Wednesday, November 9, 2011

DIY Tinted Film headlamp & RR TailLamp


Pertanyaan Yang Diajukan..
Gen2 Bro ada tak tip nak pasang tinted lampu depan dgn taillamp belakang ?
Jawapan kami..
Thanks pada Gen2 bertanya… Cuma agak lambat balas sebab saya bercuti lerr… Apa pun saya cuba bagi pandangan secara ringkas seperti dibawah ni…

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
DIY Tinted Film headLamp & RR TailLamp

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Sebenarnya ada juga baiknya kita pasang/ tampal tinted film pada permukaan headlamp ni...
1-Selalunya kalau kita guna headlamp jenis plastik punya, permukaan luar lampu ini akan menjadi kusam, kekuningan dan pudar disebabkan oleh habuk atau terdedah pada sinar matahari.. nak-nak bagi kereta yang selalu parking kat luar rumah...

-Kadang kala semasa memandu kenderaan, kalau kita ikut belakang lori pasir ke atau lori tanah kerr.... mesti ada batu-batu yang jatuh .... Permukaan luar lampu menjadi kasar dan calar-calar akibat batu atau
pasir yang terpelanting terkena pada cover headlamp ...


--Ada juga yang suka buat headlamp stylish, rearlamp stylish, everything stylish. Kebanyakkan orang akan smoked lampu depan.. ada jugak yang buat kat Rearlamp… Selalunya diorang pasang tinted gelap sikit ajerr…
--Kalau buat tinted lampu belakang gelap sangat susah juga pemandu kat belakang nak tengok lampu signal nak belok kiri ke kanan..terutama waktu siang...boleh excident tuuu...
--Cuma saya syorkan nak pasang tu biarlah warna tinted yang jernih biarlah cahaya lampu tu terang lagi bersuluh... atau kalau nak tinted gelap jangan lah sampai gelap legam .. demi keselamatan jugak kan..


- Kadang-kala ada gak nak buat fancy tinted warna biru , purple, kuning kat headlamp depan tu... bila pasang lampu menyuluh jalan .. cahaya yang dipancarkan pun ikut colour tinted film tu... tapi kat sini saya tak syorkan.. lebih baik jangan buat...

Cara pemasangan tinted pada bahagian Fr Head Lamp



1) First bersihkan permukaan headlamp dari habuk dan kotoran... pastu ambil Tinted Film lekapkan di permukaan headlamp.. buat lakaran saiz permukaan headlamp tersebut .. kemudian potong dengan mengunakan pisau/ gunting mengikut saiz dan bentuk lakaran tersebut..



2)Bancuh air dengan sedikit Baby Johnson's Shampoo dan masukkan kedalam bottle spray..goncang-goncangkan botol spray tu... Sebabnya kalau guna Baby Johnson's Shampoo ni tak banyak buih-buih sabun... Pastu ceraikan film dengan lapisan kertas dibelakangnya.. Sambil tu spray sekali atas tinted film tersebut.. Spray pula permukaan headlamp.. Pastu lekap tinted pada headlamp..



3)Tarik film adjust kedudukan tinted film biar sama dan Ratakan tinted dengan Felt edge squeegee.. pastikan tiada gelembung air buble terperangkap didalam ...
Dan Ini lah hasilnya setelah selesai pemasangan tinted film tersebut
_______________________________
Cara pemasangan tinted pada bahagian Rear Lamp / Tail Lamp



1) Cara nya lebih kurang macam kat atas tu... first Spray air sabun atas tinted film.. Pastu lekap tinted pada RR tail lamp



2) Cuma kalau boleh lapikkan Felt edge squeegee dengan sehelai kain microfiber ... supaya mengurangkan geseran dan melindungi calar/ koyak pada tinted tersebut..Tarik film adjust kedudukan tinted film biar sama



3) Ratakan tinted dengan Felt edge squeegee.. pastikan tiada gelembung air buble terperangkap didalam . Bagi memudahkan pemasangan tinted tersebut, boleh gunakan Heat gun bagi memudahkan tinted film dapat di lentur dan di bentuk mengikut permukaan RR tail lamp yang berlekuk atau tidak rata..



