Sunday, April 24, 2011

DIY Bumper Pecah Bumper Calar

Pertanyaan yang diajukan..
1 ) nel84 mcm mana nak hilangkan kesan calar yg teruk kat bumper plastik(elite viva)

2) icantomei
tq bro ... tp klo jenis bumper plastic mcmne? plastik ble bergesel kuat akan mnggalkan calar dalam yg menggerutu...apa pndgan bro

Jawapan Kami..
Thanks bertanya.Secara ringkasnya.. Saya hanya dapat berikan sedikit gambaran bagaimana nak hilangkan kesan calar yang agak teruk kat bumper kereta anda
_______________________________
DIY hilangkan kesan calar bumper kereta
_______________________________
1) Calar garisan kecil
Jika bumper kereta anda calar garisan kecil .. boleh melakukan sendiri touch up kesan calar tersebut.tapi kene beli set cat dulu kat www.ezytouchup.com . Satu set harga dia RM63.90. Cara-cara nak guna ada ditulis dalam website tu sekali.

_______________________________
2) Jika calar dengan kesan geseran
Gambar sebelum buat.. kereta tersebut telah calar dengan kesan geseran... tapi korang boleh lah touch up semula.. juga boleh lakukan sendiri ... senang ajer
First kena basuh dulu kawasan calar dari kotoran dan minyak.. gosok dengan kertas pasir yang paling halus... Sampai hilang kesan calar tersebut...
kemudian rasa dengan tapak tangan sama ada kita gosok kertas pasir tu benar benar rata atau tidak... kemudian pastikan permukaan halus... pastu sekali lagi basuh kawasan tersebut..
Pastu Masking tape sekeliling tempat calar tersebut tutup bahagian tepi tinggalkan kawasan yang hendak di cat semula tersebut... Spray primer coat pada tempat tersebut
Tunggu sebentar biarkan benar-benar kering primer coat tersebut... Pastu baru lah kerja-kerja cat warna kereta tersebut...
Korang boleh cari cat spray tin jenis DPI yang sama color ngan coat kereta anda tu... kalau colour proton dan produa tu memang ada jual.. tapi tak 100% lah nak sama ngan colour tu..Kalau kita guna spray tin warna yang macam kat kedai..Ok kamu pergi kedai jual cat biasanya kedai bancuh cat(bukan bengkel spray) .. kamu sebut aje colour code apa..Colour apa ajer yang korang nak..., pastu dia boleh tolong bancuh cat.
Kalau dah benar benar kering cat tersebut.. buka masking tape kemudian gosok kertas pasir halus bagi menghilangkan garis halus bekas masking tape di permukaan cat.. pastu layer spray pula guna clear coat.. pastu korang boleh polish bagi menyeragamkan warna bumper tersebut..
_______________________________
3) Kesan Calar dalam Bumper
Kalau kesan calar tersebut agak dalam dan mengerutu ... hah korang boleh lah gunakan " Simen poly putty"

Cari kat kedai hardware " Simen poly putty" iaitu simen yang biasa orang tampal kat body keta tu. ada dua jenis, kaler merah, dan kaler kelabu. simen ni kena campur ngan hardener/catalyst (kaler kuning). kalau simen ni je tanpa hardener, takkan keras. yang kaler merah lagi keras dari kaler kelabu.
Campur Hard putty dengan hardener sehingga putty tu yang asalnya berwarna kelabu akan bertukar warna menjadi krim kuning. Caranya campurkan hardener macam letak umat gigi dekat berus gigi banyaknya pada hard putty yang diletakkan dalam penutup hard putty tu. Gaulkan sampai warna bertukar. Hardener berfungsi mengeraskan hard putty lebih cepat. Jadi, cepat-cepat, Sapukan hard putty atau simen filler menggunakan scrapper plastik atau besi.. tunggu sampai kering kemudian gosok dengan kertas halus... pastu boleh lah mulakan proses mengecat balik seperti yang disarankan macam kat atas...
_______________________________
4)IKat Bumper pakai Cable Tight
Kalau bumper tu pecah retak dari bawah ... bahagian bumper di tanggalkan dulu.. tebuk lubang kecil bersetentang kiri dan kanan .. cantumkan rekahan dengan cable tight... tapi cable tight tu dijerut mati kat sebelah belakang bumper lahh.... jangan sebelah depan nanti tak nampak cantik plak... Potong lebihan cable biar nampak kemas....

Selain guna cable Tight kita boleh guna dawai..first, Bahagian bumper cabut dulu lah...sama juga tebuk lubang kecil bersetentang kiri dan kanan .. ikatkan rekahan dengan dawai... buat simpulan dengan memutar dawai tu dijerut rapat kat sebelah belakang bumper lahh....diingatkan, jangan sebelah depan nanti nampak hodoh plak... Potong lebihan dawai biar nampak kemas....
_______________________________
5)Bumper Pecah, Merekah atau berlubang
Kenal pasti tahap kerosakan bumper tersebut sama ada boleh repair atau sangat teruk, kalau sikit masih boleh kita simen ajer.. Bahagian bumper yang pecah retak terbelah kena cabut tanggalkan dulu.. Pasang skrew kat atas tempat pecah... rapatkan bekas rekahan... ikat dengan tali untuk merapatkan rekahan..Pastu korang bolehlah simen tutup bekas rekahan tersebut. lagi bagus kalau korang gunakan fiberglass putty filler tampal kat kawasan rekahan tersebut.. Tunggu simen kering, pastu gosok guna kertas pasir sampai licin.."Polyester Glass Fibre Putty"Sekarang dah senang, Korang boleh cari Polyster fiber Glass puty filler aje dah senang dah macam simen body puty gak, tapi ade campuran fiber glass dalam simen tu.. Senangkan...

