Thursday, May 5, 2011

DiY Cat spray dashboard kereta



Pertanyaan yang diajukan..
1) HelloKitty Salam brother, nak tanya. Macamana nak dapatkan dashboard kereta macam kereta hello kitty tu? ada macam-macam kaler. ade jual kat mana? atau cat je?
2) Kimie " Bro tanya bleh. dasboard kete iswara aku warna dah buruk boleh cat balik tak. camne pandangan bro? time kasih.
_______________________________
Jawapan kami..
Maaf pada Hellokitty dan Kimie pertanyaan kamu saya agak lambat saya balas jawapannya..Ok hari ni ada kesempatan sikit saya cuba terangkan.. berkenaan dashboard kereta tu rasanya memang tak ade jual,cuma yang ada dashboard warna standart ajer tapi boleh buat sendiri dengan spray cat warna yang kita kehendaki... tak payah susah-susah...


Selalu kalau kat bengkel cat kereta diorang boleh cat dashboard kereta korang supaya yang buruk jadi nampak baru semula tapi kena guna spray gun lah... Tapi sebenarnya kita boleh buat sendiri dengan menggunakan spray tin... cuma leceh sikit nak kerjakan... Ok kat bawah ni saya kongsi sedikit tip spray dashborad tu..
_______________________________
DIY Spray dashboard kereta
_______________________________
Korang boleh beli barang-barang dia dulu..kat kedai hardware atau boleh terus pergi kedai bancuh cat kereta ... semuanya ada jual kat situ..

Dapatkan thinner satu botol dah cukup dah .. Paper tape .. kertas pasir 1000 (yang halus) , spray tin Plastik primer ( kasi lekat cat) , Spray tin clear code, dan spray tin warna yang dikehendaki...Ok kat sini saya gunakan spray tin jenis Aikka (Spray cat Spacial untuk dashboard cari kat kedai bancuh cat keretaada jual) kalau payah sangat pakai Samurai brand atau DPI atau Angkor pun boleh...
tapi cari yang ada tulis kat bawah tu hi-Temp dengan 3 bintang lebih tahan kalau kena panas melampau dan tak cepat terkopek balik cat tu...
_______________________________
Cara-caranya Membuatnya..

1) Buka dan tanggalkan cover plastik dalam kereta yang mana korang nak cat tu.. basuh dengan sabun bersih bersih kalau ada bekas wax atau getah sticker atau kekotoran degil boleh bersihkan dengan thinner.. pastu jemur hingga kering
2) Pastu gosok kertas pasir halus kat sini aku pakai 1000 punya.. alahai gosok ala kadar ajer.. jangan tonyok kuat-kuat sangat.. pastu spray selapis nipis Plastik Primer.. tunggu kering.. pastu spray pula undercode warna gray atau putih.. jemur kering ...

3) bila dah kering spray pula warna yang di inginkan kalau kat sini aku bagi contoh warna hitam (senang sikit kalau hitam ni) spray dengan berhati-hati tak terlalu tebal agar tak meleleh..tunggu kering sebentar.. balas balik cat tu selapis lagi hingga rata.. pastu jemur balik sampai kering..

4) Biarkan kering sebentar kemudian barulah spray selapis clearcode plak untuk kasi kilat sikit..
5) Jemur lagi sampai benar-benar kering barulah pasang part tersebut pada tempat asalnya..
_______________________________
Untuk bahagian Dashboard ada agak susah sikit...
ada dua cara nak buatnya
a) sama ada korang nak tanggalkan dashboard tu... atau
b) tak payah tanggal dashboard pun boleh tapi kena tutup surat khabar lama kat bahagian cermin dan tape ngan papertape kat celah celah cermin dan bahagian yang tak nak kena spray..


Sebagai contoh Dashboard yang dispray macam kat bawah ni... yang ni colour sugarcane kuning cream lembut lah...

kalau dashboard dah buruk nak cat spray balik pun boleh... nampak lah lawa cun macam baru sikit ... warna dia pun ada kelainan dari warna -warna standard biasa..

kalau rajin boleh buat sendiri.. kat mana mana tempat cover yang korang nak cat semula..warna ni nampak luas sikit dalaman kereta tu.. dan nampak klasik vantage..

Tak kisah lah warna apa yang korang nak boleh buat lah sendiri yer... merah menyala pun boleh.. Up to you...
_______________________________
Ada lagi satu cara iaitu teknik airbrush.. kalau korang rasa nak lebih menyerlah korang hantar ajer kat kedai airbrush...

Kalau sentuhan pakar airbrush lebih menarik kut.. tapi kena tangan seni lah kalau tak hancusssss.... lain nak dilukis lain pulak jadinya karang...

