Wednesday, May 18, 2011

DIY Spray Bumper dan Grip handle Pintu Kereta



A) Pertanyaan yang diajukan

Woofer Storm said... Nak tanya,cthlah kalau beli kereta basic,kebiasaannya bumper dia berwarna hitam depan belakang kan?jadi kalau nak cat,mana lagi murah?nak buat kat kedai ke?or sendri?kalau sendiri,cara yang betul bro macam mna??cat yang diguna mcm mna??cat spray tin jenis DPI ni ke?? or bagaimana??

Jawapan Kami..

Maaf agak terlewat jawab pertanyaan ni... Ada kesempatan ni saya cuba jawab mana yang mampu ajer secara ringkas...

Bila kita beli kereta basic dapat bumper pun hitam tidak bercat atau tukar bumper PU kita bleh buat sendiri untuk spray cat pada bumper tu.. Tak dinafikan, Biasanya kalau hantar ke bengkel cat paling kurang pun RM 150.00 satu bumper tapi ikut colourlahh kalau Matellic mahal sikit kalau ada pearl lagi lah mahal.. Bagi jimat kan kos kita boleh buat sendiri benda tu...

_______________________________

Persoalannya sama tak Colour spray kereta?

_______________________________

Insya Allah.. Ada colour code spray aresole yang sama dengan cat kereta anda..Korang bolehlah cari cat spray tin DPI cam ni ada jual kat kedai ngan siap colour code kereta tersebut... sebagai contoh kalau kereta korang jenis produa kancil lah warna putih colour code kereta tu W14 ... korang boleh cari colour code yang sama ngan kereta anda dalam bentuk aerosol cat spray tin cam ni ... kami syorkan cari spray tin jenis DPI cam ni sebabnya cat tak mudah merekah atau retak retak pun kalau pakai jenis ni berbanding jenis-jenis yang lain ...

Kalau korang masih rasa ragu-ragu lagi korang boleh bancuh cat masukan dalam tin spray aresole..caranya kamu pergi kedai jual cat biasanya kedai bancuh cat(bukan bengkel spray) .. kamu sebut aje colour code apa..Colour apa ajer yang korang nak...


Pastu dia boleh tolong bancuh cat. Atau kalau nak sama colour tu korang tanggalkan tutup minyak tangki petrol kereta korang bagi kat kedai bancuh cat tu dapatkan sama colour serupa dengan tudung cat kereta tu..


Pastu dia isi dalam tin gas macam spray yg biasa jual kt kedai. Harga dia tak berapa pasti lah mungkin dalam RM 15.00. Nak cantik lagi, lepas korang spray, terus masuk 2k. 2k pun ada jual tapi syaratnya beli hari ni, terus kene guna. Kalau tak, 2k rosak. Kalau nak clear biasa, ambik clear yg biasa 1k. Yang ni bila2 boleh spray mengikut masa lapang
_______________________________
Jumlah bajet DIY buat sendiri
_______________________________
a-Kalau Spray Kat Bengkel cat Paling kurang RM 150.00

b-Tapi kalau DIY buat sendiri
Spray Brand ‘DOVE’ atau ‘Matahari’ atau ‘DPI’ sahaja @ RM6/botol
beli 5 tin spray 400ml = RM6×5 = RM30
Kertas Pasir / Sand Paper Grade 400 x 2, 600 x 2, 1200 x 2 = RM6
Primer/under coat Spray Brand sama macam Spray biasa @ RM6/botol x 3 = RM18
Clear Coat Spray Brand sama @ RM6/botol x 3 = RM18
Plastik Primer 1 botol = RM22
Jumlah keseluruhan Hanya dalam lingkungan RM 64.00 Sahaja..( tapi boleh cut kos lagi barang yang tak perlu, ikut keperluan koranglah)
_______________________________
DIY Cat Bumper
_______________________________
Cara Membuatnya..
1) Tanggalkan bumper terlebih dahulu.. gunakan kertas pasir grade 400 untuk melicinkan permukaan kasar pada lapisan hardputty dulu. Buat dengan kehadiran air supaya air dapat membuang terus habuk dan tidak bersepah-sepah serta lebih efektif.Kemudian gunakan kertas pasir grade 600 untuk keseluruhan bumper.

