Wednesday, March 9, 2011

Tip-Tip Cari Baju Hujan ( Rain Coat )

Pertanyaan Yang Diajukan
en_me
said...Please, next time citer pasal baju ujan fulakks.. volleee

Jawapan Kami
Hujan adalah rahmat kurnian Tuhan. Hadirnya membawa seribu rahmat..Seperti yang kita ketahui, rain coat atau baju hujan merupakan salah satu keperluan juga apabila kita menunggang motosikal, terutamanya ketika musim hujan, mari kita berbincang atau berdiskusi jenis atau jenama baju hujan yang tahan lama dan kalis air

Tip -tip pilih baju hujan yang baik
1. Warna :Pakailah baju hujan yang berwarna cerah. seperti warna biru, kuning dan merah. Agar dapat terlihat dengan jelas oleh pemandu lain dibelakang terutama di malam hari.. Lebih bagus bila terbuat dari bahan fluorescent Kalau boleh baju hujan mesti ade lining reflector untuk pantulan cahaya

2. Model : Pilihlah baju hujan model two-piece yang terpisah baju + Seluar, walaupun pemakaiannya memakan waktu lebih lama dibandingkan dengan model ponco, model pakaian memberikan perlindungan yang lebih baik. Ingat ye..baju hujan dengan model ponco boleh membahayakan kerana sering berkibar – kibar dan mudah tersangkut pada celah roda motor.

3.Meterial : Baju hujan diperbuat dari bahan PVC dan memiliki sifat kalis air (water proofing), selain melindungi tubuh dari siraman air, mudah dibersihkan, kalau jemur biar cepat kering dan tidak menimbulkan bau.senang lipat dan disimpat dalam raga, underseat atau dalam box motor

4. Size :Pilih baju hujan sesuai dengan ukuran badan kita tidak kecil , sempit atau tidak terlalu besar, fungsinya agar gerak badan kita lebih selesa. Jangan beli yg size fit-fit..amik besar ckit...boleh sarung sekali dengan beg..

5. Sambungan Jahitan : Pilih baju hujan sambungannya dijahit double lebih rapat ketahanannya lebih kuat. bukan di sealed hotpress ajer(sambungan di gam) agar tidak mudah terkoyak atau tetas,masa beli baju hujan cuba anda tarik-tarik tempat sambungan perhatikan struktur jahitan serta resletingnya.. Pilihlah resleting yang rapat agar air tidak mudah masuk dari celah-celahnya.. Adalah disyorkan memilih yang kombinasi antara jahit dan press karena akan lebih kuat.. dan tidak meresap air

6.Lapisan layer : Meterial baju hujan kain memiliki 2 lapisan, waterproof dan windproofeven bahagian dalam ade selapisan pelindung macam wax supaya tak meresap air.Meterial baju hujan tu kalau pakai tak lah panas sangat sesuai kondisi suhu tubuh badan .takde la rasa berkuap panas sangat. Time panas, tak rasa panas sangat, time sejuk pun rasa OK je..sebab ada layer layer kain mcm jaring tu..dan kadang ade baju hujan yang ade lubang angin supaya wap panas tak terkepam didalam..

7.Material zip: Selalunya yang menjadi masalah air meresap tembus ikut celah jahitan.. sila perhatikan material zip kat bahagian jahitan baju hujan ada letak lining/lilin untuk halang air masuk.. lagi satu bahagian zip tu mestilah ada cover zip sesetengahnya jenama siap ada penutup berbutang.

8.Pilihan : Dalam memilih baju hujan kenalah tengok kemampuan dan kewangan juga, akan tetapi lebih baik mahal sedikit tapi kualiti terbaik, tidak rembes dan tahan lama dari pada beli baju hujan murah tapi hanya sekali pakai dan bocor.kengkadang lawa lebih tapi bila hujan masuk gak air....