4) Pastikan tiada air buble dan tiada kedutan .... dah tu barulah lebihan sekeliling tinted film dipotong dengan pisau....Ok dah siap bahagian RR tail lamp tu di pasang tinted film tersebut...
_______________________________
Segala saranan, pandangan & komen untuk kami teliti dan perbaiki.. Silalah diutuskan di ruangan Chart box atau coloum comment.. Thanks

24 comments:

encikReza said...

mahal tak tinted film tu bro?

Prince Halilintar said...

ade bagusnya jgk klu pkai tinted kat head lamp dan rear lamp ni rupenya..

MataHati @ MH said...

tertanya2 gak ni.. siapakah sebenarnya tuan punya blog ni?

betul2 serba tahu berkaitan dunia permotoran... cayalah beb...

asrul rae said...

kalau pakai kat dashboard ok juga meh? dashboard motor kan selalu kena panas, bila lepas setahun ade rekah kecik-kecik sebab cuaca.

Adylia Qarissa said...

kereta lama dkna dulu sembur spray hitam..nampak garang dari luar..

kereta sekarang dah tak payah sembur lagi or pakai tinted sebab dah gelap...heheheee :)

nabilah_2908 said...

memerlukan kerja2 yg teliti tuk buat ni semuakan..? :)

logorithm said...

Wah... sama macam tinting cermin kereta, cuma yang ini tintnya kat luar lampu.

Hmmm... speaking of which, dah sampai masanya I tukar tint baru untuk cermin kereta. Tint sebelah pintu pemandu dah berkerepot, tapi yang lain-lain masih ok lagi. Dah sembilan tahun tuh!


Terbaru dari Logokoko:

[13SX] Dilarang mengintai di tandas ini!

[U] Edwards Syndrome

[U] Suis

Yastro said...

keta aku tu dh lama aku nak tinted lampu...tp sampai skg dok biaaa jerr...sudahnya tak bertinted jugak akhirnya...hehehe

Papa Mifz said...

tinted lampu JPJ lopas tak..?

Alan said...

dulu nak buat lepas terlupa terus..sekarang dah ingat balik hehehe

Woofer Storm said...

thank info bro..

*ingat nak buat tinted kat cermin je la,ya la tinted sebelum ni dah kurang berseri2..heheee

tehr said...

boleh guna heat gun rupanya
thanks banyak2 bro

dhiera said...

baru tahu lampu pun boleh tinted. thanx ya!

Nizam Ijam said...

xde kereta ag..haha

khairul said...

sempoi la bro

Daddylicious said...

malasnya nak buat...hehe

ABU said...

nice info.. mcm tu rupanya.. mmg harap kedai je la yang buat hahahah

cikguden said...

banyak2 kaler ni macam hari raya pulak. hehehe

mannerohardy said...

salam bro :)
blt tlg buatkan diy utk pasang lampu LED kat bawah dashboard/kat tepi sama pembuka pintu/bonet belakang utk keta viva
tlg tunjuk ajar sambungan wayar yg betul ... ;)

radzqah said...

Jo, wa dengar kalau pasang tinted film yang gelap x kira depan/belakang, pass ngan JPJ ke?

mannerohardy said...

tinted cermin lampu kalau gelap x lepas...tapi kalau clear n jernih tu aku rasa abg JPj tu bagi lepas heheheheh tgk nasib .....tapi da ramai org buat macam ni...jom la ikut sekali tinted cermin sekali hahhahaha

Fredy Yeongz said...

Ada sya nak tnya nie..besa nyer..tinted yang dipakai nie tinted cermin kereta ker???

ziey said...

kt mne nk beli film tinted ni?hrga brpe?

hafiz osman said...

salam, sy tukang pasang tinted dan sticker, jika nak lihat2 dulu blh la tgk album2 sy di facebook sy, search : gagakhitam204@yahoo.com nama sy mohamad hafiz osman hafizovios
sy jual menjual on9 dan postage bagi yg duk jauh2, 017-7762144 hafiz (wassap)
tqvm.