Friday, March 25, 2011

Tip basuh seat & carpet kereta

Pertanyaan yang diajukan

papamama: salam.Bro minta tolong bleh? saya pakai wira sedan. masih setia menggunakan seat standard, Kusyen kete dah berpeta-peta macam2 benda dah tumpah kat kusyen tu.Saya ada anak kecik and kitaorg selalu jalan jauh. Ada la satu hari, anak saya tido pastu bila bangun, pampers dia penuh sampai air kencing tu meleleh sampai kena seat kereta.mcm tule klu ada anak kecik. so.macamana nak cuci seat tu jadi bersih macam asal, takde la nampak copok2..klu nak anta tempat cuci mahal..

Kalau aku rajin nak basuh sekali Carpet kete.Dah bau hapak rasanya.ingat nak wat sendiri je boring2 dok umah. apa cara yg betul & terbaik untuk bersihkan kusyen & carpet tu.Bahan apa nak guna & Teknik apa nak pakai sehingga boleh kembali seperti asal atau hampir seperti asal? Kalau kedai cuci kereta dorang caj berapa untuk cuci kusyen kereta?Perlu pakai mesin khas ke?

Jawapan kami..

Thanks bertanya dengan panjang lebar.. Macamner nak jawab ni..Pasal aku ni bukan tukang cuci seat dan tak bukak kedai cuci seat pun . Cuma ade sedikit info tak taulah kalau ianya berguna atau tak..

Kalau Cuci Seat Hantar CarWash..
Kalau nak hantar ke kedai yang bersihkan seat selalu memang harga mahal .Tapi kena tanya dia..cuci pakai apa... takat pakai vacuum... pastu pakai cleaner je lap... baik tak payah... buat sendiri pon boleh.

Kalau kedai tu pakai steam extractor.... baru layan... memang confirm bersih.... bila dia extract dari seat tu...benda ni sedut kotoran yang melekat pada seat. air dalam cleaner tu makin lama makin kurang... pasal dia cuci seat tu.... haa,yang tu ok.. biasanya normal carwash takkan bukak seat tu.. dia basuh ngn chemical.. dia basahkan kain dengan chemical tu pastu kalau kotoran tu degil sental pakai berus.. lepas dah tu, dia akan tembak angin dan vacuum kusyen tu kasik kering..

Biasa klu hanta Carwash yang bebetul ada cucian seat kereta ni pakai steam extractor..yang ni memang macam bersih macam baru...sebab die bersihkan dan steam betul-betul pastu jemur kasi kering kaw-kaw punyer..Lama jugak nak tunggu siap, Dua tiga hari lah baru siap.Kalau pakai steam extractor ni aku tanye Carwash tempat aku selalu dia ambik upah Rm120-rm150 cam tu la..depan & blakang... tempat lain tak tau ler..

Kalau kereta lama, bau hapak mungkin datang dari kekotoran pada kusyen dan carpet dalam kereta tu. Cubalah "steam clean"bau kurang menyenangkan akan hilang.

Jenis2 Cleaner Seat kereta..
Erm,Kalau pasal nak cuci kete sendiri..Sekarang ni ada macam macam product stain remover untuk bersihkan Seat atau carpet tu... tapi saya tak tau nak recommend brand apa... pasal tak pernah try... setakat ni brand yang saya percaya Meguiars atau Autoglym.. but kalau tak ader cari ajer macam kat bawah ni..

Brand yang selalu jual kat pasaraya macam Meguiars, AutoGlym, Waxco dan Simple green

Dulu ada AMWAY ada kluarkan Magic Foam tapi sekarang ni AMWAY tak jual lagi benda tapi ada yang lain boleh cuci nama ia SA8. yang ni pun ok gak.

Kalau dah tak ade sangat susah nak cari ... guna aje Vanish Oxi, Jhonson Diversey atau Stain Devils ... boleh jugak kan... dari tak ader..