9. Penjagaan baju hujan agar tahan lebih lama

Ketika masih basah, jangan langsung dilipat, sebaiknya keringkan dahulu dengan cara digantung hingga kering. Ingat, juga jangan terlalu lama menjemurnya. Cukup diangin-anginkan. seandainya ingin membersihkan baju hujan, cukup siram dengan air sambil dilap dengan kain basah atau boleh pakai sabun asalkan tak mengandung deterjen. Setelah dicuci bersih, lalu dikeringkan lagi. Tapi jangan menjemur di bawah matahari terik , kerana akan merosakkan material baju hujan secara perlahan-lahan.

Meh lihat antara Baju hujan yang ade...

Baju hujan agv dan Fox Racing Rain Coat kalau hujan lebat tak pernah tembus pun.tebal giler baju hujan ni.beli baju hujan ni dapat beg sekali.beg dia pun kalis air.tu yang best.Tp AGV tahan lama sket...Harga pon mahal sket la, Fox racing rain coat plak jarang nampak ade kat pasaran..

Baju hujan Alpinestar tidak mempunyai zip seperti baju-baju hujan yang pernah kita pakai sebelum ni. Alpinestar telah mengenal pasti masalah air hujan yang selama ini memasuki zip tengah baju biasa

Kalau nak murah dan ok akuvote Givi. Ada la basah sikit sikit..Kalo ujan lebat basah gak tang dada.... tapi boleh lahhh
Arai memang terbukti kalis air tapi mahal .OGK dan FFS memang sedap pakai & tak terasa sangat selesa.. bentuk pun nampak cantik gak..
Agak ramai yang pakai baju Givi nampak kat jalanraya. Tapi aku pilih Racing Boy. Pasal harganya agak murah berbanding Givi. Qualiti lebih kurang sama je.
kalau Dainese Cutting Slim sket. Sesuai dengan orang Asia cam kita nie.
AXIO EUROPE model & bahannya sama dengan Takachi namun AXIO bahannya lebih tebal.. tapi bolehhh lahhh janji ade baju hujan...
GMA ni boleh pakai lah tapi memang lama kelamaan air masuk juga kat celah celah.. Tapi bolehlah dari tak ade... panas kalau pakai...benda murah... macam tu lerr
Pakai Kasut Hujan..
Bawa bersama-sama baju hujan di mana jua anda pergi. Ini dapat menjimatkan masa anda daripada menunggu di bawah jejantas sehingga hujan berhenti. Sediakan juga kasut hujan yang berfungsi untuk mengalas kasut anda ketika hujan. Ini kerana, ramai penunggang apabila hujan lebih mengutamakan kasut mereka berbanding keselamatan kaki.
Oleh itu, sekiranya ada kasut hujan, kasut Tidak basah, kaki selamat.

Gelagat.. Gelagat..Gelagat..


"Beringat sebelum kena" dan"bak kata pepatah Sediakan Baju hujan sebelum hujan turun...."

Sila tinggalkan pesanan.. Komentar.. atau saranan kami cuba perbaiki.. Bagi memantapkan lagi bahan pada episode akan datang di ruang Comment atau Chart Room.. Tq..

27 comments:

MataHati @ MH said...

masalah paling baju hujan kat kedai ni selalunya seluarnya tak tahan lasak. 4-5 kali pakai dah basah kat dlm..

selama ni pakai givi jer.. tapi lepas ni ni nak beli yg mahal sikit, yg tahan lama

iwan_dextrous said...

aku nek kete..so x pernah pakai..hahahah

Fizi said...

lepas nie...kena pakai racing boy la. aku pun...tgh duk pikir pasal baju hujan nie. biasa la kuala lumpur...tambah2 sebelah gombak, kompem dalam seminggu ada 2 3 kali hujan turun.huhu

IMANSHAH said...

saya suka kumpulan HUJAN..wahaha

jarang naik moto, tak payah pikir kena hujan

AngahSayang2314 said...

kah..kah...kah.... yg last sekali tue kelakar tul.... tapi yg kasut baru angah tahu ada yerrrrrrr ketinggalan zaman la...

ayunda maajis said...

aku nk baju hujan kaler pinkkkkkkkkkkk...