Kalau bumper pecah berlubang tapi tak berapa besar lah masih boleh diperbaiki , kalau sikit masih boleh kita simen ajer.. Bahagian bumper yang pecah berlubang kena cabut tanggalkan dulu.. first terbalikkan bumper , ambil soletape atau paper tape tutup lubang tersebut. kemudian pusing balik bahagian hadapan...Pastu korang bolehlah simen atau fiberglass filler tutup lubang tersebut.. Tunggu simen kering, pastu gosok guna kertas pasir sampai licin.. pastu boleh lah mulakan proses mengecat balik seperti yang disarankan macam kat atas...
Selamat mencuba....Segala saranan, pandangan & komen untuk kami teliti dan perbaiki.. Silalah diutuskan di ruangan Chart box atau coloum comment.. Thanks

20 comments:

LiFe KaMi said...

kena cekap juga nak cat bumper calar ni,alat pun kena cukup..
hari tu baru cat bumper blakang,walaupun skit tapi still kena cat satu bumper supaya nampak semua cat sama je..

MataHati @ MH said...

tak beranbilah nak buat sendiri. silap lamgkah berlainan kaler jadinya. rasa nak hantar jer kat kedai cat kereta

Faisal Admar said...

tak berani pulak nak try sendiri haha

ParkAir said...

Blakang ada calar sikit, tapi tak berani la buat nanti jadi macam tikus baiki labu.

NOOR FATIN said...

kena try dulu la, baru tau hasilnya. hehe :)

FurBall said...

ini bagus nih.hr tuh kereta exciden,kena ketuk kat bumper,then aku p tampal stiker jew..nak g cat mcm byk lah plak..so tak jadi..

Yastro said...

Untuk step cat kat bumper tu, pas spray clear leh cmpur ngan thinner tuk "mesh"kan clear lama ngan clear baru...pastikan thinner tu buh lebih sikit dr clear yg ada dlm cupgun...tu je yg gua nak tambah sikit bro. Pas ni wat entri pasal bumbung karat lak bro....

Yastro said...

Untuk step cat kat bumper tu, pas spray clear leh cmpur ngan thinner tuk "mesh"kan clear lama ngan clear baru...pastikan thinner tu buh lebih sikit dr clear yg ada dlm cupgun...tu je yg gua nak tambah sikit bro. Pas ni wat entri pasal bumbung karat lak bro....

Ayie said...

Aku pun terpikir gak macam mana le mereka buat.. thanx kongsi cara nih.. Serius aku baru taw teknik dia..

Prince Halilintar said...

prince mmg byk xtaw pasal ni..thanks share info ni ye..=)

AngahSayang2314 said...

baguslah bro nie lengkap sungghh yerrrrr

encikReza said...

keta aku mmg dh tercalar balar ni
tp wat bodo jer
sbb malas nk bawak g bengkel
mula² aritu siap kelr pakai cat minyak bro!
hahahhaaaaaa

s h e e said...

nice tips...tp kalau br first time cube kena try kt tmpat lain dl kot...huhuh...takut lg nk jimat, lg rugi plak...huhuh...

Woofer Storm said...

ohh..mcm tu ye..nak tanya,cthlah kalau beli kereta basic,kebiasaannya bumper dia berwarna hitam depan belakang kan?jadi kalau nak cat,mana lagi murah?nak buat kat kedai ke?or sendri?kalau sendiri,cara yang betul bro macam mna??cat yang diguna mcm mna??cat spray tin jenis DPI ni ke?? or bagaimana??

nabilah_2908 said...

tmpt keje sy dekat dgn bengkel cat kete...bila balik keje...nampk la pekerja tu dok gosok kertas pasir kt kete...

tampal semen pun ada... mcm menarik lak...tp tgk dr jauh je la..hehe.. :)

Miss Tira said...

Huu tak berani nak buat sendiri kalau calar. Tak berkemahiran. Tapi info ni berguna. Cuma pada Tira macam tak berani nak buat sendiri. Haha.

lalink7 said...

gile ahh spray tuee..hebatt giler...

Feruz said...

susah nak jumpa colour sama dengan keta..lebih2 lg cat bancuh..huii, aku penah keje bancuh cat pun xsyorkan touchup camtu..hehehe

mursyid said...

Kalau nak dptkan spray dalam tin aku bley cadangkan kedai Aikka..banyak cawangan sekitar Malaysia..cuma kena tahu color code kereta..aku pun dah beli 1 tin RM28. Color code keta Aku A0197 (Saga FLX - elegent brown). Clear cot RM25. Kalau yang duk Shah Alam, ada kat Taman Perindustrian Batu 3, Jalan Penyelenggara U1/77...

Ni website dia:https://www.aikka.com.my/branch.html

Syafiq Fiq said...

DIY hilangkan kesan calar bumper kereta under Jika calar dengan kesan geseran. Boleh bagi detail xbro.Kereta saya myvi 1.3 warna silver. Primer coat spray bro guna brand apa? ada ke wrna silver? Dpi auto spray saya cari wrna silver stock bnyk habis..pstu sya ada DPI anchor spray paint warna clear so boleh digunakan sebagai clear coat kan?Lw bro ada stock Dpi auto colour paint silver and primer coat spray saya beli dekat bro jela..nk tanya jugak lw bro buatkn lw barang ada berapa yerk? caj services jela.. tq