Wednesday, November 23, 2011

Teknik Penyaduran Chrome Electro Plating Kereta


Pertanyaan yang diajukan..
zuraidin wa smkn menarik. cm nk tanya teknik electro plating Aluminum tu cmna pula apa bezanya?
mbikers sadur lagi bagus ke boleh terangkan tak?boleh terangkan tak diy nk wat
Jawapan kami…
Thanks pada zuraidin dan mbikers bertanya soalan ni… Maaf saya amat lambat balas.. ( saya sibuk sikit dan sedang berkursus lahh…) Sebenarnya saya tak tahu nak terangkan macamnerr jawapan tersebut pasal saya tak tahu sangat teknik tersebut.. Cuma saya berikan sedikit maklumat berkenaan dengan nya…secara ringkas macam kat bawah ni…
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Teknik Penyaduran Chrome Electro Plating

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Sedikit tentang sejarah...


Mengikut sejarah, Pada tahun 1863 -1914 Paul Louis Toussaint Héroult ( warga Perancis) dan Charles Martin Hall (warga Amerika) kedua-dua mengemukakan satu proses meleburkan aluminium oksida dihasilkan melalui pengunaan arus elektrik. Bila ini telah dilakukan aluminium tulen dapat dihasilkan. Proses dinamakan sempena kedua-dua ahli-ahli sains dan kita masih menggunakan Hall Herout Method Teori… Mereka ini lah menjadi asas yang diguna pakai pada Electroless Plating ( Teknik Penyaduran) sehingga zaman sekarang…

Ok.. Teknik penyaduran ni masa zaman sekolah dulu lah ada belajar kan.. Kalau korang ada buat eksperiment kat makmal sains sekolah korang atau tengok soalan kertas peperiksaan Sains ada benda ni...
Dalam sel elektrolisis, tenaga kimia dialirkan tenaga elektrik. Arus mengalir daripada elektrod positif kepada elektrod negatif di luar sel . katod (sudu besi) jisim katod bertambah.. jisim anod berkurangan melarut dan masuk ke dalam larutan sebagai ion argentum dimana logam perak dienapkan..

“atom argentum (perak) - elektron -> ion argentum”
_______________________________
Sebenarnya Teknik tersebut lebih kurang ajer dengan asas teknik Penyaduran Chrome Electro Plating yang digunakan untuk part-part kereta ni...

Peralatan asas yang sepatutnya ada


_______________________________
Teknik Penyaduran Chrome Electro Plating part Kereta





1) Dapatkan part yang hendak dibuat penyaduran tersebut.. Bersihkan dan cuci dari kotoran kemudian tanggalkan kesemua cat dan membuang karat degil pada permukaan tersebut…tujuan membuat pengasaran pada permukaan part supaya mudah untuk proses penyaduran melekat nanti. Kerja-kerja polishing perlu dilakukan bagi memperhaluskan kembali permukaan supaya tiada permukaan melekuk atau calar-calar setelah membuat pengasaran pada permukaan part tersebut .. Pastu basuh sekali lagi tetapi dengan menggunakan larutan bercampur asid bagi memudahkan menanggalkan habuk, minyak, gris dan dan kotoran. Kemudian bilas dan basuh bersih-bersih dengan air beberapa kali



2) Proses penyaduran electroplating chemical acid copper dilakukan dengan merendam part tersebut kedalam takungan mengandungi chemical acid copper..Tujuannya bagi membantu menutup ketidaksempurnaan dan liang halus yang ada part tersebut dan sebagai satu lapisan asas coating supaya lapisan penyaduran lebih kuat melekat tidak mudah terkakis dan pudar warnanya. Selepas itu ianya perlu di gilap ( polish copper buffing ) sekali lagi

3) Selepas itu rendam part pada takungan Semi-Bright nickel bagi melakukan proses saduran Semi-Bright nickel coat juga bertujuan lapisan asas melindungi dari kakisan dan menambah ketahanan.


4) Selepas itu Sekali lagi dipindah masuk part tersebut kedalam takungan Bright nickel untuk proses saduran Bright nickel untuk menimbulkan warna reflective lebih berkilat


5) Dan proses terakhir dengan memindahkan part ke takungan chemical chromium pula ... Tujuannya adalah sebagai proses penyaduran electroplating chemical chromium.. Ini adalah penyaduran chrome pada part tersebut supaya lebih berkilau warnanya..


