Sunday, November 28, 2010

DIY Tip Spray Cat Carbon Fibre Effect pada kereta

MR. Viva bertanya lagi
Happy Birthday bro :D Terima kasih krn jwb soalan ttg CF ni ye. Mmg amat berguna maklumat tersebut pada Gua .Tapi ade x teknik menggunakan cat spray tin . kalau boleh bantu Gua lagi bro.

Jawapan kami
Thanks kembali . Selain dari tampalan sticker, ade cara lagi iaitu gunakan spray tin aeresol atau spray gun .kalau pakai cat spray atas bonet baru nampak real sikit kan ..

Barang-barang diperlukan:
Sekeping shelf liner ( getah tempat alas pinggan mangkuk, berbentuk petak-petak)
Spray Tin Aeresol warna silver, hitam dan Clearcoat
Masking tape

Tip Spray Cat Part kereta Carbon fibre effect..
First macam biasalah.... Gosok part tersebut dengan kertas pasir halus kemudian bersihkan dari kekotoran dan minyak.. Spray cat warna silver pada keseluruhan part tersebut...
Ambil shelf liner... potong ikut bentuk permukaan part tersebut... letakkan diatas (tutup) permukaan part tersebut..
Spray cat warna hitam atas permukaan sheft liner pada part tersebut... Spray Selapis aje sudah memadai tetapi pastikan semburan tersebut rata dan sekata .. kemudian biar seketika kering sebentar... tanggalkan sheft liner tersebut.. lihat hasilnya...
balas dengan selapisan spray hitam ( spray atas permukaan part nipis sahaja) menutupi warna silver tersebut... biarkan kering sebentar... kemudian barulah spray clear plak untuk kilat sikit...
Jemur lagi part tersebut... biarkan cat clear benar-benar kering.... barulah pasang part tersebut pada tempat asalnya...

Tip Spray Cat Carbon Fibre Effect Hood/ bonet kereta
Kalau korang tak mau tampal sticker korang boleh gak spray hood / bonet depan kereta korang... Korang boleh gak gunakan tip-tip ni...... Spray cat aje nampak corak fibre carbon tu... baru macam nampak bebetul real..Tekniknya lebih kurang sama aje ... macam kat bawah ni
Spray keseluruhan hood bonet kereta ngan warna silver.... Tutup keseluruhan bonet ngan Shelf liner... kalau boleh cari shelf liner yang agak besar ukurannya...
Selepas tu spray lah selapis warna hitam di atas permukaan hood bonet tersebut... Tunggu kering tanggalkan shelf liner tersebut... pastu baru boleh naikkan spray clear plak.... dah siap...

Segala saranan, pandangan & komen untuk kami teliti dan perbaiki.. Silalah diutuskan di ruangan Chart box atau coloum comment.. Thanks"

22 comments:

Lya Colours said...

selamat hari lahir =)

::FAIZ FARISH:: said...

aku nak buat Carbon Fibre Effect tu, tapi aku nak pakai sticker je. but kawan aku kata, kalau pakai sticker, kalau kena batu, nanti rosak. so tak jadikla aku buat. rasanya sesuai tak kalau kete elegan Green pakai kat hoot depan...

Alan said...

happy birthday bro

Nerzhul said...

grats bro!! selamat besday!! semoga sehat dan murah rezeki. :D

Lara D'yuni said...

wah... selamat hari lahir... nak kek sket... hehehe.... semoga murah rezeki slalu k

nas said...

bro..selamat hari jadi ek...
xtahu plak hari jadi ko....
nie hari jadi ko ke berapa ek?
kek ko dapat ke tuh? sedap nampak :P

Nazz@Purple said...

happy belated birthday..;) semoga panjang umur..bertambah2 murah rezeki..

E.d.Y said...

happy birthday jugak..;)

jAck ALvin buKAn suPErpoRnstAR said...

selamat hari lahir taiko!!

imanshah said...

selamat hari jadi ye afzainizam..terima kasih berkunjung ke blog saya

zsidentity said...

Selamat Hari Jadi ..:) wishing you all the best way comes.. :)

comel said...

wah!korang ni maken dasat la dalam make up kereta ni!
huh!cantik gile buat sendiri carbon fiber nye hod!tapi kalu sticker sulam 3M tu lagi semat!

tabik la!

Eazy Izzuddin said...

happy birthday bro
nk gak buh fiber kat bumbung enjin tu
cam cantik

s h e e said...

alamak...da terlambatla...happy belated birthday...semoga panjang umur n dilimpahi rezeki...amin... :)

Darkbatman said...

slamat hr lahir bro..
nk tye ne..
klau bumper depan keta, kate la aku nk ubahsuai sket, agak2 mahal x?ko ade kedai ke ape?

ParkAir said...

selamat hari lahir, thanks kerana banyak bg tips berguna..

hysman said...

happy birthday der...
kwn skrg ni mmg giler2 nk modify kete.. kete baru katenyer.. haha..
nnt klu pape gwa roger lu bro k..
kulai je kan.. hehe

ayunda maajis said...

ha? birthday ko? bile? eh? dh tua eh? ahaha..ok hepi besday..

farouq said...

he,he better late than never happy birthday may Allah bless u Mohd Afzainizam Ismail always..:)

fik-autoz said...

slm,maaf lmbt..slmt hari lahir bro

AngahSayang2314 said...

alamakkkkkk bole terlewatlak terjah blog nie...

broo sorry yer brooo apa2 pun epi belated birthdayyyyy yooooo

NAZRUL AZAT JAMIL said...

aiseh... sori mori... happy belated birthday to u, sori xde present ;-D