Tip2 membersihkan Seat kusyen kereta sendiri ..
Buka kerusi dari tempatnya dan basahkan kusyen .Lumurkan sabun atau Spray all purpose cleaner pada bahagian yang ingin di bersihkan secukup rasa .Biarkan selama beberapa minit (20 Minit) Berus kan kesemua bahagian sehingga tanggal segala kekotorannya Tonyoh sikit sama ada dengan berus pastikan berus ni lembut je, kasar nanti rosak seat. Jirus air sehingga bersih
Lap kan dengan kain.. sepuas hati.Rendam kain dalam baldi dan perah betul betul.Ulangi langkah langkah di atas. Akhiri langkah dengan lap sit dengan kain yang betul betul kering
Jemurkan kusyen tersebut sehingga kering di bawah matahari terik selama 2 hari .Selepas kering pasangkan semula. (Tanda-tanda kering pastikan tiada air di bhg bawah seat (spongenye kering)

Jenis2 Carpet Foam
Yang ni Dry foam untuk cucian carpet... cuma carpet aje kan tak kisah lah korang nak gunakan jenis apakan... Nak guna sabun basuh baju pun boleh..Tip2 membersihkan Carpet kereta sendiri ..
Kalau korang rajin nak basuh carpet sekali ni .. dah alang-alang bukak seat kereta.. basuh ler Carpet sekali...
Tanggalkan carpet dari tempatnya . Tepuk tepuk ngan kayu untuk buang pasir yang melekat.. Basahkan carpet dengan . Lumurkan Carpet foam tak kisah apa jenis pun . biar seketika foam tu meresap ..
Berus kan kesemua bahagian sehingga tanggal segala kekotorannya. Berus SABUT atau berus plastik. Jirus air sehingga bersih .kalau nak cepat kering lap pakai kain buruk.. Pastu
Jemurkan carpet tersebut sehingga kering bila sudah kering pasangkan semula.Kalau tak bebetul kering nanti bau hapak pulak...

Bila Baby terkencing atas kusyen kereta..

Perlu di ingat sekiranya kita ada baby kecil.. pastu tetiba pampers dia penuh sampai air kencing tu meleleh sampai kena seat kereta..itu dah di kira terkena najis mutawassitah.. perlu dibersihkan.. Sekiranya kusyen kereta yang terkena najis itu bersifat kulit atau plastik, mungkin perkara itu mudah untuk dibersihkan. Namun sekiranya kusyen yang dimaksudkan ini, kusyen yang menyerap air kencing itu, ia mungkin agak sukar untuk menghilangkan najis itu,

Jika ada alat vacum bolehlah menyedut air najis itu bagi menghilangkannya, Tetapi sekiranya tidak ada, maka dicadangkan mengambil beberapa helai kain kering yang menyerap dan lapkan pada permukaan itu. Selepas menggunakan satu kain, tukar kain yang lain dan lakukannya lagi sehingga air najis itu dapat dihilangkan sedaya mungkin. Kemudian, ambil air sekadar secawan, dan curahkan pada tempat terkena air kencing itu dan lapkannya lagi.
Dengan ini, ia dapat menghindari daripada merosakkan kusyen berkenaan. Lakukanlah sedaya yang termampu kerana Allah SWT tidak membebankan hamba-Nya melainkan sekadar apa yang termampu olehnya.

Segala saranan, pandangan & komen untuk kami teliti dan perbaiki.. Silalah diutuskan di ruangan Chart box atau coloum comment.. Thanks...

47 comments:

Faisal Admar said...

seat aku teruk gila. macam mana ek?

Prince Halilintar said...

boley cube kat kete aku nnt..tq.nice info

Betta sp said...

xpenah pulak nak cuci seat keta. da ada idea camner nak cuci nnt:)

♕ Mr.IX ♂ said...

gunalah febreze..haha

Yasri said...

