuddin said...

whoa...
ayah eazy de 1 toyota corolla ni time eazy baby2 dulu..
hehe

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

salam
dah tua kereta ni dah bercucu cicit beranak pinak

X's said...

salam...
saye ade kete toyota KE-35 tersadai kt umah ar bang. klu sye de spare part sndiri then nk suwo abg pasangkan. agak2 nyer ar, berape kos pasang je bang?

Fadly Caroll said...

wa ade der read u nye cite... mang x berbaloi nk kuar wang tp berbaloi ngan gune old skoooool der kbnyakn kos wat semula kete wa rasa dlm 10k gak kot

alex said...

saya nak spare parts ke 35. Kalo nak Jual contact saya. kumar 019 7741804. thanks

zam ley said...

Slm...bole tahu engin ape bole masuk ke30...n berape kos ..klo ada tempat.
Bole bgthu sy

0129799176

zam ley said...

Slm...bole tahu engin ape bole masuk ke30...n berape kos ..klo ada tempat.
Bole bgthu sy

0129799176

Mohamad Fakhri Abd Rahman said...

assalam admin, sy bermnat dengan kereta lama macam ni.. macam mana dengan sparepartnya? susah x nak mencari ? atau kat mana boleh sy dapatkan sparepartnya? saya masih belum memiliki keretanya, cuma survey2, mcm ke55 dan sebagainya..