Wednesday, October 28, 2009

Suzuki Phanter,TXR 150R & Suzuki RG Sport/ RGV


Kali ni saya nak ceriter pasal motor buatan Suzuki... Suatu masa dulu suzuki merupakan jentera yang pernah menempa nama dan kegemilangannya tersendiri di kalangan mat motor... Tapi kini amat jarang sekali motor dua lejang ini dapat di lihat di atas jalan raya... Zaman dah berubah orang dah tak minat lagi motor dua lejang sebaliknya motor 4 lejang menguasai pasaran... Entry kali ni kami cuba mengimbas kembali motor suzuki ini...

Model Motor Suzuki TXR
1-Jerung-motor ni asal PDRM punya
2- panther - ni otek2 atau mata2 lama pakai, kaler hitam..
3- TXR150 - ni yg orang ramai pakai, jadi trend/havoc sekitar tahun 92/93 camtu
4- Gamma - sekitar 95/96 ,design tangki, cowling depan, ekor, coverset lain.. dengar2 kurang power dari TXR

Suzuki Panther
1st model dikenali sbg Suzuki Panther. tanda pengenalannya adalah Chasis nya yg bewarna perak (silver). bodyset nya bewarna merah & hitam (Walter Wolf Racing scheme colour). Terdapat juga beberapa scheme colour yg lain spt corak warna warni crayon (bodyset putih & hitam) dan stripe 2-tone Hyper-Sport.

Suzuki Panther
1st model dikenali sbg Suzuki Panther. tanda pengenalannya adalah Chasis nya yg bewarna perak (silver). bodyset nya bewarna merah & hitam (Walter
Wolf Racing scheme colour). Terdapat juga beberapa scheme colour yg lain spt corak warna warni crayon (bodyset putih & hitam) dan stripe 2-tone Hyper-Sport

Suzuki TXR150...
2nd model dikenai sbg TXR150R. Tanda pengenalannya ialah Chasisnya yang bewarna Grey. Corak stripe nya pula pelbagai. Terdapat juga Special Production release yg dikenali sbg 'Jerung'. chasis ini mempunyai tapak braket utk memuatkan front cowling 'Jerung', namun, tiada apa perubahan pada struktur enjin nya. Ianya dikeluarkan sbg 'penghormatan' kpd model yg amat laris jualannya di Thailand.
Kedua-dua model ini dikuasakan dgn bateri 6v. 3rd model adalah model yg terakhir dikenali sbg TXR150Rr.

Suzuki Gamma....
Abjad "r" itu mewaili simbol Gamma. perubahan ketara dpt dilihat pada rekabentuk front cowling, tank, body-panel & tail. Pistonnya telah direkabentuk semula demi meningkatkan lagi ketahanannya. Model ini dikuasakan dgn bateri 12v.Kesemua model ini telah ditamatkan perkhidmatannya pada akhir 1997.

Enjin suzuki tu.. kalau perati ada tulis SSS, itu ler tandanya keluaran first model. yang model gamma dah takde dah SSS tu dia letak lebal suzuki

Lain lain perbezaan antara Phanter, Jerung Dan Gamma
1)Panther - bateri 6volt
2)Jerung - bateri 6volt n breket untuk tapak lampu jerung datang sekali dgn body...(kebanyakan yg skrg nie byk yg modifide welding sendiri...tu bezanya antara yg ori dgn yg lokal)
3)Gamma - bateri 12volt n tank berbeza dgn yg lain
Motosikal RG Sport Dan RGV

Salah satu jentera Suzuki yang mempunyai era kegemilangan yang panjang...
Model RG/ RGV pernah menempa nama di litar lumba...

Motor RG Colour Putih Pearl... Smart gakMotosikal RG yang di air brush berbelang harimau macam motor Motor Celoreng Kembara Mahkota Johor...Puas aku cari motorsikal Suzuki RG yang coverset di airbrush.. ni je yang ade...Motor RG Colour Kuning... eeeemmm lain macam je...Motor RGV Colour Hijau.... eeeemmm korang tengok exzos pipe dia ... foooyoooMotor bergaya Coca Cola..... Motor bergaya Red Bull... Yang ni pun sponser punya Red bullMotor RG mencanak dia punya exzos pipe naik ke langit...Motor RG yang di Convert ngan Coverset yang aku sendiri tak kenal pasti... cantik gak..

Segala saranan, pandangan & komen untuk kami teliti dan perbaiki.. Silalah diutuskan di ruangan Chart box atau coloum comment.. Thank

23 comments:

Miss Fadhilah said...

nice pic..=)

~0~ said...

Semua tue nostalgia...dulu orang panggil mat motor...xsusahkan orang sangat...

skang mat rempit...memang jahanam cam haram

E.d.Y said...

cover set yg orange tu smart bro

Abg Din said...

to azli : suzuki dari dulu memang kureng top, yg top yamaha tapi kala tu abgdin pakai AR125, gerek ooo... awek ramai yg melekat..hehehe..

farid said...

tgk pic moto ni..teringat kat housemate aku..dia eksiden semalam main lap...ni da patah bahu n koyak lutut...padahal arini paper final exam dia baru start..kenala extent sem..sian aku tgk dia...so jgn merempit ye..buang masa je

Naz said...

model kenangan silam ni... aku minat gler dng moto model Gamma tu dulu. nak beli x der duit. so, pinjam kawan punya round2 hostel. tu pun aku rasa dah cukup suka dah... hehehe...

bagus Azli ko wat n3 mcm ni. boleh mengimbau jenis2 moto2 sedekad yg lalu... teringat zaman muda2.. hehehe

Faarihin said...

salam..

teringat hari tu.. first2 blajau bawak motor guna motor suzuki.. pergh.. berat betul.. rasa tak larat nak angkat.. tapi bila enjing dah start.. cam ringan plak motor tu.. huhuhu.. (^__^)

jalak lenteng said...

bro..lu bukan calang2 oang nih..mmg tak salah gua usha blog lu..hahaha..lu jgn kembang sgt..akakaka..

lu kaki moto..mesti lu leh usha kan helmet ntuk gua..leh tak?kalu gua serius nak angkat lu leh tlg dapat kan tak?yang paling logik harga nya..