Dan laast sekali part tersebut perlu dibersihkan kemudian bilas semula dari sisa chemical.. kemudian di biarkan kering... dan lihat lah hasilnya penyaduran chrome yang nampak lebih berkilat lagi...
_______________________________
Teknik Penyaduran Chrome Electro Plating part Motorsikal

Bagi part-part motorsikal ni sama ajerr macam kat atas kalau nak buat penyaduran Chrome ni... Boleh dilakukan pada part-part motorsikal macam kat bawah ni...




_______________________________
Teknik Penyaduran Chrome Electro Plating Part plastik
Penyaduran ialah pemendapan ion logam daripada larutannya ke atas permukaan yang bercas elektrik. Maka permukaan saduran sepatutnya pengalir elektrik. Tetapi Plastik tidak mengalirkan elektrik, jadi penyaduran secara terus tidak boleh dipraktikkan. Proses penyaduran plastik perlu melalui beberapa langkah dengan menutup plastik dengan pengalir elektrik yang melekit (adhesive conductor), seperti cat logam (metallicpaint), sebelum menjalankan proses penyaduran sebenar.

Terdapat
dua cara untuk menyadurkan plastik

Cara pertama ialah dengan mewujudkan permukaan yang kasar supaya logamboleh melekat. Kemudian, penyaduran di atas permukaan itu untuk membina lapisanlogam. Proses ini dikenali sebagai electroless, auto-catalytic atau penyaduran kimia(chemical plating)

Cara kedua ialah dengan menggunakan cat pengalir (conductive paint) ke atas plastik, kemudian sadurkannya



i. Seperti biasa perlu buat pengasaran diatas permukaan part plastik tersebut
- Mula-mula bersihkan bahagian-bahagian plastik daripada minyak, gris dan segala bendasing.
-Untuk kebersihan sempurna, gunakan sedikit larutan asid
- Bilas dengan air beberapa kali di dalam setiap langkah pembersihan menggunakan asid dan bes untuk membuang agen pembersihan yang telah digunakan sebelum langkah seterusnya diambil.

ii. Masukkan bahagian itu ke dalam chrome-sulfur bath. Asid akan menyebabkan lubang atau menggores permukaan plastic supaya mudah untuk logam melekat.

iii. Cat part tersebut dengan pengalir (conductive paint) terlebih dahulu
iv.Kemudian, masukkan bahagian itu ke dalam palladium chloride bath. Permukaan awal logam terhasil akan membenarkan penyaduran standard berlaku. Khususnya bahagian yang akan disadurkan dengan tembaga (copper) sebagai lapisan persediaan sebelumdisadurkan dengan chrome,nickel atau logam-logam lain.

Ok back to point beza antara
Polish Chrome dan electro plating Chrome
Polish Chrome nampak lebih original lebih tahan lama berbanding cara celup atau Sadur Nikel Chrome guna teknik electro plating chrome yang cepat terkelupas.. klau sport rim kereta kena batu sikit ajer , Permukaan Chrome tu dah terkelupas ... Cuma guna sadur ni permukaan nya lebih bersinar dan berkilau lain macam sikit...

Segala saranan, pandangan & komen untuk kami teliti dan perbaiki.. Silalah diutuskan di ruangan Chart box atau coloum comment.. Thanks

14 comments:

ayie said...

ooooooooo mcm ni dia buat

Woofer Storm said...

tak tahu betul pasal ni,nmpak sngt sy tak reti bro..hehee malu^^

Yastro said...

Aku tertarik kat teknik cat chrome (spray) dalam youtube ada tunjuk teknik tu...spray gila2 meleleh pas tu bia kering jap....hasil dia superb beb!!!

Prince Halilintar said...

oooo baru taw beza die...

zaly said...

memang blurrrr habis pasal benda ni.... he he he

nabilah_2908 said...

dush..dush...rumitnya..

Papa Mifz said...

sgt detail penerangan nih...baru tau proses2 nyer...

tehr said...

baru aku tahu caranya
selama ni aku igat mereka spray je
hehe

logorithm said...

Ooooo... kalau camtuh, bermakna penyaduran boleh dibuat ke atas apa jua permukaan, termasuk kayu, kan?


Terbaru dari Logokoko:

[U] Do-re-mi-ba-lik-la-ti-doooorrr...

[10PG] Eksiden WTF!

[U] Nasi Bujang

Daddylicious said...

peh! detail betul ....salute dgn tuan tanah...:)

ABU said...

kalau aku mmg tak larat nak buat..

dhiera said...

one word! susah!!!

lambdasp!!n said...

di mana tempat nak buat chrome ni...
teringin nak try la...ada sesiapa boleh bantu..
kalau siapa tau bagi tau la yer...

Ros Mohd Shafian said...

boleh x klw nak hantar apa2 barang utk di "chrome"...
klw boleh,ni kat area mane??