Seni airbrush bukan sahaja kat luaran kereta sahaja malahan kat bahagian dalamn kereta pun dah boleh buat... kira seni tak kenal tempat luar atau dalaman lah

Ok ni lah hasilnya dashboard yang di spray dan di cantikkan lagi dengan teknik airbrush...lebih menarik... tapi kalau korang minat lah.. selalu orang suka warna biasa ajer.. biar nampak kosong ajer kan... Apa-apa pun terpulang pada anda...

Bagi Pertanyaan lain harap bersabar yer tunggu jawapannya.. sabar yer.. next entry saya jawab satu satu dulu...harap maaf
Segala saranan, pandangan & komen untuk kami teliti dan perbaiki.. Silalah diutuskan di ruangan Chart box atau coloum comment.. Thanks"

27 comments:

mie said...

wow!!!
nak buat sendiri memang susah ni..
eheheheee

Betta sp said...

rajin btol korang mengecat dashboard, bukan senang nak buat mende tuh

ayunda maajis said...

oh gitu..ok2 nk buat la pasni..nk jugakkkk

Prince Halilintar said...

byk mende kene buat ni..bkn senang..tapi klu nk jimat atau cut cost boley la buat sendiri..=)

kira kekuri said...

wow! sangat best aku x taw la bila aku ada keta sendiri nih.ahaa

Ayie said...

wow.. nice gilak..

*bro, nak tanya, moto pakai single arm..lepas ke tak ngan JPJ ..??

Shamsuddin Amin said...

payah la klo nak buat sendiri... huhu
kene g kedai juga ni... =P

*thanks tinggalkan komen...
InsyaAllah...
semoga ade juga yg better tuk ak... amin... huhu

ayie said...

ade skali tu kereta calar teruk.. so cari kedai jual spray hitam..nasb baik xnampak calar sangat takut mak bising..hehe..tapi spray tu tak lawa la bila kene spray...

bro tolong komen entry ni..hehe..suka nak dengar pendapat bro..
http://ayie-fikri.blogspot.com/2011/05/apa-yang-korang-nampak.html

s h e e said...

wahh...nk buat sndr kena ade tgn seni...kalo x mengarut2 plak jadinye...nice info... :)

Firdaus Kasim said...

aq htr kt kedai je.. haha

ABU said...

mmg rumit tp hasilnya memuaskan..ntar kat kedai je lah..:)

budak kampung said...

wooooo aku nak gak....nak kaler pink kat dashboard hahahaha

kalau x malas,singgahla
saman deodorant AXE sebab tak dapat awek??jadahnye??
kelebihan makanan segera untok wanita

Miss Tira said...

Kalau guna airbrush lebih menarik tapi mahal kos nya. :)

NOOR FATIN said...

makk aii. cantiknya! samada malas atau rajin je nak buat. heehhehe.

nabilah_2908 said...

huhu....kalau tiada kemahiran..mmg tk boleh buat sendiri...

black cat said...

woww...cantek mmg cantek...
tp klu memalam tgk hasil airbrush yg menakutkn 2....alamat ak cabut lari 1000km...ahhahaha

Mohd Ridhuan said...

suh pkar airbrush,...
lawa r dashboard kete...
hheheheh
suh dia buat kite nk mcm ne..

tehr said...

aku suka yang kosong je
tak nak ganggu tumpuan memandu

Ct Arina said...

nak tanye, kete sy baru pakai setahun lebih. tapi ade la 2-3 titik cat kat body boot keta yg dah tekopek. kenape ye? cane nk fix bagi elok? xkan nak cat balik 1 body?

Woofer Storm said...

airbrush tu nmpak cnti,tapi mesti mahal ni kan bro??eheeee

Yastro said...

Kalau ko tanya aku...aku suka standet jerr...poning nanti...memula nampak okeh laa...tp bila lama2 lagi buruk wooo...kene lak jenih yg maleh nk jaga....huhuhu

Akmal [B] said...

Mantaop bro!!!!

wawan said...

susah la xpandai nk bukak..haha
kalu wat kt kedai kt mana yg ar..
nk spray dasboard Alza warna hitam dgn pintu2 sekali..pls tolon yer.

selipar jamban said...

mana nak cari cat airbrush...

Hidayat said...

bro nk tnye...undercode gray/white tu mmg perlu ke bila nk cat dashboard jd warna hitam dari warna asal kelabu? brand apeye sesuai untuk undercode ni?

actually undercode @ undercoat?

tq..

SaGa NuBiS said...

kalau hantar kedai,cat dashboard sekali dgn pillar2 tuh.agak2 kos brp ?

Unknown said...

Terbaek bro