Bab2 nak bukak seat pas tu jemur sampai 2/3 hari tu yg gua rase cam payahh jekk, tambah pulak nak cuci carpet......Lagi le ...hehehe

Steam extrator?? Baru ni denga bro...mahal gak upah dia yekk.

Tima kasih atas info tu....

Miss Tira said...

Susah juga nak bersihkan seat kereta ye. Memang selesa kalau guna seat yang jenis fabrik ni tapi kalau kotor aduh. Senang guna je yang warna hitam. Tak nampak sikit kotornya.

IMANSHAH said...

saya anta kedai je bro..penyakit malas tu menebal

IMANSHAH said...

saya anta kedai je bro..penyakit malas tu menebal

ayunda maajis said...

admar : dasatttnye ko..ahaha

nizam : kalo anta kat ko jer..berapa ko caj? hehe..kasi berkilat boleh bro? hehe..

Admin P@P said...

Assalamualaikum.
Setakat ini tak pernah pula basuh atau cuci kusyen, sama ada buat sendiri atau hantar kedai.

Tapi biasa tengok kat tv, guna penyembur tu.. lupa pula brandnya.

Tapi pilihan paling mudah ialah dengan membalut kusyen dengan sarung kusyen yang baharu. Nampak baharu dan bersih, kalau kotor, boleh basuh je sarung tu.

TQ

nas said...

salam.. sori lambat singgah sni..
hehehe...
baby kalau nk terkencing better pakai lapik atas seat tu.. baru xtumpah...
then ayah aku jarang bersihkan kusyen.. ntah la cmne dia bersihkan..

NICK IRFAN said...
This comment has been removed by the author.
NICK IRFAN said...

kalau radio second hand utk letak di dalam kereta brapa ratus ek?

mie said...

bab nak mencuci seat ni..
memang malas skit..
eheheee

NOOR FATIN said...

lebih senang basuh sendiri, dapat jimat duit. tapi kena ikut rajin la. hehe..:)

Fadzli Amir said...

Amboi detail tu...tapi bagi aku la baik hantar kedai...bukan pe, aku ni jenis tak tau sikit nak membukak2 skrew ni...nanti buleh bukak tak buleh nak pasang balik....mau hangin org rumah nanti....hehehe

Firdaus Kasim said...

wow.. detailnya.. mcm nie boleh buka car wash sendiri nie.. hehe

Ubi kentang berbentuk manusia bogel!

lalink7 said...

ni yg rasa nak pakai kusyen kulit niee..haihh..memang ada anak2 camni la gayanyaa..kene besediaa..

nabilah_2908 said...

oh...macm tu yer..

kusyen kete sy pun kotor...pernah juga bersihkan dgn sabun...tp xnk hilang....kena buka seat rupanya..

erm...susah tak nak buka seat kereta tu...?

jom ke APA KATA HATI pulak ;
IKAN SEBELAH

Alan said...

perghh leceh ler sampai 2 3 hari bukak seat..memang x pegi keje ler aku kalau camtu

ayie said...

nasib baik ambo guna seat getah..hehe

A'IM said...

abru terfikir nak cuci.nasib baik bro post entri macam ni..nice one..tq

Adii NakHeran said...

btol2 nice entry,,,
macam tu rupanya,,
aku lagi baru taw ada vakuum steam tu,, =,="

Dilla Ady said...

info menarik nih..slalu kalu gi carwash, mmg die vakum yg kite leh buat kat umah jek pun..

AngahSayang2314 said...

wahhh nie tips yg betul2 cukup bernasss

someone said...

bro, yg rm120-150 tu guna steam extractor utk cuci kusyen depan n blakang saje ke? ke cuci seluruh kete.. luar n dalam..

someone said...

bro, yg rm120-150 tu guna steam extractor utk cuci kusyen depan n blakang saje ke? ke cuci seluruh kete.. luar n dalam..

someone said...

bro, yg rm120-150 tu guna steam extractor utk cuci kusyen depan n blakang saje ke? ke cuci seluruh kete.. luar n dalam..