Akhir sekali gunakan kertas pasir grade 1200 untuk menghasilkan permukaan yang betul-betul licin dan sesuai. Pastu cuci dengan air dan jemur sampai kering air pada bumper tersebut..

2)Untuk bumper yang kali pertama nak cat contohnya bumper pada kereta basic ( mmg tak bercat bumper tu atau baru tukar bumper PU) di nasihatkan spray dulu Plastik Primer bagi memastikan cat dapat melekat pada permukaan plastik supaya cat dapat grip lekat tak mudah tanggal atau terkopek..Tunggu kering sebentar
3) Lepas tu korang spray undercode pakai spray murah-murah ajerr colour silver atau putih untuk colour base supaya sekata dengan colour yang di inginkan.Tunggu kering sebentar


4)Pastu Spray colour yang di inginkan ( Kat sini digunakan warna merah Brand colour Aikka paint , aku dapatkan kat kedai bancuh cat untuk samakan ngan warna kereta asal) Aikka colour ni mmg Brand cat kereta yang di maksukkan dalam tin.. Selalunya kalau kita lihat orang cat spray pakai spray gun tapi yang ni kita guna tin aeresole ajer..Spray selapis demi selapis sampai benar-benar rata..Tunggu kering cat..
5) Pastu Baru lahh spray lacquer aikka sebagai pelindung lapisan cat dan kasi kilat sikit..
_______________________________
Kalau nak spray cat bumper warna hitam
_______________________________
Bumper memang dah hitam tapi nak spray juga warna hitam.. Sebabnya warna hitam macam macam hitam kan... tak semua sama hitam...

1. Untuk bumper pertama kali cat..Seperti yang disyorkan Spray dulu Plastik Primer supaya cat mudah lekat dengan sempurna nanti kat permukaan bumper..

2. Pastu terus ajer cat spray warna hitam.. kalau dah memang bumper hitam nak spray pun hitam kita tak perlu spray under code.. jimat sikit... kat sini pun aku gunakan warna hitam bancuh kat kedai bancuh cat Aikka brand nak kasi colour sama ngan warna hitam kereta asal..
3. Last sekali spray Lacquer untuk perlindungan cat dan nampak kilat di permukaan bumper..

4. Tunggu benar benar kering cat tu pastu bolehlah pasang semula bumper pada kereta...
_______________________________
B) Pertanyaan di ajukan..
Adip46 : Slm bro kawe nok tanya mcmna nak cat pada handle grip pintu kete waja kawe pasal grip kawe asal tak cat (color dia itam). bleh tak pakai cat tin DPI bleh sama warna asal keta kawe tue.Timo kcih
Jawapan kami
Thanks bertanya.. Ok langkah nak cat grip handle pintu kereta basic hitam cam tu nak guna Brand DPI colour tu boleh tapi kena cari ngan colour yang hampir serupa.. Sama tu tak lah cuma hampir serupa..
_______________________________
DIY Spray Handle Grip Pintu Kereta
_______________________________
Cara membuatnya
1) Mula mula basuh bersih handale grip dari sebarang kotoran dan minyak terlebih dahulu..

2. Tutup sekeliling handle grip dengan masking tape pastu lapik pula dengan kertas surat khabar lama ..
3. Pastu Seperti yang disyorkan spray dengan Plastik primer terlebih dahulu pada permukaan grip handle supaya cat melekat dengan sempurna nanti..

4. Pastu spray pula ngan warna silver sebagai ganti undercode untuk colour base supaya sekata dengan colour yang di inginkan.Tunggu kering sebentar
5. Ok Spray warna yang di ingini..kat sini guna cat spray DPI Auto Spray Paint.. Macam yang aku cakap cari yang hampir sama atau sama code colour ngan warna asal kereta


6. Pastu bolehlah gunakan spray clear coat bran DPI Anchor sama brand jugak..
7. Tunggu benar-benar kering baru boleh buang masking tape dan surat khabar lama tersebut.. lihat hasilnya...