Ram 3 stout..tu je helmet gua carik..malas nak carik kat runner laen..

reen said...

salam azli..
mekasih ye wt n3 ni..
siap ad edisi khas lg...hik3..

semua pic2 ni..dpt mngimbau knangan kami ms single dulu...
abng ngn TXR&RG..
akak lak pernah xcidnt ms merempit bwk RG dulu..huhuhu..
knangan x dpt dlupakn tu..

acap said...

aku cukup berkenan la jerung...skunk tgah kumpul duit nk mk kuar sebijik....dh borink pakai rxz....x syok..hehe...da papa cll la aku 0147467306...anak antu seberang jaya....tabik spring sama suzuki laaahhhhhhhhhhhhhhh...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

epi2701 said...

hai..aku ader jugak sebijik RG SPORT kelauran 1996...dulu,abang aku yang pakai..sekarang dah jatuh ke tangan aku...dah banyak convert daripada design yamaha 125zr...nak cerita banyak sangat..nak antar gambar tak reti...boleh share jugak..

Alam's said...

Bro...ada sebiji lagi edisi RG ko tinggal... RGX @ Satria... yang tu ko pulas.... mmg pegi.... 125z leh cicir... top speed 185kmj....

METAL said...

yg pic last skali tu, coverset kat depan tu gune cover suzuki fx125 ..

http://img40.imageshack.us/img40/1097/60277972.jpg

naimredsun said...

slm..nk tnya mn dpt gmbr motor rg yg putih pearl tu???tu aku punya motor la..heran jg cmna tb2 leh ada kt cni..

rilsyam said...

suzuki best aku ade lagi. bapak aku beli tahun 1989. kena sindir dgn member, motor sembur nyamuk. hahaha, makan asap org belakang.

nazzrul15 said...

cantik woo RG convert 125 tu . aku skrang pakai suzuki best jea . aku ingat nak convert jadi rg moto aku . tp bahagian luar je la . dalam taknak usik . sesape tau nak buat ajar ehhh .

Afwan said...

macam mana nak setting timing
suzuki RGV bagi lama enjin beroperasi?

Aziz Zolkepli said...

gamma dgn panther aku sudah 16tahun berhidmat dgn aku

cha ichie said...

Stuju2...

cha ichie said...

Cerita pasal suzuki best xde ke??
Moto lame jgk 2..
Perlu di dedah kn pada generasi skunk..

lalala said...

wuhuu...bru gear 4 naik 150..blom msuk gear 5 lg tu..tu pun time mto tgh prob..rod bnyk,pston ring bnyk..settng dgn 125 n rxz..mkn asap die org haha!klau dh ovrhaul rg110 aku?hmm..phm2 je la..mmg xnmpk byg la jwbnye..long live suzuki

Eone said...

Haha bro kenangan aku ngan moto kesayangan aku rg sport sampai skrg ni aku masih lagi pakai bro. mula beli tahun 1996 masa tu zaman wazi menang cupprix kat melaka dan sewaktu ngannya.. aku terus kuarkan duit simpanan aku beli moto rg sport bru koyak plastik. mmg best moto gua jln jauh sambil berlumba kat highway enjin mmg best.. dan sampai la kesaat ni moto rg aku masih lagi aku guna kan pegi keje ngan sekali kala aku lepas gian gak set ngan moto yg bru2 skunk ni.. so far so good.. korang nak tahu enjin moto aku bersih dan masih kuat lagi macm blok piston dan lain2 lagi brg yg ade kat dlm tu masih elok dan bwrfungsi ngan baik..nak tahu tak rahsia minyak ape yg aku gunakan sampai skunk ni.. ok minyak hitam aku gunakan minyak jenama castrol magnetik yg kete punya tu.. dan 2t aku gunakan sheel advance vsx.. mmg best bro .. tak caya . cuba la hari.. minyak castrol sesuai yuk enjin yg lasak macam moto aku ni dan tuan dia haha .. so lu pikir ar sendiri.. Walau pun umur kin menigkat. jiwa aku tetap bwrsama rg sport aku ni.. biar la ape org nak kate pun . moto timbg kati ke ape ke. g mampus la .. yg penting aku tak berhutang ngan kedai moto.. ade gran lagi.. skunk ank bini aku pun duk jaga moto aku tu.. diaorg ckp ini moto susah mau dapat ooo zaman skunk ni zaman old school.. hahaha klu nak tanya ape2 pasal rg sport leh tanya aku.. nak lajukan ke ape ke leh tanya rg sport la senang nak modified .. tak yah wat byk . sikit je dah cukup main blok ngan karbor dia je set sporket minjet ngan pilot jet set mesti ngan punya pastu try ar set ngan 125 comfirm cicir 125 .. hahaha...

Eone said...

Ape pun bro aku sokong sangat ko wat blog cmni atlist leh tahu otai2 yg pakai rg skunk ni duk ade lagi. cm aku ni long live rggggggg