.::: Princess MOMOY :::. said...

setakat ni seat suma ok lagi
sebab pakai g wat keje jer
so tak ada orang lain yang naik melainkan momoy saja

Firdaus Jaffar said...

petua nak hilangkan kesan air kat kusyen kereta senang jer dgn taburkan bedak kat atas kusyen yg masih basah. lepas tu tunggu sampai bedak tu serap air dari kusyen tu. memang berkesan petua ni sebab aku pernah buat.

musang tak berjanggut said...

nak ilang bau hapak sembur cuka dalamk kereta 2, tp bau cuke la lepas 2, tp 2-3 hari bau cuka 2 meruap hilang sia angkut sekali bau hapak 2...

azam mahmood said...

Jika nak cuci Kusyen kereta. Apa saja masalah... kena muntah. Kena air kencing dll boleh diurus di tempat atau rumah anda. Call 0167698969. Kawasan johor bahru.

emkf hygiene said...

Kami pakar mencuci seat kereta dan carpet kereta..boleh cuci dirumah anda atau di kedai kami..harga yang tersangat murah..tempoh kering cepat..call/whatsapp sy 0137062192 atau follow page kami fb.me/emkfhygiene

Mohan Pillai said...

Facebook The Best Car Wash

Mohan Pillai said...
This comment has been removed by the author.
azam mahmood said...

Mahal

faizul fadzullah said...

kwn bru tdi nmpk kt blkg seat kt karpet kaki dh start naik kulat hitam dh..suspect air susu ank tumpah kt blkg..kt area jb tmpt mne yg abg suggestkan utk buat cuci karpet ni..kete kwn saga flx..

Nora Afzam Al Khadijah said...

SALAM, MANA NAK BELIMESIN NI YE..MESIN STEAME XTRACTOR

Ashikin Ahmad Mahir said...

saya ade buat servis cuci seat dtg rumah pelanggang,cuci sejam aje n xtanggal seat..pakai machine spti yg blogger ckp..harga bermula RM70 shja..boleh call or whtsapp 0143361391 , ade team cuci satu Malaysia.

Ashikin Ahmad Mahir said...

saya ade buat servis cuci seat dtg rumah pelanggang,cuci sejam aje n xtanggal seat..pakai machine spti yg blogger ckp..harga bermula RM70 shja..boleh call or whtsapp 0143361391 , ade team cuci satu Malaysia.

Ashikin Ahmad Mahir said...

saya ade buat servis cuci seat dtg rumah pelanggang,cuci sejam aje n xtanggal seat..pakai machine spti yg blogger ckp..harga bermula RM70 shja..boleh call or whtsapp 0143361391 , ade team cuci satu Malaysia.

Azlina & Azwan said...

Semua ada di ECO Steam Wash, OUG KL. Just whatsapp 0122702977... nak beli steam machine pon boleh

Ulffa Azizi said...

maran ade x perkhidmatan tu?

Unknown said...

Bleh sy tahu selain steam extractor apa lg alat yg perlu ada tuk mulakan bisnes cuci kusyen ni..trma ksih

Azlina & Azwan said...

boleh hubungi saya utk pakej lengkap memulakan bisness..
steam machine, extractor, hingga baldi dan kain pengelap pon sudah tersedia..
boleh terus start bisnes... insyaAllah
wa 0122702977..

Azlina & Azwan said...

boleh cuba cuci kereta dgn steam di ECO Steam Wash, OUG, KL..
tiada bhn kimia atau pencuci digunakan, cuma air manjadi wap panas. :)

yan said...

salam, saya sedang bangunkan projek untuk buat social rating car wash mana yg beri khidmat yang bagus, pada harga yang berpatutan. Niatnya nak membantu org ramai utk compare tanpa 'bias'. Operator juga buleh list business mereka utk diketahui umu. Saya nak minta feedback tentang projek ni diperlurkan atay tidak: http://unbouncepages.com/lets-wash / wa: 0192010317