Mudah-mudahan apa yang saya kongsi di sini boleh berguna untuk kegunaan masa -masa memerlukan terutama untuk safe kos dan bajet ciput...

Bagi Pertanyaan lain harap bersabar yer tunggu jawapannya.. sabar yer.. next entry saya jawab satu satu dulu...harap maaf
Segala saranan, pandangan & komen untuk kami teliti dan perbaiki.. Silalah diutuskan di ruangan Chart box atau coloum comment.. Thanks"

21 comments:

Shamsuddin Amin said...

adeh...
klo ak mmg x dpt la nk buat sendiri...
payah ni... huhu

Alan said...

bumper depan keta aku dah berapa kali repair..maklumlah fiber..sikit2 pecah..tension aku wooo.

De Mois said...

kalau malas hantar bengkel..tapi kalau dengan bro zam ni, kan lebih jimat. DIY yang terbaik..


Revolusikan hidup dengan SuaraSendiri

Prince Halilintar said...

cayalah bro..blh jimatkan duit gini..thanks bro =)

Admin P@P said...

Assalamualaikum.
Petua yang baik dan berbaloi.
Nak spray bahagian yang kecil tak perlulah hantar bengkel, mahal.

Kualiti cat tin ni pun bagus juga rupanya.

TQ

Yastro said...

Aku x suka sgt guna cat tin ni...kecauali dh terpaksa sgt...tp apa yg ko inform kt entri ni mmg antara pilihan yg baik bro.

ayie said...

sangat komplikated nak buat diy..xpe le hantar bengkel..hehe

Yastro said...

Sori mencelah sikit kt sini bro...Rasanya ko kene letak button "home" kat atas tu la bro...tp terpulang pd ko la...

Miss Tira said...

Banyak juga kerja gosok menggosok. Kena ikut step by step satu-satu untuk hasil yang kemas.

Yastro said...

okeh bro..nanti aku buat tuto pasang pages macam aku tu...tungguuu..:)

iwan_dextrous said...

baiklah..hihi

p/s: bro..nnt email kn aku alamat kedai ko..x pun ko bg map..

Woofer Storm said...

thank bro..bgus info bro ni..heheee tapi still tak tak berani nak buat sndiri..heheee segan den^^


*blog buat masa ini tak berupdate.,bila dah kembali berupdate,sy akan terjah bro blik ye...salam dari sy bro

- Omar IzzyDinz - said...

Salam, bro macam mane pulak kete uang perlu disimen terlebih dahulu?
Coz, kereta aku bnyak kesan kemek kecik2 kat bahagian pintu & fendeer ..simen jenis ape dan mcam mane cara guna sebelom melakukan FASA Sprayy ni?
Mohon beri tunjuk ajar :)

yenny johan said...

salam
saya pun nak tumpang tanya tentang spray acrilic.Kat tin spray ada gambar kereta,motorsikal,peti ais..jadi kalau nak spray kat kereta pun boleh la kan...pls confirm..agak2 tahan tak kalau spray kat kereta?

lim bond said...

Boleh x guna pro paint spray utk cat kereta...pesal nak beli compreser mahal

nurul shahida said...

Kalau nak cover calar macam mana? Calar kat pintu

Fakhriy Fasyin said...

bro..kalau bumper tu jd color doh mati mcm maner nak buat????

kopely atie said...

Salam bro bleh ke sye nk cat sbuah kereta viva guna spray tin ...brape tin semus skali..tlg bgthu list brg yg dperlukn

Mreduan 13 said...

boss...kat mana nk beli spray tin aikka tu?boleh bg suggestion kedai x

Aniq Isyraf said...

Mcm mne cara klau mengunaka paint zoom ye bos

Razi Kashim said...

Undercoat tu cat tin yg biasa ka. Yg mcm anchor tu.contoh black 29