LiFe KaMi said...

lama betul tak pkai bju hujan,
slalu sgt naik keta sehingga motor di lupakan..huhu

nabilah_2908 said...

teringt ms zmn sekolah dulu...

pergi sekolah naik basikal....paling tak suka bila hujan...payah nk pakai baju hujan..malu pun yer gak..

mau tak mau..pakai juga la...

adakalanya main redah je...ingt hujan nk berhenti la..sekali makin lebat..ha...basah lencun sampai sekolah.... kenangan yg tak boleh sy lupakan.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
MOSQUES AROUND THE WORLD

nas said...

hahhaa... xdenye pakai baju yg ketat2....
mmg la xbasah kan.. besenya kalau kat kampus ni..kalau hujan ni xde la nk pakai baju hujan..main redah kalau gerimis...
tp bila nk g jauh2.. xpe~

comel said...

post ko tentang baju hujan amat bertepatan dgn musim hujan di kuantan

hahhahah...adoi...susah nak cari baju hujan yang murah dan tahan lama, baju hujan yang berharga RM80 dan kebawah adalah yang pailng munasabah
tapi kalu da sampai 2rat 3 rat mcam x berbaloi je

nway nice post..
jangan jeles da dapat faza...
ngheeee

NICK IRFAN said...

eh! buat la entry cara2 nak pililih tayar kereta yg baik plak? hehe

shah-kayrul said...

hahaha...sapa la buat keja giler macam tue...memang tak basah la baju dan seluar tapi yang basah badan jer...hehheehe

Cikgu Den said...

pernah terbeli raincoat yang tak ada brand dan murah. pakai sekali je terus koyak rabak.tak nak beli dah yg murah2 nie. berbaloi beli yang mahal sikit.

alpinestars mesti mahalkan...

afendi ariff said...

mana punya gambo mat rempit ko dah rembat bro...
heh!

Firdaus Kasim said...

aq pakai baju hujan mcm aq pakai baju basah je.. huhu

Tips Menghilangkan Rasa Takut Tengok Cerita Hantu

Alan said...

x penah pki baju hujan

Betta sp said...

camner baju nak basah, da memang mamt tue xpakai apa2...ha3

sapa la yg offer nak jadik model hot nih

Eel said...

baju hujan kat dlm gambar tu semua koleksi ke? whaa~~

ps: a'ah, kalau bab permulaan nak edit video, tak perlu canggih2~~ =D

HEROICzero said...

hahahaahah gambar last tu, memang epic!

mie said...

kadang2 baju hujan mudah koyak..
hehehehee

Mohd Ridhuan said...

sekarang musim hujan lur....
kene bli bju hujan balik ni...
nice info...

hysman said...

kwn pkai givi jer..
sebab tu je yg kwn mampu..
nak beli arai mahal sgt..
hehehe....

tp mmg betul tmpat zip tu yg selalu basah..

nak lg klu beli moto pecuma baju ujan,konfem basah kat kelengkang...
hahahaa

encikReza said...

since skrg dh dok dekat ngan opis
so adegan pakai baju hujan
sudah tidak ingin dilihat

tp, next month dh kena carik balik kot baju ujan...

nway, mahal la bro baju ujan yg canggih² tu..

en_me said...

betulla kata bro matahati tewww.. selalunye x tahan lamer, sampai basah tembakau.. uhuhu

A'IM said...

suka pakai suit arai tu.. selesa.. tapi pernah pakai yang warna kuning tu.huhu.menyerlah

Panitia Sains SK Telok Sengat said...

teringat aku bwk skuter modenas karisma pakai baju ujan ponco je dr penang ke jb..maintain ujan plak tu.koyak rabak baju ujan

Muhamad Khadzim said...

aKU BARU JER BELI ANGKAT ARAI RM150 KAT JLN SENTUL , OK GAK TEBAL SIKIT MCM JAKET JERR